Gdzie taniej kupić masło, a gdzie majonez? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na śliwki suszone i pomarańcze? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - masło i pomarańcze

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do piątku (24.12.2021), np. za masło ekstra łowickie zapłacimy 4,69 zł. Do środy (22.12.2021) taniej też kupimy pomarańcze deserowe za 1,99 zł za kilogram.

Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami wg Jamiego Olivera

Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczamiCzekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Na okrągłą formę o średnicy 20 cm

Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami - składniki

5 sparzonych pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady (70-proc. kakao)
80 g masła
115 g mąki
1/2 (lub mniej) łyżeczki proszku do pieczenia
115 g mielonych migdałów
115 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka (lub 3 małe)
3 żółtka
180 ml mleka 3,2-proc.
100 g białej czekolady najwyższej jakości
500 ml gęstej kwaśnej śmietany 22-proc (lub mascarpone)

Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami - przygotowanie

Ocieramy ze skórki trzy pomarańcze, wsypujemy skórkę do miseczki. Dokładnie usuwamy białą wewnętrzną część skórki (albedo) z owoców i kroimy je w plastry o grubości centymetra. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby trochę przestygła. Formę smarujemy odrobiną masła.

Robimy ciasto: miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami, połową cukru, solą, jajkami, żółtkami, skórką pomarańczową oraz mlekiem. Ciepłą czekoladę łączymy z resztą masła, wlewamy do przygotowanej masy, mieszamy. Napełniamy formę ciastem i wciskamy w nie kawałki czekolady. Pieczemy 15-20 minut w 200 st. - ciasto będzie gotowe, kiedy brzegi zrobią się kruche, a środek pozostanie leciutko płynny.

Gotujemy bursztynowy karmel z reszty cukru i 5-6 łyżek wody. Zdejmujemy z ognia, wciskamy sok z dwóch pozostałych pomarańczy, mieszamy. Wkładamy plasterki pomarańczy, potem odwracamy je, aby całe pokryły się karmelem. Wyjmujemy, a karmel gotujemy chwilę, aż odparuje i zgęstnieje. Pomarańcze układamy na porcjach czekoladowego clafoutis, skrapiamy karmelem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub porcją serka mascarpone.

Promocje w Lidlu - majonez

Do piątku (24.12.2021) w Lidlu będzie można kupić majonez Kania za 2,24 zł przy zakupie dwóch sztuk.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezemTradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem shutterstock.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut lub 12 godzin

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem - składniki

4 marchewki
2 pietruszki
mały seler
sól
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
100 g mrożonego zielonego groszku
jabłko
cebula
4 jajka ugotowane na twardo
60 g białej fasoli z puszki (opcjonalnie)
100 ml majonezu
100 ml jogurtu naturalnego lub gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka musztardy dijon
sól,pieprz
sok z cytryny

Tradycyjna sałatka  jarzynowa z majonezem - przygotowanie

Marchew, pietruszki, seler i ziemniaki dokładnie myjemy (bez obierania). Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Studzimy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Groszek krótko blanszujemy i przelewamy zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor. Ogórki i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem - będzie łagodniejsza, odsączamy z wody. Jajka obieramy ze skorupek, siekamy.

Warzywa mieszamy, dodając odsączoną fasolkę z puszki (opcjonalnie). Łączymy składniki sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny,  polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 60 minut lub noc w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły.

Promocje w Aldim - śliwki wędzone

Do piątku (24.12.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. śliwki polskie wędzone za 5,49 zł za 300 gramów. 

Kaczka z wędzonymi śliwkami

Kaczka z suszonymi śliwkamiKaczka z suszonymi śliwkami Małgorzata Dzięgielewska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Kaczka z wędzonymi śliwkami - składniki

pierś kaczki ze skórą
olej
sól
łyżka masła
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu

Sos:
250 g wędzonych śliwek
czerwona cebula
oliwa
łyżeczka cynamonu
łyżka startego imbiru chilli
4 goździki
2 łyżki octu balsamicznego
sok z cytryny

Kaczka z wędzonymi śliwkami - przygotowanie

Pierś kaczki myjemy zimną wodą (usuwamy szypułki piór). Skórę przycinamy w taki sposób, aby dobrze zakrywała mięso (nie może ono wystawać z boków). Nacinamy ją co centymetr (nie przecinamy mięsa!). Opuszki palców moczymy w oleju i lekko smarujemy nim kaczkę. Mięso posypujemy solą.

Układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na małym ogniu, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca (w tym czasie odlewamy tłuszcz, by się nie gotowała). Odwracamy i smażymy 6-7 minut zależnie od grubości kaczki. Dodajemy masło, zgnieciony ząbek czosnku wraz z łupiną i rozmaryn. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, by mięso odpoczęło. Mięso kroimy na porcje.

Na sos: w rondelku śliwki zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut. Cebulę siekamy i osobno w rondlu szklimy na oliwie (lub sosie po smażeniu kaczki). Dodajemy śliwki wraz z płynem, przyprawy, ocet, dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z kaczką na ciepło lub na zimno.

Promocje w Carrefourze - cukier puder

Do Carrefoura do piątek (24.12.2021) warto się wybrać np. po cukier puder Diamant za 1,59 zł.  

Gwiazdki korzenne

Gwiazdki korzenneGwiazdki korzenne shutterstock

Na 25 ciastek
Przygotowanie: 30 minut

Gwiazdki korzenne - składniki

2 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników
180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
170 g mąki pszennej typ 550
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
żółtko
cukier puder

Gwiazdki korzenne - przygotowanie

Łyżkę cukru rumienimy na rozgrzanej suchej patelni, wlewamy 2 łyżki gorącej wody, mieszamy. Nadal mieszając, dodajemy resztę cukru, wkładamy masło. Gdy się rozpuści, wsypujemy przyprawę do pierników. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Przekładamy do miski. Wsypujemy zmieszaną przesianą mąkę pełnoziarnistą i białą, wlewamy sodę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, dodajemy żółtko, wyrabiamy dość ścisłe ciasto. Cienko rozwałkujemy, wykrawamy foremką gwiazdeczki (lub inne ulubione kształty).

Ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy cukrem pudrem.