Pieczone krążki jabłek

Pieczone krążki jabłek
Pieczone krążki jabłek shutterstock

Przepis dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczone krążki jabłek - składniki

  • 4 jabłka
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów (np. włoskich. pekan)
  • masło orzechowe
  • garść płatków migdałowych
  • 100 g czekoladowych czipsów

Jak zrobić pieczone krążki jabłek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka płuczemy, osuszamy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grube krążki. Wszystkie orzechy wkładamy do torebki foliowej i rozdrabniamy, np. tłuczkiem do mięsa. Krążki jabłek smarujemy masłem orzechowym i układamy na blasze. Każdy posypujemy migdałami w płatkach, orzechami i czipsami czekoladowymi. 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Grillowany ananas

Grillowany ananas
Grillowany ananas shutterstock

Przepis dla 6-8 osób
Przygotowanie: 20 minut

Grillowany ananas - składniki

  • dojrzały ananas
  • oliwa
  • listki mięty, igiełki rozmarynu

Jak zrobić grillowanego ananasa

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. (ruszt). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Odcinamy skórę z ananasa, miąższ kroimy w plastry, z każdego wycinamy twardy środek. Plastry smarujemy oliwą i układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut.

Posypujemy rozdrobnionymi ziołami i podajemy.

Zapiekane bataty z kozim serem

Zapiekane bataty z kozim serem
Zapiekane bataty z kozim serem shutterstock

Przepis dla 6-8 osób
Przygotowanie: 35 minut

Zapiekane bataty z kozim serem - składniki

  • 4 bataty
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 200 g świeżego koziego sera
  • sos żurawinowy*
  • kilka orzechów włoskich
  • zioła

Jak zrobić zapiekane bataty z kozim serem

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Bataty płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Układamy na blasze i spryskujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu lub desce i na każdy plaster batata nakładamy porcję rozdrobnionego serka, kawałek orzecha oraz trochę sosu żurawinowego. Posypujemy rozdrobnionymi ziołami.

*Jak zrobić sos żurawinowy

250 g żurawin płuczemy i przekładamy do rondla, wlewamy wodę. Gotujemy, aż będą się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy do blendera i miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny, łyżką musztardy, 3 łyżkami oliwy, 2-3 łyżkami cukru, szczyptą soi i pieprzu.