Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Bezglutenowe donaty z piekarnika – składniki:

  • 250 g mąki (mieszanki) bezglutenowej
  • 125 g ksylitolu lub cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml mleka (lub mleka roślinnego – migdałowego, kokosowego)
  • 2 jajka
  • 110 ml oleju rzepakowego

Do dekoracji:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 120 ml mleka
  • suszone truskawki/suszone buraki/ liofilizowane maliny
  • pokruszone pistacje

Do upieczenia donatów:

  • forma do donatów*

Jak zrobić bezglutenowe donaty z piekarnika:

Przepis na bezglutenowe donaty z piekarnika
Przepis na bezglutenowe donaty z piekarnika Anna Stefańska

1. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

2. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, olej, mleko.

3. Mokre składniki przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy.

4. Przelewamy mieszankę do formy do donatów.

5. Pieczemy w piekarniku ok.10-12 min w temperaturze 210 st. C.

6. Donaty wyjmujemy z formy i studzimy.

7. Do garnka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy. Wsypujemy pokruszoną białą czekoladę i roztapiamy na małym ogniu. Polewamy donaty i dekorujemy suszonymi owocami i pistacjami.

* Jeśli nie mamy formy do donatów, możemy przygotować ciastka w formie na muffiny, wstawiając do niej kominki przygotowane z folii aluminiowej. Z folii urywamy 12 pasów i każdy zwijamy w wałeczek (kominek) grubości palca. Przed pieczeniem ciastek. każdy dołek w formie na muffiny smarujemy olejem, w środku stawiamy kominek z folii aluminiowej. Przygotowane ciasto przekładamy do foliowego woreczka, ucinamy róg i za pomocą woreczka wyciskamy ciasto do dołków dookoła każdego kominka.