Gdzie taniej kupić masło, a gdzie indyka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na wegetariańskie produkty? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym Biedronki, Lidla, Carrefoura oraz Aldi i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - pstrąg tęczowy

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do środy (12.01.2022), np. za pstrąga tęczowego Marinero zapłacimy 2,69 zł za 100 gramów. 

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem

Dla 4 osób

Przygotowanie: 40 minut

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynemPstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem Shutterstock

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - składniki:

4 średnie pstrągi

2 cytryny

2 łyżki masła

łyżka świeżego posiekanego rozmarynu

łyżka marynowanego czerwonego pieprzu

sól

pieprz cytrynowy

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - przygotowanie:

Pstrągi sprawiamy, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy cienko masłem, układamy pstrągi w jednej warstwie, smarujemy resztą masła. Oprószamy rozmarynem, posypujemy marynowanym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st., pieczemy 15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). Podajemy przybrane plastrami drugiej cytryny.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - ziemniaki

Serię tanich produktów do środy (12.01.2022) oferuje Lidl. Do Lidla warto się też wybrać po polskie ziemniaki za 5,95 zł za 5 kilogramów.

Zupa ziemniaczana z bryndzą

Dla 6 osób

Czas przygotowania: 30-40 minut

Zupa ziemniaczana z bryndząZupa ziemniaczana z bryndzą Fot. Lukasz Zandecki / AG

Zupa ziemniaczana z bryndzą - składniki:

10 ziemniaków

1,5 l wody

30 dag bryndzy

2 łyżki stołowe masła

kilka gałązek koperku

kilka gałązek natki

1/2 cytryny

sól

Zupa ziemniaczana z bryndzą - przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l osolonej lekko, zimnej wody. Gotujemy. Kiedy będą półmiękkie, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim - fasola

Do soboty (15.01.2022) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. fasolę białą świeżą za 3,99 zł za 500 gramów.

Fasola ze szpinakiem

Dla 4 osób

Oczekiwanie: 12 godzin, przygotowanie: 50 minut

Fasola ze szpinakiemFasola ze szpinakiem Fot. Marcin Klaban

Fasola ze szpinakiem - składniki:

300 g białej fasoli

350 g pomidorów z puszki (w kawałkach)

1 ząbek czosnku

garść szpinaku

sól

pieprz

pęczek mięty

Fasola ze szpinakiem - przygotowanie:

Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby zmiękła. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Po tym czasie fasola powinna być al dente. Odcedzamy ją, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy roztarty czosnek i gotujemy jeszcze 25 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną miętę.

Przepis: Tomek Woźniak

Promocje w Carrefourze - udziec z indyka

Do Carrefoura do poniedziałku (17.01.2022) warto się wybrać po np. udo z indyka za 10,99 zł za kilogram

Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami

Dla 5 osób

Czas oczekiwania: 12 godzin, czas przygotowania: 2 godziny 

Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczamiUdziec indyczy z jabłkami i pomarańczami fot. Jarosław Madejski

Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami - składniki:

1 duży udziec indyczy (ok. 1 kg),

2 pomarańcze i 2 winne jabłka,

sól, biały pieprz,

1 szklanka bulionu drobiowego,

3-5 goździków

Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami - przygotowanie:

Zdejmujemy skórę z mięsa, nacieramy udziec solą i białym pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Układamy udziec w żaroodpornym naczyniu, na mięsie kładziemy plastry pomarańczy i cząstki jabłek (bez pestek, ze skórą). Wlewamy bulion i wrzucamy goździki. Pieczemy 2 godziny w 180 st. C, odwracając dwa, trzy razy w trakcie pieczenia.

Przepis: Magazyn Kuchnia