Śledzie na sposób staropolski

Śledzie na sposób staropolski Śledzie na sposób staropolski  fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Śledzie na sposób staropolski - składniki

600 g marynowanych filetów śledziowych
200 g korniszonów
200 g marynowanych grzybów
2 cebule
pęczek koperku
120 ml oleju lnianego
140 ml oleju z pestek winogron
cytryna
świeżo zmielony pieprz czarny

Śledzie na sposób staropolski - przygotowanie

Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki. Podzielimy je na 2 porcje.

Cebulę kroimy w piórka, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy posiekany koperek. Korniszony i grzyby kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z cebulą, dodając olej z pestek winogron i lniany. Tak przygotowaną zalewą przełóż śledzie, powtarzając dwukrotnie. Na koniec dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.

Śledzie po szwedzku

Śledzie po szwedzkuŚledzie po szwedzku FOT. BBS

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Śledzie po szwedzku - składniki

500 g śledzi
250 g mrożonych śliwek węgierek
łyżka cukru
2 łyżki migdałów
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
3-4 łyżki oliwy
sok z cytryny
pieprz

Śledzie po szwedzku - przygotowanie

Filety śledziowe myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki, układamy na półmisku.

Wydrylowane śliwki wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody, cukier i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy będą miękkie, przecieramy je przez sito, mieszamy z posiekanymi migdałami i oliwą, przyprawiamy pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.

Rozkładamy na pokrojonych w kawałki śledziach.

Śledzie po góralsku

Śledzie po góralskuŚledzie po góralsku Fot. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas chłodzenia (minimum godzina)

Śledzie po góralsku - składniki

500 g filetów z matiasów
300 g bryndzy
szklanka gęstej śmietany
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki zielonego groszku z puszki
3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier puder
skórka otarta z cytryny
sól
biały pieprz
kilka gałązek zielonej pietruszki do przybrania

Śledzie po góralsku - przygotowanie

Czosnek obieramy, drobniutko siekamy, ucieramy z pieprzem, skórką otartą z cytryny i bryndzą na jednolitą gładką masę. Dodajemy ubitą ze szczyptą soli i cukru śmietanę. Powstały sos starannie mieszamy i lekko schładzamy.

Filety śledziowe myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki, układamy na półmisku. Sos mieszamy ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Śledzie polewamy sosem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziły.

Śledzie na sposób azjatycki

Śledzie na sposób azjatyckiŚledzie na sposób azjatycki Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas marynowania śledzi 24 godziny

Śledzie na sposób azjatycki - składniki

1 kg filetów ze śledzi

Marynata:

po 100 ml octu ryżowego i jasnego sosu sojowego
60 g cukru trzcinowego
8 szalotek
łodyga trawy cytrynowej
papryczka chili
2 limonki
50 ml wina ryżowego
50 ml słodkiego sosu sojowego lub łyżka miodu
łyżeczka marynowanego imbiru
łyżka posiekanej świeżej kolendry

Śledzie na sposób azjatycki - przygotowanie

Do octu ryżowego wsypujemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Dodać pokrojone w krążki szalotki, posiekaną trawę cytrynową, pokrojone w paseczki chili i imbir oraz pokrojone w plasterki limonki (wcześniej porządnie umyte). Wlewamy oba sosy sojowe, wino ryżowe, mieszamy wszystko i studzimy.

Kiedy marynata ostygnie, zalewamy nią oczyszczone śledzie, posypujemy kolendrą i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Śledzie podajemy z cząstkami limonki oraz z kiełkami soi i słonecznika posypanymi prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. (przepis Roberta Sowy)

Śledzie na sposób sycylijski

Śledzie na sposób sycylijskiŚledzie na sposób sycylijski Fot. Łukasz Kozyra

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Śledzie na sposób sycylijski - składniki

1 kg świeżych, niedużych śledzi
1/4 kg filetu z dorsza
oliwa do smażenia
średnia cebula
szczypta przyprawy korzennej
sól, pieprz
500 g pomarańczy
jajko

Śledzie na sposób sycylijski - przygotowania

Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi - najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa.

Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliwie cebulką. Dodajemy przyprawy, startą skórkę z jednej pomarańczy i jajko, mieszamy. Farszem wypełniamy tuszki śledzi i układamy na blaszce wyłożonej pokrojonymi w plastry pomarańczami. Pieczemy 20 minut w 160 st.

Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z sałatką z rukoli, kaparów, czerwonej cebuli i pomarańczy.