Gdzie taniej kupić masło, a gdzie indyka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na wegetariańskie produkty? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym Biedronki, Lidla, Carrefoura oraz Aldi i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - pstrąg tęczowy
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do środy (12.01.2022), np. za pstrąga tęczowego Marinero zapłacimy 2,69 zł za 100 gramów.
Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - składniki:
4 średnie pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
łyżka marynowanego czerwonego pieprzu
sól
pieprz cytrynowy
Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - przygotowanie:
Pstrągi sprawiamy, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy cienko masłem, układamy pstrągi w jednej warstwie, smarujemy resztą masła. Oprószamy rozmarynem, posypujemy marynowanym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st., pieczemy 15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). Podajemy przybrane plastrami drugiej cytryny.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - ziemniaki
Serię tanich produktów do środy (12.01.2022) oferuje Lidl. Do Lidla warto się też wybrać po polskie ziemniaki za 5,95 zł za 5 kilogramów.
Zupa ziemniaczana z bryndzą
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30-40 minut
Zupa ziemniaczana z bryndzą - składniki:
10 ziemniaków
1,5 l wody
30 dag bryndzy
2 łyżki stołowe masła
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki
1/2 cytryny
sól
Zupa ziemniaczana z bryndzą - przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l osolonej lekko, zimnej wody. Gotujemy. Kiedy będą półmiękkie, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Aldim - fasola
Do soboty (15.01.2022) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. fasolę białą świeżą za 3,99 zł za 500 gramów.
Fasola ze szpinakiem
Dla 4 osób
Oczekiwanie: 12 godzin, przygotowanie: 50 minut
Fasola ze szpinakiem - składniki:
300 g białej fasoli
350 g pomidorów z puszki (w kawałkach)
1 ząbek czosnku
garść szpinaku
sól
pieprz
pęczek mięty
Fasola ze szpinakiem - przygotowanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby zmiękła. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Po tym czasie fasola powinna być al dente. Odcedzamy ją, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy roztarty czosnek i gotujemy jeszcze 25 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną miętę.
Przepis: Tomek Woźniak
Promocje w Carrefourze - udziec z indyka
Do Carrefoura do poniedziałku (17.01.2022) warto się wybrać po np. udo z indyka za 10,99 zł za kilogram
Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami
Dla 5 osób
Czas oczekiwania: 12 godzin, czas przygotowania: 2 godziny
Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami - składniki:
1 duży udziec indyczy (ok. 1 kg),
2 pomarańcze i 2 winne jabłka,
sól, biały pieprz,
1 szklanka bulionu drobiowego,
3-5 goździków
Udziec indyczy z jabłkami i pomarańczami - przygotowanie:
Zdejmujemy skórę z mięsa, nacieramy udziec solą i białym pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Układamy udziec w żaroodpornym naczyniu, na mięsie kładziemy plastry pomarańczy i cząstki jabłek (bez pestek, ze skórą). Wlewamy bulion i wrzucamy goździki. Pieczemy 2 godziny w 180 st. C, odwracając dwa, trzy razy w trakcie pieczenia.
Przepis: Magazyn Kuchnia