Gdzie taniej kupić kaszę, a gdzie czosnek? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na brokuły? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - żeberka

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (8.01.2022), np. za żeberka wieprzowe zapłacimy 17,99 zł za kilogram. 

Zupa bogracz z żeberkami

Dla 6 osób

Przygotowanie: 70 minut

Zupa bogracz z żeberkami - składniki:

5 żeberek wieprzowych z mięsem

4 łyżki oleju

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki smalcu

500 g miękkiej wołowiny

łyżeczka ziaren kminku

200 g pomidorów krojonych bez skórki

80 g koncentratu pomidorowego

2 strąki czerwonej papryki

1/2 małego selera

marchew

pietruszka

2 liście laurowe

2 łyżki mielonej słodkiej papryki

mielona ostra papryka

sól, pieprz

Zupa bogracz z żeberkami - przygotowanie:

Żeberka płuczemy zimną wodą, kroimy tak, by uzyskać pojedyncze kostki z mięsem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy żeberka na złoto, odstawiamy. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, wsypujemy kminek, mięso równomiernie obsmażamy. Dokładamy żeberka, zalewamy wrzącą wodą tak, by sięgała 3 cm ponad składniki. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wsypujemy łyżeczkę soli. Papryki, seler, marchew i pietruszkę czyścimy, obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i słodką mieloną papryką. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Doprawiamy do smaku ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - brokuły

Serię tanich produktów do środy (5.01.2022) oferuje Lidl. Do sklepu warto się też wybrać m.in. po brokuły za 3,59 zł za sztukę 

Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni

Dla 2-3 osób

Przygotowanie: 35 minut

Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelniZapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni Fot. Shutterstock

Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - składniki:

mały brokuł

2 garści zielonego groszku

sól

2 ugotowane ziemniaki

ząbek czosnku

dymka ze szczypiorem

3 łyżki klarowanego masła

4 jajka

4 łyżki śmietany 18-proc.

pieprz

kilka plasterków sera camembert lub brie

garść rukoli

sumak, cytryna (opcjonalnie)

Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy wraz z groszkiem do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut, odsączamy, przelewając zimną wodą.

Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek i dymkę siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy dymkę, mieszamy, zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy.

Do dużej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz ziemniaki, delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy tę samą patelnię, wrzucamy pozostałe masło. Wlewamy masę jajeczno--ziemniaczaną i zmniejszamy ogień. Smażymy ok. 8 minut pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby surowa masa spływała na dno. Kiedy wierzch będzie już prawie ścięty, układamy na nim ser, brokuły i groszek, przykrywamy patelnię, podgrzewamy ok. 2 minut, aż ser się roztopi. Wyłączmy kuchenkę i zostawiamy zapiekankę na kolejne 2 minuty. Zsuwamy ją na talerz, posypujemy rukolą, sumakiem i podajemy np. z cząstkami cytryny.

 Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim - czosnek

Do soboty (8.01.2022) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. czosnek (250 gramów) za 4,49 zł,

Prowansalska zupa czosnkowa

Dla 4 osób

czas przygotowania: 25 minut

Prowansalska zupa czosnkowaProwansalska zupa czosnkowa Fot. Jarosław Madejski

Prowansalska zupa czosnkowa - składniki

1 l osolonej wody

5-8 obranych ząbków czosnku

mała garść listków świeżej szałwii

kilka gałązek świeżego tymianku

1 liść laurowy

sól i świeżo mielony pieprz

4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą, zgrillowanego i natartego ząbkiem czosnku)

20 g startego sera gruyere

oliwa

Prowansalska zupa czosnkowa - przygotowanie:

Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je tartym serem gruyere, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Carrefourze - pomidorki cherry

Do Carrefoura do niedzieli (9.01.2022) warto się wybrać np. pomidorki cherry za 7,99 zł za opakowanie (350 gramów). 

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

dla 3-6 osób

czas przygotowania: 45 minut

  Fot. Bogdan Biały

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem - składniki

po 3 czerwone i żółte papryki

1/4 szklanki oliwy

3 ząbki czosnku

po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry

3 łyżki kaparów

2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)

sól gruboziarnista

grubo zmielony pieprz

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem -  przygotowanie

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

Przepis: Magazyn Kuchnia