Kotlet po kijowsku

czas przygotowania: 60 min 

dla 4 osób

Kotlet po kijowsku - składniki

140 g masła

2 piersi kurczaka

pęczek pietruszki

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 ząbek czosnku

2 jajka

40 g sera

60 g mąki

140 g bułki tartej

300 ml oleju

 Kotlet po kijowsku - przygotowanie:

1. Filety tłuczemy młotkiem na bardzo cienko, delikatnie solimy i pieprzymy.

2. Pokrojoną pietruszkę, czosnek, masło i sól mieszamy w miseczce i wstawiamy do zamrażarki na 5 min.

3. Ser kroimy w paski.

4. Zamrożone masło z ziołami kładziemy na filet wraz z serem, zawijamy w roladkę, formujemy kotlety.

5. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku (może być ubite z mlekiem) oraz w bułce tartej.

6. Smażymy z każdej strony do zarumienienia lub we frytkownicy.

7. Wstawiamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 Przed podaniem wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky"

czas przygotowania: 55 minut

dla 5 osób

Zrazy po ukraińsku 'kartoplanyky'Zrazy po ukraińsku 'kartoplanyky' Olena Herasym Photography

Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky" - składniki:

1 kg ziemniaków

1 marchewka

2 jajka

4–5 łyżek mąki

500 g mięsa (najlepiej

mieszanego, np. 150 g drobiu,

150 g wątróbki, 200 g wołowiny)

1–2 cebule

sól, pieprz

liść laurowy

olej

śmietana, masło

 Zrazy po ukraińsku „kartoplanyky" - przygotowanie:

1. Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.

2. Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.

3. W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.

4. Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.

5. Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.

6. Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.

7. Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.

8. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.

9. Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.

Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.

Fuczki - placki z kapusty kiszonej

czas przygotowania: 20 minut

dla 4 osób 

Fuczki - placki z kapusty kiszonejFuczki - placki z kapusty kiszonej Olena Herasym Photography

Fuczki - placki z kapusty kiszonej - składniki:

2 szklanki kapusty kiszonej

1 cebula

jajko (niekoniecznie)

6–7 łyżek mąki

woda

sól, pieprz, kmin rzymski (można bez)

zielona pietruszka i śmietana do podania

 Fuczki - placki z kapusty kiszonej - przygotowanie:

1. Kapustę wykładamy na deskę i siekamy.

2. Cebulę drobno kroimy lub trzemy na tarce.

3. W misce mieszamy widelcem lub miksujemy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki.

4. Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy.

5. Dodajemy kmin rzymski albo kminek.

6. Na patelni rozgrzewamy olej.

7. Smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.

Podajemy ze śmietaną, zieleniną na wierzchu. Ciekawa opcja – z pokrojoną papryczką chili.

Książka 'O!Ukraina' Weroniki MarczukKsiążka 'O!Ukraina' Weroniki Marczuk mat.pras.

Przepisy pochodzą z książki "O!Ukraina" Weroniki Marczuk będącej połączeniem opisów miejsc, historii i rozmów o Ukrainie z przepisami na dania kuchni ukraińskiej.