Pieczone krążki jabłek
Przepis dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczone krążki jabłek - składniki
- 4 jabłka
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów (np. włoskich. pekan)
- masło orzechowe
- garść płatków migdałowych
- 100 g czekoladowych czipsów
Jak zrobić pieczone krążki jabłek
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka płuczemy, osuszamy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grube krążki. Wszystkie orzechy wkładamy do torebki foliowej i rozdrabniamy, np. tłuczkiem do mięsa. Krążki jabłek smarujemy masłem orzechowym i układamy na blasze. Każdy posypujemy migdałami w płatkach, orzechami i czipsami czekoladowymi.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Grillowany ananas
Przepis dla 6-8 osób
Przygotowanie: 20 minut
Grillowany ananas - składniki
- dojrzały ananas
- oliwa
- listki mięty, igiełki rozmarynu
Jak zrobić grillowanego ananasa
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. (ruszt). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Odcinamy skórę z ananasa, miąższ kroimy w plastry, z każdego wycinamy twardy środek. Plastry smarujemy oliwą i układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut.
Posypujemy rozdrobnionymi ziołami i podajemy.
Zapiekane bataty z kozim serem
Przepis dla 6-8 osób
Przygotowanie: 35 minut
Zapiekane bataty z kozim serem - składniki
- 4 bataty
- oliwa
- sól i pieprz
- 200 g świeżego koziego sera
- sos żurawinowy*
- kilka orzechów włoskich
- zioła
Jak zrobić zapiekane bataty z kozim serem
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bataty płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Układamy na blasze i spryskujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu lub desce i na każdy plaster batata nakładamy porcję rozdrobnionego serka, kawałek orzecha oraz trochę sosu żurawinowego. Posypujemy rozdrobnionymi ziołami.
*Jak zrobić sos żurawinowy
250 g żurawin płuczemy i przekładamy do rondla, wlewamy wodę. Gotujemy, aż będą się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy do blendera i miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny, łyżką musztardy, 3 łyżkami oliwy, 2-3 łyżkami cukru, szczyptą soi i pieprzu.