Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i warzywami

Zapiekanka makaronowaZapiekanka makaronowa FOT. BBS

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i warzywami - składniki

250 g makaronu w kształcie świderków
300 g ugotowanego i zmielonego mięsa (z pręgi wołowej lub z łopatki wieprzowej)
po małym strąku zielonej i żółtej papryki
puszka czerwonej fasolki
cebula
pomidor
cukinia
100 ml śmietany 12-proc.
2-3 łyżki startego ostrego sera żółtego
łyżka posiekanych świeżych ziół (pietruszka, tymianek, oregano, bazylia)
4 łyżki oliwy
pieprz, sól

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i warzywami - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w słupki cukinię i cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy ugotowane mięso.

Makaron gotujemy minutę w osolonej wodzie, lekko odcedzamy.

Śmietanę mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy kilka łyżek wody, przyprawiamy solą i pieprzem.

Mniej więcej 3/4 makaronu wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania, posypujemy łyżeczką zieleniny, skrapiamy pozostałą oliwą. Następnie układamy: mięso wymieszane z cukinią i cebulą, pokrojoną w paski paprykę, obrany i pokrojony w kostkę pomidor oraz fasolkę, a na końcu pozostały  makaron wymieszany z zieleniną. Wszystko zalewamy śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym. Wierzch posypujemy startym serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut.

Babka ziemniaczana z mięsem

Babka ziemniaczana z mięsemBabka ziemniaczana z mięsem Fot. Arkadiusz Ścichocki /Agencja Wyborcza.pl

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Babka ziemniaczana z mięsem - składniki

500 g ziemniaków
40 g masła
3 jajka

Farsz:
250-300 dag zmielonej wołowiny
jajko
2 łyżki masła
duża cebula
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Babka ziemniaczana z mięsem - przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i ugniatamy. Dodajemy masło i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka - białka odkładamy do ubicia - dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Białka ubijamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.

Na farsz cebule siekamy, przesmażamy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy, następnie dodajemy jajko, śmietanę i 2 łyżeczki masy ziemniaczanej i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy

Żaroodporne naczynie grubo smarujemy resztą masła, na dnie układamy połowę ziemniaków, potem farsz, na koniec resztę ziemniaków. Pieczemy godzinę w temperaturze 170 st.

Pilaw z mielonym mięsem

Pilaw z mielonym mięsemPilaw z mielonym mięsem Fot. Łukasz Zandecki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pilaw z mielonym mięsem - składniki

1,5 szklanki ryżu
300 g mielonego mięsa
por
garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
marchewka
kostka rosołowa
majeranek
masło
olej

Pilaw z mielonym mięsem - przygotowanie

Por myjemy, kroimy w krążki, podsmażamy na maśle i odkładamy na talerz. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Fasolkę szparagową kroimy na kawałki (mrożoną wcześniej trzeba rozmrozić). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut, mieszając.

W rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy 3 szklanki wody z rozpuszczoną w nich kostką rosołową. Dodajemy podsmażony por, mięso, fasolkę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Gdy ryż wchłonie cały płyn, pilaw jest gotowy.

Kapusta z mielonym mięsem

Kapusta z mielonym mięsemKapusta z mielonym mięsem FOT. BBS

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Kapusta z mielonym mięsem - składniki

główka białej kapusty średniej wielkości
4-5 mięsistych pomidorów
2 cebule
500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka smalcu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
szczypta cukru
sól, pieprz

Kapusta z mielonym mięsem - przygotowanie

Kapustę szatkujemy, zalewamy niewielką ilością wrzącej, lekko posolonej wody i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut.

W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, lekko zrumieniamy posiekaną cebulę, wkładamy mięso i, mieszamy, chwilę razem smażąc. Następnie dodajemy podduszoną kapustę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory oraz ziele angielskie. Dusić ok. 30 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia przyprawiamy kapustę do smaku cukrem, sosem sojowym, solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Taka potrawa może też służyć jako farsz do zapiekanek i naleśników.

Lazania po bolońsku

Lazania po bolońskuLazania po bolońsku Fot. Shutterstock/stockcreations

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Lazania po bolońsku - składniki

łodyga selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
100 g szynki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu
750 g pomidorów
gałka muszkatołowa
pieprz, sól do smaku
12 płatów zielonej lazanii
50 g masła
150 g mozzarelli w plastrach
100 g tartego parmezanu

Sos beszamelowy:
80 g masła
80 g mąki
1 litr mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Lazania po bolońsku - przygotowanie

Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Przygotowujemy beszamel. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. 

Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu mięsnego, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, kładziemy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200 st.