Gdzie taniej kupić łopatkę wieprzową, a gdzie brokuła? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na ziemniaka? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

W tym tygodniu w promocyjnych cenach kupimy m.in. ziemniaki, mąkę, boczniaki i łopatkę wieprzową. Zobacz, jakie dania obiadowe i przekąski można z nich przygotować.

Promocje w Biedronce - łopatka wieprzowa

W Biedronce do środy (19.01) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazły się m.in. łopatka wieprzowa z kością za 7,99 zł za kilogram. 

Bajgle z pieczoną wieprzowiną

dla 4 osób

czas przygotowania: 150 minut

Bajgle z pieczoną wieprzowiną - składniki

2 ząbki czosnku

1 cebula

0,5 kg łopatki wieprzowej

150 ml przecieru pomidorowego

100 ml wrzątku

sól, pieprz

1 gałązka rozmarynu

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

garść natki pietruszki

4 bajgle

musztarda

8 korniszonów

Jak przygotować bajgle z pieczoną wieprzowiną

Zaczynamy od posiekania czosnku i cebuli. Wrzucamy je do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy mięso, które podlewamy przecierem i wrzątkiem. Dodajemy zioła, a także pieprz i sól. Pieczemy 2 godziny w 180°C. Mięso powinno być tak miękkie, by dało się je rozdzielać widelcem na strzępki. Podzielone widelcem mięso mieszamy z sosem pozostałym z pieczania i natką. Odstawiamy na godzinę.  

Bajgle przekrawamy na pół, lekko podpiekamy i smarujemy musztardą. Na dolnej połowie układy mięso, grubo pokrojone korniszony i przykrywamy drugą połową bajgla. Warto wypróbować różne rodzaje musztardy i dół bajgla posmarować inną musztardą niż górę.  

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - boczniaki

Serię tanich produktów do soboty (15.01) oferuje Lidl. W Lidlu warto zwrócić uwagę na boczniaki za 3,99 zł za 250 gramów.

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami

dla 1 osoby

przygotowanie: 90 minut

boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkamiboczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami fot. Marta Dymek

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami - składniki

1/4 cebuli

125 g kapusty kiszonej

1 liść laurowy

1 ziarno jałowca

1/2 łyżeczka majeranku

1/4 łyżeczki cząbru

1/8 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 suszone śliwki

125 g boczniaków

olej

Jak przygotować boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami

Zaczynamy od pokrojenie cebuli w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy 3-4 minuty. Ten czas przeznaczamy na posikanie kapusty. Do podsmażonej cebuli dodajemy kapustę, zioła, 125 ml wody i odrobinę coli. Gotujemy przez 30-45 minut na małym ogniu i pod przykryciem. W międzyczasie drobno siekamy śliwki. Dodajemy je do garnka wraz z koncentratem i 30-60 ml wody. Mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut.  W tym czasie boczniaki kroimy na paski. Wrzucamy je na patelnię z dużą ilością rozgrzanego oleju. Nie mieszamy, tak by się zezłociły i były lekko chrupiące.  Po dwóch minutach przewracamy je na drugą stronę. Usmażone przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Boczniaki dorzucamy do kapusty i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ulubionym chlebem i odrobiną majeranku.

Przepis: Marta Dymek

Promocje w Kauflandzie - mąka

Do Kauflandu do środy (19.01) warto się wybrać po mąkę pszenną Basia za 3,29 zł. 

Paluchy serowe

Dla 2 osób

Przygotowanie: 30 minut

Serowe paluchySerowe paluchy Arkadiusz Ścichocki / AG

Paluchy serowe - składniki:

100 g mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/4 łyżeczki musztardy

50 g masła

50 g koziego twarożku

50 g startego parmezanu

pieprz ziołowy do posypania

Jak przygotować paluchy chlebowe:

Mąkę przesiewamy. Mieszamy z solą i papryką. Masło, serek kozi i musztardę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy parmezan i mieszkamy. Do masy serowej po trochu dodajemy mąkę z przyprawami i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na  grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy  na paski ok. 1,5 cm szerokości i 25 cm długości. Skręcamy w świderki i posypujemy pieprzem ziołowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 200 st. 

Promocje w Auchan - ziemniaki

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do piątku (19.01). Wśród nich są m.in. ziemniaki za 4,99 zł za pięć kilogramów,

Rosti, szwajcarskie placki ziemniaczane

dla 2 osób

czas przygotowania: 20-25 minut

RostiRosti Fot. Łukasz Zandecki / AG

Rosti, szwajcarskie placki ziemniaczane - składniki

2-3 duże ziemniaki

sól, pieprz

szczypiorek

tłuszcz do smażenia

Jak przygotować rosti czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy trochę soli. Odstawiamy na bok na kilka minut by ziemniaki puściły soki. Odsączamy. Dodajemy pieprz i szczypiorek. Mieszamy. Małe porcje masy rozpłaszczamy na patelni z gorącym olejem i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. 

Przepis: Maria Szkop, Anna Włodek