Gdzie taniej kupić indyka, a gdzie kurczaka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na mandarynki? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - indyk
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do niedzieli (19.12.2021), np. tuszkę indyka Kraina Mięs zapłacimy - 11,99 zł za kilogram.
Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym
czas pieczenia: 3 godziny, czas oczekiwania: 24 godziny
na 10 osób
Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym - składniki:
Sos żurawinowy:
1 i 2/3 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
duża szczypta soli
Gravy (sos pieczeniowy):
2 łyżki masła
1 kg skrzydełek z indyka lub kurczaka
1.5 szklanki posiekanej cebuli
po 1 szklance marchewki i selera naciowego pokrojonych w kosteczkę
5-6 szklanek rosołu
Indyk:
1 indyk (ok. 7 kg)
ok. 1/2 kg masła
świeże zioła (tymianek; rozmaryn; szczypiorek; pietruszka itp. - 1/2 szklanki posiekanych i po 5 całych gałązek)
4 zmiażdżone ząbki czosnku
4 szklanki rosołu
1 szklanka soli
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki
sól
pieprz
Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym - przygotowanie:
Robimy sos żurawinowy. Owoce (jeśli są mrożone) rozmrażamy. Łączymy wszystkie składniki. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy 15 minut na małym ogniu, mieszając, aż większość żurawin pęknie. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Robimy gravy. Roztapiamy masło na głębokiej patelni i przez 10 minut smażymy skrzydełka. Dodajemy warzywa i smażymy kolejne 10 minut. Wlewamy rosół i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Przecedzamy przez sitko, wyrzucamy warzywa i skrzydełka, wlewamy płyn do miseczki - skończymy przygotowywać gravy po upieczeniu indyka. Przygotowujemy indyka. Aby był soczysty, najlepiej go przed pieczeniem namoczyć. W USA większość sprzedawanych ptaków została wcześniej poddana temu procesowi. W domu zanurzamy indyka w roztworze wody z solą i cukrem (szklanka soli i szklanka cukru na 16 szklanek wody) i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mieszamy 5 łyżek masła, posiekane zioła i czosnek z odrobiną soli i pieprzu. Odkładamy 2 łyżki masła ziołowego do ukończenia gravy.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Płuczemy i osuszamy indyka. Od strony szyjki delikatnie wsuwamy dłoń między skórę i pierś, rozluźniając skórę. Wsuwamy połowę pozostałego masła ziołowego do powstałej kieszonki. Nacieramy wnętrze indyka solą i pieprzem, wkładamy do środka 4 łyżki zwykłego masła i zioła. Luźno związujemy nóżki. Z wierzchu smarujemy indyka resztą masła ziołowego, oprószamy solą i pieprzem. Umieszczamy go w dużej brytfance piersią do góry i wstawiamy naczynie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 30 minut. Wlewamy do brytfanki szklankę rosołu i dodajemy łyżkę masła. Pieczemy 30 minut. Podlewamy indyka powstałym sosem, dodajemy szklankę rosołu i łyżkę masła. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy, aż wewnętrzna temperatura indyka osiągnie 80 st. C, czyli jeszcze około 2 godzin, dodając po szklance rosołu i odrobinie masła, podlewając wytworzonym sosem co 40 minut. Indyk powinien mieć lekko brązową skórkę - możemy zdjąć folię na ostatnie 20 minut. Nie wolno zapomnieć o częstym podlewaniu, inaczej mięso wyschnie! Wyjmujemy indyka z piekarnika i czekamy 25 minut, zanim zaczniemy go kroić. Kończymy gravy. Roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła ziołowego na patelni, dodajemy mąkę i smażymy, stale mieszając, 6 minut. Dodajemy bazę gravy oraz cały sos wytworzony podczas pieczenia. Gotujemy 10-15 minut, mieszając. Doprawiamy.
Przepis Aga i James Hilferty
Promocje w Lidlu - powidła śliwkowe
Serię tanich produktów do środy (15.12.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą m.in. powidła śliwkowe XXL Łowicz za 6,99 zł
Kurczak smażony w śliwkach
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kurczak smażony w śliwkach Fot. BBS
Kurczak smażony w śliwkach - składniki
1 plaster tłustego boczku
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śliwek (mogą być mrożone)
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka rosołu
1 łyżka cukru
Kurczak smażony w śliwkach - przygotowanie
Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut.
Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną.
Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Aldim - buraki
Do niedzieli (19.12.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. buraki czerwone w cenie 1,49 zł za kilogram.
Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami Natalia Nowak-Bratek
Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami - składniki:
1 kg rzepy
1 kg buraków
2 cebule
olej rzepkowy
1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego lub wody)
sól, pieprz
4 łyżki crème fraîche
30 g pistacji (możemy je zamienić na migdały lub nerkowce)
słodka papryka do posypania
Kremowa zupa z rzepy i buraków posypana pistacjami - przygotowanie:
Rzepy i buraki obieramy, dokładnie myjemy i czyścimy, kroimy w niedużą kostkę. Cebule obieramy, siekamy. 2-3 łyżki oleju rozgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy rzepę i buraki, wlewamy bulion, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy crème fraîche i miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą. Posypujemy posiekanymi pistacjami, słodką papryką i pieprzem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Carrefourze - ziemniaki
Do Carrefoura do niedzieli (19.12.2021) warto się wybrać np. ziemniaki polskie za 1,99 zł za kilogram.
Zapiekanka z ziemniakami
Przygotowanie: 75 minut
dla 5 osób
Zapiekanka z ziemniakami Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Zapiekanka z ziemniakami - składniki
1 kg ziemniaków
1 pęczek natki
sól, pieprz
gałka muszkatotołowa
4 dag masła
15 dag śmietany
1 żółtko
Na ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
1 całe jajo
Zapiekanka z ziemniakami - przygotowanie:
Robimy ciasto, zagniatając jego składniki, i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim dno i brzegi wysokiego naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm (brzegi ciasta powinny wychodzić znacznie poza rant naczynia), pozostawiając cienki pasek do wykonania warkocza. Obrane ziemniaki podgotowujemy przez ok. 15 min, studzimy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je warstwami na cieście, przesypując posiekaną pietruszką, solą, pieprzem oraz gałką i polewając rozpuszczonym masłem. Zalepiamy ciasto na górze. Z pozostałego ciasta splatamy warkocz i dekorujemy nim brzeg zapiekanki. Pośrodku robimy dziurę, w którą wsuwamy lejek z kartonu. Pieczemy przez godzinę w 180°C. Przed podaniem przez lejek wlewamy śmietanę.
Przepis: Magazyn Kuchnia