Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Bezglutenowe donaty z piekarnika – składniki:
- 250 g mąki (mieszanki) bezglutenowej
- 125 g ksylitolu lub cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 ml mleka (lub mleka roślinnego – migdałowego, kokosowego)
- 2 jajka
- 110 ml oleju rzepakowego
Do dekoracji:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 120 ml mleka
- suszone truskawki/suszone buraki/ liofilizowane maliny
- pokruszone pistacje
Do upieczenia donatów:
- forma do donatów*
Jak zrobić bezglutenowe donaty z piekarnika:
1. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, olej, mleko.
3. Mokre składniki przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy.
4. Przelewamy mieszankę do formy do donatów.
5. Pieczemy w piekarniku ok.10-12 min w temperaturze 210 st. C.
6. Donaty wyjmujemy z formy i studzimy.
7. Do garnka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy. Wsypujemy pokruszoną białą czekoladę i roztapiamy na małym ogniu. Polewamy donaty i dekorujemy suszonymi owocami i pistacjami.
* Jeśli nie mamy formy do donatów, możemy przygotować ciastka w formie na muffiny, wstawiając do niej kominki przygotowane z folii aluminiowej. Z folii urywamy 12 pasów i każdy zwijamy w wałeczek (kominek) grubości palca. Przed pieczeniem ciastek. każdy dołek w formie na muffiny smarujemy olejem, w środku stawiamy kominek z folii aluminiowej. Przygotowane ciasto przekładamy do foliowego woreczka, ucinamy róg i za pomocą woreczka wyciskamy ciasto do dołków dookoła każdego kominka.