Do wykonania donatów bardzo przydatna jest forma do donatów.

Bezglutenowe donaty z piekarnika – składniki:

  • 2 szklanki mąki (mieszanki) bezglutenowej
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka (lub mleka roślinnego – migdałowego, kokosowego)
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • dekoracja – 2 tabliczki białej czekolady, pół szklanki mleka, suszone truskawki/suszone buraki/ liofilizowane maliny, pokruszone pistacje

Jak zrobić bezglutenowe donaty z piekarnika?

Przepis na bezglutenowe donaty z piekarnikaPrzepis na bezglutenowe donaty z piekarnika Anna Stefańska

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, olej, mleko.

Mokre składniki przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy.

Przelewamy mieszankę do formy do donatów. Pieczemy ok.10-12 min w temperaturze 210 st. C.

Donaty wyjmujemy z formy i studzimy.

Do garnka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy. Wsypujemy pokruszoną białą czekoladę i roztapiamy na małym ogniu. Polewamy donaty i dekorujemy suszonymi owocami i pistacjami.