Rybne paluszki z tzatziki 

Domowe paluszki rybne z sosem tzatzikiDomowe paluszki rybne z sosem tzatziki Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Przepis dla 8 osób 
Przygotowanie: 25 minut

Rybne paluszki z sosem - składniki

Ryby: 

  • oliwa 
  • 80 g mąki pszennej 
  • 140 g płatków kukurydzianych 
  • 4 łyżki posiekanego koperku 
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu 
  • 4 jajka 
  • 1 kg filetów z dorsza

Sos: 

  • 4 ząbki czosnku 
  • świeży ogórek
  • 600 g greckiego jogurtu 
  • garść posiekanego koperku 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól i biały pieprz do smaku 

Jak zrobić rybne paluszki z sosem?

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą.

Na paluszki mąkę wysypujemy na talerz. W torebce strunowej rozkruszamy płatki kukurydziane. Na drugim talerzu mieszamy je z koperkiem, solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajka. Rybę kroimy w grube paski, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w płatkach. Układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 10 minut na złoty kolor. 

Na sos ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Odciskamy i mieszamy ogórek z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Podajemy do rybnych paluszków. 

Domowe nugettsy

Domowe nuggetsyDomowe nuggetsy shutterstock

Przepis dla 6 osób
Przygotowanie: 20 min

Domowe nugettsy - składniki

  • 500 g piersi kurczaka 
  • jajko
  • 4 łyżki mąki 
  • 4 łyżki tartej bułki lub panko 
  • sól i pieprz 
  • łyżeczka suszonych ziół 
  • olej do głębokiego smażenia 

Jak zrobić domowe nugettsy?

Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Do jednej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do drugiej wsypujemy mąkę, do trzeciej - tartą bułkę i mieszamy ją z suszonymi ziołami.

W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy olej (wlewamy tyle oleju, by jego poziom sięgał  1/2 cm). Pokrojone mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, na koniec z tartej bułce. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dodajemy z dipem.

Sajgonki 

SajgonkiSajgonki shutterstock

Przepis dla 8-10 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sajgonki - składniki

Farsz: 

  • 250 g makaronu ryżowego 
  • 14 suszonych grzybków mun 
  • 100 g paluszków krabowych
  • 25 dag posiekanych krewetek 
  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej 
  • cebula 
  • 4 szalotki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • 3 jajka 

 Do tego:

  • 20 mrożonych placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego 
  • 50 g cukru (jeśli używamy papieru ryżowego) 
  • olej do głębokiego smażenia 

Jak zrobić sajgonki?

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na farsz grzyby moczymy 30 minut w gorącej wodzie. Cebulę, czosnek, szalotki obieramy i siekamy. Grzyby osączamy i miksujemy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami farszu.

Rozmrażamy placki na sajgonki*, nakładamy na nie porcje farszu i zawijamy. 

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i władamy partiami sajgonki. Smażymy je około 10 minut na złoty kolor. Odsączamy na kratce lub papierowym ręczniku. Podajemy z dipem lub sosem słodko-kwaśnym.

*Jeśli używamy papieru ryżowego, do wysokiego naczynia wlewamy litr wody, wsypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Arkusze papieru ryżowego zanurzamy w wodzie, przekładamy na papierowy ręcznik i nakładamy porcje farszu. Zwijamy sajgonki i smażymy w głębokim tłuszczu około 10 minut na złoty kolor.