Postna kapusta z grzybami

Postna kapusta z grzybamiPostna kapusta z grzybami FOT. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut + czas oczekiwania 2-3 dni

Postna kapusta z grzybami - składniki

1 kg kiszonej kapusty
150 g grzybów suszonych (prawdziwków lub podgrzybków)
500 g jabłek (np. szarych renet)
kilka suszonych śliwek (najlepiej z pestkami)
2 cebule
1/2 łyżeczki kminku
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu

Zasmażka:
3 łyżki oleju
łyżka mąki

Postna kapusta z grzybami - przygotowanie

Grzyby myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Podobnie namaczamy śliwki.

Następnego dnia do garnka wkładamy posiekaną kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz obraną, pokrojoną cebulę. Dodajemy 2 łyżki cukru, kminek, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko mieszamy, zalewamy wodą tak, by przykrywała całość. Tak przygotowaną kapustę zagotowujemy, a potem dusimy na malutkim ogniu.

Oddzielnie gotujemy grzyby. Gdy będą miękkie, Kroimy je w cienkie paski i razem z wodą, w której się gotowały, wlewamy do kapusty. Dodajemy liście laurowe i dusimy całość 20 minut.

Kapustę z grzybami najlepiej jest przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie podduszać ją przez pół godziny. W dzień Wigilii kapustę zagotowujemy. Z mąki i oleju robimy zasmażkę. Rozprowadzamy w niej kilka łyżek kapusty, a następnie dodajemy zasmażkę do garnka z kapustą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając, żeby kapusta się nie przypaliła.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochemKapusta z grochem Fot. Shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut + czas oczekiwania 2 godziny

Kapusta z grochem - składniki

1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
4 cebule
10 ziarenek pieprzu
5 ziarenek angielskiego ziela
listek laurowy
4 łyżki oleju
500 g łuskanego grochu
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz

Kapusta z grochem - przygotowanie

Groch i grzyby płuczemy i namaczamy na noc (osobno). Grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy (wywar zachowujemy) i kroimy w paski. Groch odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie, aż będzie miękki (ok. 2 godzin). 2 cebule kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto.

Kapustę lekko odciskamy. Jeśli jest za kwaśna, przelewamy ją wodą i ponownie odciskamy. Następnie wkładamy kapustę do garnka razem z przyprawami, grzybami, cebulą i pozostałym olejem. Wlewamy wywar z grzybów i tyle wody, by przykryła kapustę. Gotujemy 50 minut.

Do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy ugotowany groch, podsmażoną cebulkę z olejem z patelni. Całość mieszamy i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wszystko jeszcze raz wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku

Bigos z powidłami

BigosBigos Fot. Shutterstock

Dla 12 osób
Przygotowanie: 3,5 godziny

Bigos z powidłami - składniki

1,5 kg kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
400 g cebuli
1-1,5 kg różnych mięs: wieprzowiny, wołowiny, cielęciny
500 g wędzonej kiełbasy
100 g chudego wędzonego boczku
łyżka smalcu
50 g suszonych grzybów
2 łyżki maggi
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki powideł
4 owoce jałowca
12 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
sól

Bigos z powidłami - przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Mięso płuczemy, osuszamy, solimy i pieczemy lub dusimy na smalcu z dodatkiem połowy cebuli, podlewając niewielką ilością wrzątku. Namoczone wcześniej grzyby osuszamy i kroimy w paski.

Świeżą kapustę oczyszczamy, drobno szatkujemy, dodajemy resztę cebuli, maggi i grzyby, gotujemy na półmiękko. Kiszoną kapustę (niezbyt kwaśną) siekamy, dodajemy przyprawy korzenne i dusić w małej ilości wody przez godzinę. Następnie dodajemy świeżą kapustę i mieszamy.

Upieczone mięso kroimy w kostkę, razem z sosem dodajemy do kapusty, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Boczek kroimy w słupki, a kiełbasę na półplasterki, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Dusić pod przykryciem jeszcze mniej więcej 1,5 godz. Na kwadrans przed końcem gotowania dodajemy powidła, wlewamy wino, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Bigos podajemy z ziemniakami z wody lub z pieczywem.

Bigos myśliwski

Bigos myśliwskiBigos myśliwski Fot. H.LEITNER / 123rf.com

Dla 15 osób
Przygotowanie: 3 godziny

Bigos myśliwski - składniki

1 i 1/2 kg mieszanych mięs (golonka, żeberka wieprzowe, pręga wołowa)
2 i 1/2 kg kiszonej kapusty
150 g suszonych grzybów
200 g suszonych śliwek bez pestek
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
800 g mieszanych wędlin (wędzony boczek, kiełbasa)
duża cebula
400 g słodkiej kapusty
125 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Bigos myśliwski - przygotowanie

Mięsa gotujemy na półmiękko w małej ilości lekko osolonej wody. Dodajemy wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, suszone grzyby, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotujemy razem jeszcze około godziny.

Na patelni podsmażamy wędliny i posiekaną cebulę na tłuszczu wytopionym z boczku, dodajemy do garnka. Świeżą kapustę drobno szatkujemy, także dodajemy do garnka. Przykrywamy i gotujemy, mieszając od dna, na malutkim ogniu ok. 30 minut.

Wyjmujemy mięso, usuwamy kości, mięso kroimy i wkładamy z powrotem. Wlewamy wino, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekane łazanki z kapustą

Zapiekane łazanki z kapustąZapiekane łazanki z kapustą FOT. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Zapiekane łazanki z kapustą - składniki

200 g gotowych łazanek
1 kg kiszonej kapusty
500 g pieczarek
cebula
sól
masło

Zapiekane łazanki z kapustą - przygotowanie

Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Pokrojoną w półplasterki cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy na złoto. Kapustę mieszamy z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Podlewamy wodą i gotujemy pół godziny. Doprawiamy do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Łazanki mieszamy z kapustą, całość przekładamy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez pół godziny.