Gdzie taniej kupić masło, a gdzie indyka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na ser brie? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - udziec z indyka
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do piątku (31.12.2021), np. za mięso z uda indyka bez kości ze skórą zapłacimy 13,99 zł za kilogram
Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką
Na 12 porcji
Przygotowanie: 4 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin
Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką - składniki:
ok. 2 kg udźca indyka (bez kości)
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
łyżka soli lub mniej
6 łyżek domowego sosu bbq (przygotowanego z 4 łyżek przecieru pomidorowego, czubatej łyżki wędzonej mielonej papryki, 2 łyżek miodu, soku z połowy cytryny i 1/3 łyżeczki soli) lub gotowego sosu
4 łyżki oleju
2 główki czosnku
cytryna do dekoracji
Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką - przygotowanie:
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy je pieprzem, solą i ze wszystkich stron nacieramy sosem BBQ. Z udźca formujemy pieczeń i związujemy ją bawełnianym sznurkiem kuchennym. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc Mięso przed pieczeniem ogrzewamy do temperatury pokojowej. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i ze wszystkich stron obsmażamy uformowaną pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 st. i wraz z główkami czosnku pieczemy 3 godziny – nie odwracamy mięsa, tylko kilka razy polewamy je wytwarzającym się sosem. Na koniec wyjmujemy główki czosnku, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st. i podpiekamy pieczeń 10-12 minut. Gotowy udziec z indyka możemy podawać i na zimno jak wędlinę, i na ciepło, np. z gotowaną brukselką. Brukselkę możemy też upiec:
Brukselka pieczona:
główki brukselki myjemy, obieramy z brzydkich zwiędniętych listków, przekładamy do miski. Dodajemy 2-3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego, łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i syropu klonowego oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 20-30 minut. W połowie pieczenia musimy przemieszać główki brukselki.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - piersi z kurczaka
Serię tanich produktów do piątku (31.12.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych należy m.in. filet z piersi kurczaka Rzeźnik za 8,99 zł za kilogram (przy zrobieniu zakupów za 49 zł).
Kokosowa zupa z kurczaka
Dla 3-4 osób
czas przygotowanie: 25 minut
Kokosowa zupa z kurczaka - składniki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 świeże zielone papryczki chilli
2 młode cebule
1 ząbek czosnku
2 piersi kurczaka
500 ml mleczka kokosowego
500 ml wody
szczypta ostrego chilli
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki posiekanej mięty
Kokosowa zupa z kurczaka- przygotowanie:
Z trawy cytrynowej usuwamy zewnętrzny listek, a resztę kroimy na grube plasterki. Chilli, po usunięciu nasion, drobniutko kroimy. Obieramy cebule i je także drobno siekamy. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Piersi kurczaka - w grubą kostkę. Mleczko kokosowe zagotowujemy z wodą i wkładamy mięso, czosnek i trawę cytrynową. Gotujemy ok. 20 minut, dodajemy cebulę, papryczki, chilli w proszku, sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy posypaną listkami mięty.
Przepis: Dorota Biały
Promocje w Aldim - ciasto francuskie
Do piątku (31.12.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. ciasto francuskie Takie Proste za 2,29 zł za opakowanie
Korzenne ślimaki
dla 4 osób
czas przygotowania: 25 minut
Korzenne ślimaki - składniki
1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
1 żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
Mielone przyprawy:
po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
Korzenne ślimaki - przygotowanie:
Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Carrefourze - pomidorki koktajlowe
Do Carrefoura do niedzieli (9.01.2022) warto się wybrać np. po pomidorki cherry za 7,99 zł za opakowanie (350 gramów).
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami
Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami - składniki
500 g pomidorków koktajlowych lub pomidorków cherry
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy
300 g sera feta
pół łyżeczki płatków chilli
350 gram ulubionego makaronu
sól i pieprz
świeża bazylia
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami - przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki i czosnek. Zalewamy je oliwą i solimy. Na środku układamy fetę, lekko skraplamy oliwą i posypujemy płatkami chilli oraz odrobiną pieprzu. Pieczemy około 40 minut.
W tym czasie makaron gotujemy al dente (zachowujemy 200 ml wody z gotowania). Pieczoną fetę rozgniatamy widelcem. Mieszamy pomidorki, fetę, makaron i wodę pozostałą z gotowania makaronu, aż stworzoną kremową masę. Podajemy ze świeża bazylią.
Przepis: Agata Piasecka