Weronika Marczuk podzieliła się z nami kilkoma tradycyjnymi przepisami na dania kuchni ukraińskiej pochodzące z jej najnowszej książki "O!Ukraina". Publikacja została wydana w zeszłym roku z okazji 30-lecia odzyskania niepodległości Ukrainy, stosunków polsko-ukraińskich i budowania nowych przyjaźni. Książka składa się z 30 wielowymiarowych opowieści ukazujących różnorodność i bogactwo Ukrainy, które uzupełnione są przepisami kuchni ukraińskiej. 

Kotlet po kijowsku

czas przygotowania: 60 min 

przepis dla 4 osób

Kotlet po kijowsku - składniki

  • 140 g masła
  • 2 piersi kurczaka
  • pęczek pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g sera
  • 60 g mąki
  • 140 g bułki tartej
  • 300 ml oleju

 Kotlet po kijowsku - przygotowanie:

  1. Filety tłuczemy młotkiem na bardzo cienko, delikatnie solimy i pieprzymy.
  2. Pokrojoną pietruszkę, czosnek, masło i sól mieszamy w miseczce i wstawiamy do zamrażarki na 5 min.
  3. Ser kroimy w paski.
  4. Zamrożone masło z ziołami kładziemy na filet wraz z serem, zawijamy w roladkę, formujemy kotlety.
  5. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku (może być ubite z mlekiem) oraz w bułce tartej.
  6. Smażymy z każdej strony do zarumienienia lub we frytkownicy.
  7. Wstawiamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 Przed podaniem wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky"

czas przygotowania: 55 minut

przepis dla 5 osób

Zrazy po ukraińsku 'kartoplanyky'
Zrazy po ukraińsku 'kartoplanyky' Olena Herasym Photography

Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky" - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 4–5 łyżek mąki
  • 500 g mięsa (najlepiej mieszanego, np. 150 g drobiu, 150 g wątróbki, 200 g wołowiny)
  • 1–2 cebule
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • olej
  • śmietana, masło

 Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky" - przygotowanie:

  1. Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.
  2. Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.
  3. W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.
  4. Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.
  5. Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
  6. Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.
  7. Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.
  8. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
  9. Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.

Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.

Fuczki - placki z kapusty kiszonej

czas przygotowania: 20 minut

przepis dla 4 osób 

Fuczki - placki z kapusty kiszonej
Fuczki - placki z kapusty kiszonej Olena Herasym Photography

Fuczki - placki z kapusty kiszonej - składniki:

  • 2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • jajko (niekoniecznie)
  • 6–7 łyżek mąki
  • woda
  • sól, pieprz, kmin rzymski (można bez)
  • zielona pietruszka i śmietana do podania

 Fuczki - placki z kapusty kiszonej - przygotowanie:

  1. Kapustę wykładamy na deskę i siekamy.
  2. Cebulę drobno kroimy lub trzemy na tarce.
  3. W misce mieszamy widelcem lub miksujemy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki.
  4. Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy.
  5. Dodajemy kmin rzymski albo kminek.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej.
  7. Smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.

Podajemy ze śmietaną, zieleniną na wierzchu. Ciekawa opcja – z pokrojoną papryczką chili.

Książka 'O!Ukraina' Weroniki Marczuk
Książka 'O!Ukraina' Weroniki Marczuk mat.pras.