Rybne paluszki z tzatziki
Przepis dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
Rybne paluszki z sosem - składniki
Ryby:
- oliwa
- 80 g mąki pszennej
- 140 g płatków kukurydzianych
- 4 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 4 jajka
- 1 kg filetów z dorsza
Sos:
- 4 ząbki czosnku
- świeży ogórek
- 600 g greckiego jogurtu
- garść posiekanego koperku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól i biały pieprz do smaku
Jak zrobić rybne paluszki z sosem?
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą.
Na paluszki mąkę wysypujemy na talerz. W torebce strunowej rozkruszamy płatki kukurydziane. Na drugim talerzu mieszamy je z koperkiem, solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajka. Rybę kroimy w grube paski, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w płatkach. Układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 10 minut na złoty kolor.
Na sos ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Odciskamy i mieszamy ogórek z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Podajemy do rybnych paluszków.
Domowe nugettsy
Przepis dla 6 osób
Przygotowanie: 20 min
Domowe nugettsy - składniki
- 500 g piersi kurczaka
- jajko
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki tartej bułki lub panko
- sól i pieprz
- łyżeczka suszonych ziół
- olej do głębokiego smażenia
Jak zrobić domowe nugettsy?
Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Do jednej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do drugiej wsypujemy mąkę, do trzeciej - tartą bułkę i mieszamy ją z suszonymi ziołami.
W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy olej (wlewamy tyle oleju, by jego poziom sięgał 1/2 cm). Pokrojone mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, na koniec z tartej bułce. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dodajemy z dipem.
Sajgonki
Przepis dla 8-10 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sajgonki - składniki
Farsz:
- 250 g makaronu ryżowego
- 14 suszonych grzybków mun
- 100 g paluszków krabowych
- 25 dag posiekanych krewetek
- 400 g mielonej karkówki wieprzowej
- cebula
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 jajka
Do tego:
- 20 mrożonych placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
- 50 g cukru (jeśli używamy papieru ryżowego)
- olej do głębokiego smażenia
Jak zrobić sajgonki?
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na farsz grzyby moczymy 30 minut w gorącej wodzie. Cebulę, czosnek, szalotki obieramy i siekamy. Grzyby osączamy i miksujemy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami farszu.
Rozmrażamy placki na sajgonki*, nakładamy na nie porcje farszu i zawijamy.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i władamy partiami sajgonki. Smażymy je około 10 minut na złoty kolor. Odsączamy na kratce lub papierowym ręczniku. Podajemy z dipem lub sosem słodko-kwaśnym.
*Jeśli używamy papieru ryżowego, do wysokiego naczynia wlewamy litr wody, wsypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Arkusze papieru ryżowego zanurzamy w wodzie, przekładamy na papierowy ręcznik i nakładamy porcje farszu. Zwijamy sajgonki i smażymy w głębokim tłuszczu około 10 minut na złoty kolor.