Gdzie taniej kupić kaszę, a gdzie czosnek? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na brokuły? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - żeberka
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (8.01.2022), np. za żeberka wieprzowe zapłacimy 17,99 zł za kilogram.
Zupa bogracz z żeberkami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut
Zupa bogracz z żeberkami - składniki:
5 żeberek wieprzowych z mięsem
4 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
500 g miękkiej wołowiny
łyżeczka ziaren kminku
200 g pomidorów krojonych bez skórki
80 g koncentratu pomidorowego
2 strąki czerwonej papryki
1/2 małego selera
marchew
pietruszka
2 liście laurowe
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
mielona ostra papryka
sól, pieprz
Zupa bogracz z żeberkami - przygotowanie:
Żeberka płuczemy zimną wodą, kroimy tak, by uzyskać pojedyncze kostki z mięsem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy żeberka na złoto, odstawiamy. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, wsypujemy kminek, mięso równomiernie obsmażamy. Dokładamy żeberka, zalewamy wrzącą wodą tak, by sięgała 3 cm ponad składniki. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wsypujemy łyżeczkę soli. Papryki, seler, marchew i pietruszkę czyścimy, obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i słodką mieloną papryką. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Doprawiamy do smaku ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - brokuły
Serię tanich produktów do środy (5.01.2022) oferuje Lidl. Do sklepu warto się też wybrać m.in. po brokuły za 3,59 zł za sztukę
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 35 minut
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni Fot. Shutterstock
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - składniki:
mały brokuł
2 garści zielonego groszku
sól
2 ugotowane ziemniaki
ząbek czosnku
dymka ze szczypiorem
3 łyżki klarowanego masła
4 jajka
4 łyżki śmietany 18-proc.
pieprz
kilka plasterków sera camembert lub brie
garść rukoli
sumak, cytryna (opcjonalnie)
Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy wraz z groszkiem do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut, odsączamy, przelewając zimną wodą.
Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek i dymkę siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy dymkę, mieszamy, zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy.
Do dużej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz ziemniaki, delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy tę samą patelnię, wrzucamy pozostałe masło. Wlewamy masę jajeczno--ziemniaczaną i zmniejszamy ogień. Smażymy ok. 8 minut pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby surowa masa spływała na dno. Kiedy wierzch będzie już prawie ścięty, układamy na nim ser, brokuły i groszek, przykrywamy patelnię, podgrzewamy ok. 2 minut, aż ser się roztopi. Wyłączmy kuchenkę i zostawiamy zapiekankę na kolejne 2 minuty. Zsuwamy ją na talerz, posypujemy rukolą, sumakiem i podajemy np. z cząstkami cytryny.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Aldim - czosnek
Do soboty (8.01.2022) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. czosnek (250 gramów) za 4,49 zł,
Prowansalska zupa czosnkowa
Dla 4 osób
czas przygotowania: 25 minut
Prowansalska zupa czosnkowa Fot. Jarosław Madejski
Prowansalska zupa czosnkowa - składniki
1 l osolonej wody
5-8 obranych ząbków czosnku
mała garść listków świeżej szałwii
kilka gałązek świeżego tymianku
1 liść laurowy
sól i świeżo mielony pieprz
4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą, zgrillowanego i natartego ząbkiem czosnku)
20 g startego sera gruyere
oliwa
Prowansalska zupa czosnkowa - przygotowanie:
Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je tartym serem gruyere, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Carrefourze - pomidorki cherry
Do Carrefoura do niedzieli (9.01.2022) warto się wybrać np. pomidorki cherry za 7,99 zł za opakowanie (350 gramów).
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem
dla 3-6 osób
czas przygotowania: 45 minut
Fot. Bogdan Biały
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - składniki
po 3 czerwone i żółte papryki
1/4 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
3 łyżki kaparów
2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
sól gruboziarnista
grubo zmielony pieprz
Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - przygotowanie
Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.
Przepis: Magazyn Kuchnia