Gdzie taniej kupić marchewkę, a gdzie ser sernikowy? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na gęsinę i ryby? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - gęsina

W Biedronce do środy (15.12) można młodą gęś owsianą Kraina Mięs za 14,99 zł za kilogram.

Gęś faszerowana szałwią i cebulą

Gęś faszerowanaGęś faszerowana Fot. BBS

Dla 8 osób
Przygotowanie: 3 godziny

Gęś faszerowana szałwią i cebulą - składniki

2 duże cebule
450 g świeżej bułki tartej
2 łyżki suszonej szałwii
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
300 ml bulionu drobiowego
młoda nieduża (4,5-5 kg) gęś
łyżeczka musztardy
50 g masła
sól, pieprz kajeński
szklanka porto

Gęś faszerowana szałwią i cebulą - przygotowanie

Obrane i posiekane cebule gotujemy w lekko posolonej wodzie przez 10 minut, a następnie odcedzamy. Bułkę tartą mieszamy w misce z szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem kajeńskim, mieszamy z cebulą. Stopniowo dodajemy bulion, cały czas mieszając. Farsz powinien mieć taką konsystencję, by dało się go zlepić.

Gęś myjemy, osuszamy w środku i na zewnątrz papierem kuchennym, a następnie napełniamy farszem. Otwory zaszywamy bawełnianą nicią kuchenną. Skórę gęsi nacinamy poprzecznie na udach i piersi, by wytopił się tłuszcz. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Musztardę mieszamy z miękkim masłem, solą i pieprzem kajeńskim. Smarujemy gęś, a następnie układamy ją w brytfannie. Pieczemy 2,5-3 godziny. Jeśli gęś zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy pieczeń folią. Wytapiający się tłuszcz warto zebrać i zachować - przyda się do innych potraw. Na 7-10 minut przed końcem pieczenia gęś polewamy porto.

Promocje w Lidlu - marchew

Do niedzieli (12.12) w Lidlu kupimy marchewkę niedoskonałą za 4,99 zł za 5 kilogramów.

Pieczone marchewki z pęczakiem i miodem

pieczone marchewki z pęczakiem i miodempieczone marchewki z pęczakiem i miodem fot. Dominika Wójciak

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Pieczone marchewki z pęczakiem i miodem - składniki

100 g pęczaku, moczonego w wodzie przez noc
8-10 marchewek
10 śliwek węgierek (mogą być suszone lub mrożone)
łyżka miodu
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Dodatki:
4 łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
łyżeczka suszonego majeranku
pęczek natki pietruszki
sól

Pieczone marchewki z pęczakiem i miodem - przygotowanie

Pęczak płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy al dente 15-20 minut. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Marchewki obieramy i kroimy w podłużne słupki (jak frytki). Węgierki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

W naczyniu do zapiekania układamy marchewki i śliwki. Dodajemy 2 szczypty soli, majeranek, miód i pozostały olej. Dokładnie mieszamy dłońmi i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. (marchewki mają być upieczone, ale wciąż lekko chrupiące). W trakcie pieczenia składniki delikatnie mieszamy, by marchewki równomiernie obtaczały się w sokach.

Marchewki wyjmujemy z piekarnika i mieszamy z pęczakiem. Posypujemy grubo posiekaną natką i prażonym słonecznikiem.

Promocje w Kauflandzie - ryby mrożone

Do Kauflandu w sobotę i niedzielę (11-12.12) z rabatem 20 proc. kupimy wszystkie mrożone ryby. 

Ryba po grecku

Ryba po grecku ze szczyptą cynamonuRyba po grecku ze szczyptą cynamonu shutterstock.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ryba po grecku - składniki

800 g filetów np. z mintaja, morszczuka, dorsza, miruny, soli (mogą też być mrożone dobrej jakości)
1/2 cytryny
sól
biały pieprz
6 marchewek
2 pietruszki
1/2 selera
2 pory
3 cebule
2 liście laurowe
5-6 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
mały koncentrat pomidorowy
łyżeczka musztardy
szczypta cynamonu
olej
4 łyżki mąki
jajko (opcjonalnie)

Ryba po grecku - przygotowanie

Filety myjemy i osuszamy (jeśli są mrożone, rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami). Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, będą jędrne i nie będą się rozpadać podczas smażenia, delikatnie solimy i posypujemy białym pieprzem, odstawiamy na 20-30 minut.

Marchewki, pietruszki, seler obieramy, płuczemy. Z porów usuwamy zewnętrzne liście i zielone części, a resztę dokładnie płuczemy. Cebule obieramy. Pory kroimy w półplasterki, cebule siekamy, marchewki, seler i pietruszki kroimy w zapałki (julienne) lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw cebulę i pora, smażymy 2-3 minuty i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy je na średnim ogniu kilka minut. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, mieszamy i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dolewamy rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat, doprawiamy solą, musztardą i szczyptą cynamonu. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty i usuwamy listki laurowe i ziarna przypraw.

Rybę obtaczamy w mące i roztrzepanym jajku (opcjonalnie), smażymy na oleju z obu stron ok. 15 minut. Po usmażeniu filety odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i obkładamy warzywami. Podajemy na gorąco lub zimno.

Promocje w Auchan - ser sernikowy

W Auchan do niedzieli (12.12)kupimy ser sernikowy lub twarogowy President za 9,99 zł.

Sernik z czekoladową kruszonką

Sernik z czekoladową kruszonkąSernik z czekoladową kruszonką shutterstock.com

Na 24 porcje
Przygotowanie: 90 minut + czas oczekiwanie: 60 minut

Sernik z czekoladową kruszonką - składniki

Ciasto:
400 g mąki
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki dobrej jakości kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki śmietany 18-proc.

Masa serowa:
1200 g sera serowego
100 g masła
5-6 jajek
200 g cukru
cukier waniliowy
ugotowany ziemniak lub budyń waniliowy
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
szczypta soli
80 g gorzkiej czekolady

Sernik z czekoladową kruszonką - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę i wszystko siekamy, łącząc składniki, na końcu wyrabiamy. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.

Na masę ser dwukrotnie mielemy. Masło roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym na puch. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, roztopione masło, mielonego ugotowanego ziemniaka lub budyń waniliowy i kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Na końcu ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą serową za pomocą łyżki.

Schłodzoną w lodówce część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę serową.

Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nią wierzch sernika. Wyciągamy z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim sernik i pieczemy ciasto godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.