Gdzie taniej kupić indyka, a gdzie kurczaka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na mandarynki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - indyk

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do niedzieli (19.12.2021), np. tuszkę indyka Kraina Mięs zapłacimy - 11,99 zł za kilogram. 

Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym

czas pieczenia: 3 godziny, czas oczekiwania: 24 godziny

na 10 osób

Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym - składniki:

 Sos żurawinowy:

1 i 2/3 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin

 1 szklanka cukru

 1 szklanka wody

 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej

 duża szczypta soli

 Gravy (sos pieczeniowy):

 2 łyżki masła

 1 kg skrzydełek z indyka lub kurczaka

 1.5 szklanki posiekanej cebuli

 po 1 szklance marchewki i selera naciowego pokrojonych w kosteczkę

 5-6 szklanek rosołu

 Indyk:

 1 indyk (ok. 7 kg)

 ok. 1/2 kg masła

 świeże zioła (tymianek; rozmaryn; szczypiorek; pietruszka itp. - 1/2 szklanki posiekanych i po 5 całych gałązek)

 4 zmiażdżone ząbki czosnku

 4 szklanki rosołu

 1 szklanka soli

 1 szklanka cukru

 4 łyżki mąki

 sól

 pieprz

Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym - przygotowanie:

Robimy sos żurawinowy. Owoce (jeśli są mrożone) rozmrażamy. Łączymy wszystkie składniki. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy 15 minut na małym ogniu, mieszając, aż większość żurawin pęknie. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Robimy gravy. Roztapiamy masło na głębokiej patelni i przez 10 minut smażymy skrzydełka. Dodajemy warzywa i smażymy kolejne 10 minut. Wlewamy rosół i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Przecedzamy przez sitko, wyrzucamy warzywa i skrzydełka, wlewamy płyn do miseczki - skończymy przygotowywać gravy po upieczeniu indyka. Przygotowujemy indyka. Aby był soczysty, najlepiej go przed pieczeniem namoczyć. W USA większość sprzedawanych ptaków została wcześniej poddana temu procesowi. W domu zanurzamy indyka w roztworze wody z solą i cukrem (szklanka soli i szklanka cukru na 16 szklanek wody) i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mieszamy 5 łyżek masła, posiekane zioła i czosnek z odrobiną soli i pieprzu. Odkładamy 2 łyżki masła ziołowego do ukończenia gravy.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Płuczemy i osuszamy indyka. Od strony szyjki delikatnie wsuwamy dłoń między skórę i pierś, rozluźniając skórę. Wsuwamy połowę pozostałego masła ziołowego do powstałej kieszonki. Nacieramy wnętrze indyka solą i pieprzem, wkładamy do środka 4 łyżki zwykłego masła i zioła. Luźno związujemy nóżki. Z wierzchu smarujemy indyka resztą masła ziołowego, oprószamy solą i pieprzem. Umieszczamy go w dużej brytfance piersią do góry i wstawiamy naczynie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 30 minut. Wlewamy do brytfanki szklankę rosołu i dodajemy łyżkę masła. Pieczemy 30 minut. Podlewamy indyka powstałym sosem, dodajemy szklankę rosołu i łyżkę masła. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy, aż wewnętrzna temperatura indyka osiągnie 80 st. C, czyli jeszcze około 2 godzin, dodając po szklance rosołu i odrobinie masła, podlewając wytworzonym sosem co 40 minut. Indyk powinien mieć lekko brązową skórkę - możemy zdjąć folię na ostatnie 20 minut. Nie wolno zapomnieć o częstym podlewaniu, inaczej mięso wyschnie! Wyjmujemy indyka z piekarnika i czekamy 25 minut, zanim zaczniemy go kroić. Kończymy gravy. Roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła ziołowego na patelni, dodajemy mąkę i smażymy, stale mieszając, 6 minut. Dodajemy bazę gravy oraz cały sos wytworzony podczas pieczenia. Gotujemy 10-15 minut, mieszając. Doprawiamy.

Przepis Aga i James Hilferty

Promocje w Lidlu - powidła śliwkowe

Serię tanich produktów do środy (15.12.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą m.in. powidła śliwkowe XXL Łowicz za 6,99 zł 

Kurczak smażony w śliwkach

Dla 6 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Kurczak smażony w śliwkachKurczak smażony w śliwkach Fot. BBS

Kurczak smażony w śliwkach - składniki

1 plaster tłustego boczku

500 g mięsa z udek kurczaka

2 cebule

1 ząbek czosnku

200 g śliwek (mogą być mrożone)

2 łyżki powideł śliwkowych

1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

1 szklanka rosołu

1 łyżka cukru

Kurczak smażony w śliwkach - przygotowanie

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut.

Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną.

Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim - buraki

Do niedzieli (19.12.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. buraki czerwone w cenie 1,49 zł za kilogram.

Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami

Dla 6-8 osób

Przygotowanie: 45 minut

Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjamiKremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami Natalia Nowak-Bratek

Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami - składniki:

1 kg rzepy

1 kg buraków

2 cebule

olej rzepkowy

1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego lub wody)

sól, pieprz

4 łyżki crème fraîche

30 g pistacji (możemy je zamienić na migdały lub nerkowce)

słodka papryka do posypania

Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami - przygotowanie:

Rzepy i buraki obieramy, dokładnie myjemy i czyścimy, kroimy w niedużą kostkę. Cebule obieramy, siekamy. 2-3 łyżki oleju rozgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy rzepę i buraki, wlewamy bulion, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy crème fraîche i miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą. Posypujemy posiekanymi pistacjami, słodką papryką i pieprzem.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Carrefourze - ziemniaki

Do Carrefoura do niedzieli (19.12.2021) warto się wybrać np. ziemniaki polskie za 1,99 zł za kilogram.

Zapiekanka z ziemniakami

Przygotowanie: 75 minut

dla 5 osób 

Zapiekanka z ziemniakamiZapiekanka z ziemniakami Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekanka z ziemniakami - składniki

1 kg ziemniaków

1 pęczek natki

sól, pieprz

gałka muszkatotołowa

4 dag masła

15 dag śmietany

1 żółtko

 Na ciasto:

30 dag mąki

15 dag masła

1 całe jajo

 Zapiekanka z ziemniakami - przygotowanie:

Robimy ciasto, zagniatając jego składniki, i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim dno i brzegi wysokiego naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm (brzegi ciasta powinny wychodzić znacznie poza rant naczynia), pozostawiając cienki pasek do wykonania warkocza. Obrane ziemniaki podgotowujemy przez ok. 15 min, studzimy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je warstwami na cieście, przesypując posiekaną pietruszką, solą, pieprzem oraz gałką i polewając rozpuszczonym masłem. Zalepiamy ciasto na górze. Z pozostałego ciasta splatamy warkocz i dekorujemy nim brzeg zapiekanki. Pośrodku robimy dziurę, w którą wsuwamy lejek z kartonu. Pieczemy przez godzinę w 180°C. Przed podaniem przez lejek wlewamy śmietanę.

 Przepis: Magazyn Kuchnia