Gdzie taniej kupić masło, a gdzie indyka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na ser brie? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - udziec z indyka

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do piątku (31.12.2021), np. za mięso z uda indyka bez kości ze skórą zapłacimy 13,99 zł za kilogram

Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką

Na 12 porcji

Przygotowanie: 4 godziny

Oczekiwanie: 12 godzin

Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką - składniki:

ok. 2 kg udźca indyka (bez kości)

2 łyżki grubo mielonego pieprzu

łyżka soli lub mniej

6 łyżek domowego sosu bbq (przygotowanego z 4 łyżek przecieru pomidorowego, czubatej łyżki wędzonej mielonej papryki, 2 łyżek miodu, soku z połowy cytryny i 1/3 łyżeczki soli) lub gotowego sosu

4 łyżki oleju

2 główki czosnku

cytryna do dekoracji

Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką - przygotowanie:

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy je pieprzem, solą i ze wszystkich stron nacieramy sosem BBQ. Z udźca formujemy pieczeń i związujemy ją bawełnianym sznurkiem kuchennym. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc Mięso przed pieczeniem ogrzewamy do temperatury pokojowej. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę

oleju i ze wszystkich stron obsmażamy uformowaną pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 st. i wraz z główkami czosnku pieczemy 3 godziny – nie odwracamy mięsa, tylko kilka razy polewamy je wytwarzającym się sosem. Na koniec wyjmujemy główki czosnku, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st. i podpiekamy pieczeń 10-12 minut. Gotowy udziec z indyka możemy podawać i na zimno jak wędlinę, i na ciepło, np. z gotowaną brukselką. Brukselkę możemy też upiec:

Brukselka pieczona:

główki brukselki myjemy, obieramy z brzydkich zwiędniętych listków, przekładamy do miski. Dodajemy 2-3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego, łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i syropu klonowego oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 20-30 minut. W połowie pieczenia musimy przemieszać główki brukselki.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu - piersi z kurczaka

Serię tanich produktów do piątku (31.12.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych należy m.in. filet z piersi kurczaka Rzeźnik za 8,99 zł za kilogram (przy zrobieniu zakupów za 49 zł).

Kokosowa zupa z kurczaka

Dla 3-4 osób

czas przygotowanie: 25 minut 

Kokosowa zupa z kurczakaKokosowa zupa z kurczaka fot. Shutterstock/ DesignStory99

Kokosowa zupa z kurczaka - składniki

1 łodyga trawy cytrynowej

2 świeże zielone papryczki chilli

2 młode cebule

1 ząbek czosnku

2 piersi kurczaka

500 ml mleczka kokosowego

500 ml wody

szczypta ostrego chilli

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki lub cytryny

2 łyżki posiekanej mięty

Kokosowa zupa z kurczaka-  przygotowanie:

Z trawy cytrynowej usuwamy zewnętrzny listek, a resztę kroimy na grube plasterki. Chilli, po usunięciu nasion, drobniutko kroimy. Obieramy cebule i je także drobno siekamy. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Piersi kurczaka - w grubą kostkę. Mleczko kokosowe zagotowujemy z wodą i wkładamy mięso, czosnek i trawę cytrynową. Gotujemy ok. 20 minut, dodajemy cebulę, papryczki, chilli w proszku, sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy posypaną listkami mięty.

Przepis: Dorota Biały

Promocje w Aldim - ciasto francuskie

Do piątku (31.12.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. ciasto francuskie Takie Proste za 2,29 zł za opakowanie

Korzenne ślimaki

dla 4 osób

czas przygotowania: 25 minut

Korzenne ślimakiKorzenne ślimaki Fot. Giedre Barauskiene

Korzenne ślimaki - składniki

1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego

1 żółtko

1,5 łyżki cukru pudru

Mielone przyprawy:

po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

Korzenne ślimaki - przygotowanie:

Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Carrefourze - pomidorki koktajlowe

Do Carrefoura do niedzieli (9.01.2022) warto się wybrać np. po pomidorki cherry za 7,99 zł za opakowanie (350 gramów). 

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami 

Dla 3-4 osób

Przygotowanie: 45 minut

Przepis z TikToka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkamiPrzepis z TikToka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami Shutterstock

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami - składniki

500 g pomidorków  koktajlowych lub pomidorków cherry

4 ząbki czosnku

100 ml oliwy

300 g sera feta

pół łyżeczki płatków chilli

350 gram ulubionego makaronu

sól i pieprz

świeża bazylia

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami  - przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki i czosnek. Zalewamy je oliwą i solimy. Na środku układamy fetę, lekko skraplamy oliwą i posypujemy płatkami chilli oraz odrobiną pieprzu. Pieczemy około 40 minut.

W tym czasie makaron gotujemy al dente (zachowujemy 200 ml wody z gotowania). Pieczoną fetę rozgniatamy widelcem. Mieszamy pomidorki, fetę, makaron i wodę pozostałą z gotowania makaronu, aż stworzoną kremową masę. Podajemy ze świeża bazylią. 

Przepis: Agata Piasecka