Weronika Marczuk podzieliła się z nami kilkoma tradycyjnymi przepisami na dania kuchni ukraińskiej pochodzące z jej najnowszej książki "O!Ukraina". Publikacja została wydana w zeszłym roku z okazji 30-lecia odzyskania niepodległości Ukrainy, stosunków polsko-ukraińskich i budowania nowych przyjaźni. Książka składa się z 30 wielowymiarowych opowieści ukazujących różnorodność i bogactwo Ukrainy, które uzupełnione są przepisami kuchni ukraińskiej.
Kotlet po kijowsku
czas przygotowania: 60 min
przepis dla 4 osób
Kotlet po kijowsku - składniki
- 140 g masła
- 2 piersi kurczaka
- pęczek pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 40 g sera
- 60 g mąki
- 140 g bułki tartej
- 300 ml oleju
Kotlet po kijowsku - przygotowanie:
- Filety tłuczemy młotkiem na bardzo cienko, delikatnie solimy i pieprzymy.
- Pokrojoną pietruszkę, czosnek, masło i sól mieszamy w miseczce i wstawiamy do zamrażarki na 5 min.
- Ser kroimy w paski.
- Zamrożone masło z ziołami kładziemy na filet wraz z serem, zawijamy w roladkę, formujemy kotlety.
- Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku (może być ubite z mlekiem) oraz w bułce tartej.
- Smażymy z każdej strony do zarumienienia lub we frytkownicy.
- Wstawiamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Przed podaniem wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.
Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky"
czas przygotowania: 55 minut
przepis dla 5 osób
Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky" - składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 4–5 łyżek mąki
- 500 g mięsa (najlepiej mieszanego, np. 150 g drobiu, 150 g wątróbki, 200 g wołowiny)
- 1–2 cebule
- sól, pieprz
- liść laurowy
- olej
- śmietana, masło
Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky" - przygotowanie:
- Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.
- Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.
- W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.
- Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.
- Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
- Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.
- Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
- Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.
Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.
Fuczki - placki z kapusty kiszonej
czas przygotowania: 20 minut
przepis dla 4 osób
Fuczki - placki z kapusty kiszonej - składniki:
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 cebula
- jajko (niekoniecznie)
- 6–7 łyżek mąki
- woda
- sól, pieprz, kmin rzymski (można bez)
- zielona pietruszka i śmietana do podania
Fuczki - placki z kapusty kiszonej - przygotowanie:
- Kapustę wykładamy na deskę i siekamy.
- Cebulę drobno kroimy lub trzemy na tarce.
- W misce mieszamy widelcem lub miksujemy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki.
- Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy.
- Dodajemy kmin rzymski albo kminek.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.
Podajemy ze śmietaną, zieleniną na wierzchu. Ciekawa opcja – z pokrojoną papryczką chili.