Gdzie przed świętami taniej kupić karpia, śledzie czy perliczkę? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na pomarańcze i serek mascarpone? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - filety z karpia

W Biedronce do środy (22.12) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazły się m.in. płaty karpia ze skórą Marinero za 3,49 zł za 100 gramów.

Filet z karpia podawany z kapustą z grzybami

Filet z karpia na kapuście z grzybamiFilet z karpia na kapuście z grzybami Fot. Teresa Kasprzycka / 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas oczekiwania ok 2 godzin

Filet z karpia - składniki

2 filety karpia
sól, pieprz
czosnek
skórka otarta z cytryny
50 ml oleju rzepakowego
mąka kukurydziana lub ryżowa
łyżka uprażonych płatków migdałowych
natka pietruszki do dekoracji

Filet z karpia - przygotowanie

Filety oczyszczamy z łusek i myjemy karpia pod bieżącą wodą, osuszamy w ręczniku papierowym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek i skórkę otartą z cytryny. Odstawiamy na 2 godziny.

Na patelni podgrzewamy olej. Filety z ryby kroimy na płaty długości ok. 5 cm panierujemy w mące kukurydzianej lub ryżowej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar oleju. Na koniec usmażone filety posypujemy uprażonymi płatkami migdałów, dekorujemy natką i podajemy z kapustą z grzybami.

Promocje w Lidlu - perliczka i grzyby

W Lidlu do niedzieli (19.12) kupimy tuszkę perliczki w cenie 13,90 zł za kilogram, a także polskie grzyby mrożone Leśne za 7,79 zł za opakowanie przy zakupie dwóch. 

Pierś perliczki faszerowana grzybami

Pierś perliczki faszerowana kurkamiPierś perliczki faszerowana kurkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pierś perliczki faszerowana kurkami - składniki

600 g czerwonej cebuli
200 g kurek (mogą być mrożone lub ze słoika)
2 łyżki posiekanej natki
4 piersi perliczki
butelka czerwonego wina typu madera
2 łyżki masła
4 łyżki oleju

Pierś perliczki faszerowana kurkami - przygotowanie

Kroimy w drobną kostkę jedną cebulę, przesmażamy na oleju z masłem i z pokrojonymi na drobne kawałki kurkami. Mieszamy z natką i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Piersi perliczki nacieramy solą i pieprzem, nacinamy w nich kieszenie, faszerujemy je przygotowaną masą kurkową i obsmażamy.

Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia. Przyprawiamy do smaku, podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu. Wyparowane wino uzupełniamy kolejną porcją tak długo, aż cebula będzie zupełnie miękka.

Piersi perliczki układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. (20 minut) i podajemy na konfiturze z cebuli.

Promocje w Kauflandzie - śledzie i pomarańcze

Do Kauflandu do wtorku (21.12) warto się wybrać po filety śledziowe a la Matias za 1,19 zł za 100 gramów, a do niedzieli (18-19.12) kupimy m.in. pomarańcze za 4,99 zł za dwa kilogramy.

Śledzie w cytrusach, wanilii i anyżu

Śledzie w cytrusach, wanilii i anyżuŚledzie w cytrusach, wanilii i anyżu Paulina JAKOBIEC paulina.jakobiec@gmail.com www.jakobiec.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas oczekiwania 3 + 24 + 8 godzin

Śledzie w cytrusach, wanilii i anyżu - składniki

800 g filetów ze śledzia, z solonej wody

Marynata I octowa:
500 ml wody
200 g cukru
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ziarenka białego pieprzu
marchewka
cebula
130 ml octu spirytusowego 10-proc.

Marynata II cytrusowa:
szczypta soli
3 szczypty białego pieprzu
laska wanilii
2 cytryny
limonka
pomarańcza
3 gwiazdki anyżu
50 ml marynaty octowej nr I ze śledzi

Śledzie w cytrusach, wanilii i anyżu - przygotowanie

Filety moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liść laurowy, ziele angielskie, biały pieprz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i piórka cebuli, odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy.

Gdy marynata ostygnie, śledzie wyjmujemy z wody, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy do gotowej zalewy octowej. Marynujemy minimum 24 godziny. Wyjmujemy ryby, marynatę zachowujemy!

Następnego dnia w misce mieszamy sól, pieprz, nasionka wyjęte z przeciętej na pół laski wanilii, sok cytrusów i ich skórkę pokrojoną w paseczki oraz anyż. Następnie oddajemy do niej marynatę octową nr I i do tak przygotowanej zalewy nr II wkładamy, osączone wcześniej z marynaty octowej, śledzie i marynujemy minimum 8 godzin.

Promocje w Auchan - serek mascarpone

Auchan do piątku (24.12) można kupić serek Mascarpone za 5 zł za sztukę przy zakupie dwóch.

Ciasteczka z kremem z białej czekolady

Ciasteczka  Lady Makaretti z kremem z białej czekolady i mascarponeCiasteczka Lady Makaretti z kremem z białej czekolady i mascarpone Aneta Flis

Na 50 ciasteczek (25 złożonych)
Przygotowanie: 45 minut

Ciasteczka z kremem z białej czekolady - składniki

100 g białek
szczypta soli
225 g cukru pudru
łyżeczka pasty z wanilii
łyżeczka octu
130 g startych dowolnych orzechów lub ich mieszanki

Krem:
60 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
kilka kropli pasty z wanilii
cukier puder do posypania

Ciasteczka z kremem z białej czekolady - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. W misce miksera mieszamy białka i szczyptę soli. Ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Dosypujemy go stopniowo, łyżka po łyżce, w odstępach półtoraminutowych. Następnie dodajemy pastę z wanilii i ocet i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ciastka, zachowując między nimi odstępy po ok. 1 cm.

Odstawiamy blaszki na 10-15 minut i tuż przed pieczeniem posypujemy ciastka przesianym cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnia na 11-13 minut, aż się zarumienią, a wierzch będzie twardy. Studzimy i ściągamy z blaszek.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie ubijamy serek z wanilią, aż się rozluźni i nabierze puszystości. Stopniowo, powoli wlewamy lekko przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy. Jeśli krem będzie zbyt luźny, możemy wstawić go do lodówki, żeby stężał. Ale, uwaga! Na krótko, żeby nie był zbyt gęsty. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem na spód ciasteczka i sklejamy go ze spodem drugiego ciastka.