Słodkie bułeczki z cynamonem

Słodkie bułeczki z cynamonemSłodkie bułeczki z cynamonem Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Na 12 sztuk
Przygotowanie: 50 minut + 1 godzina oczekiwania na wyrośnięcie ciasta

Słodkie bułeczki z cynamonem - składniki

Ciasto:
łyżka suszonych drożdży
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
4 czubate szklanki przesianej mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
50 g masła
jajko
1,5 szklanki rodzynek sułtanek
1/3 szklanki mieszanki keksowej lub posiekanej skórki pomarańczowej
olej

Krzyżyki z ciasta:
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki wody

Polewa:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny namoczone w łyżce wody

Słodkie bułeczki z cynamonem - przygotowanie

Mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy bułeczki. Blachę smarujemy masłem i wyściełamy pergaminem. Układamy na niej bułeczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Robimy ciasto na krzyżyki. Mieszamy mąkę z wodą, wkładamy do foliowego woreczka i odcinamy rożek.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. (bez termoobiegu). Na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk (jako symbol ukrzyżowania Chrystusa). Pieczemy 35 minut.

Robimy polewę: wsypujemy cukier do wody, zagotowujemy, mieszając, łączymy z napęczniałą żelatyną (namoczoną wg przepisu na torebce). Smarujemy gorące bułki.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

blogblog blog

Na 10 sztuk
Przygotowanie: 40 minut + 1 godziny oczekiwania na wyrośnięcie ciasta

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką - składniki

400 g mąki pszennej
2 średnie jajka
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
70 g miękkiego masła
szczypta soli
100 g mleka w temp. pokojowej
10 śliwek - bez pestek (mogą być mrożone)

Kruszonka:
30 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki
opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
jajko

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką - przygotowanie

W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniamy, tylko rozkruszamy i rozcieramy dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając w nie piąstką i dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek, na którym układamy po śliwce, następnie sklejamy brzegi i formujemy bułeczkę. 

Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 22 cm). Przykrywamy ściereczką i zostawić do wyrastania z ciepłym miejscu na godzinę, półtorej.

Robimy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami rozcieramy do uzyskania kruszonki. Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 30 minut.

Ślimaki cynamonowe

Cynamonowe bułeczki, SzwecjaCynamonowe bułeczki, Szwecja Fot: shutterstock.com/ Agnes Kantaruk

Na 20 sztuk
Przygotowanie: 30 minut +  1 godzina oczekiwania na wyrośnięcie ciasta

Ślimaki cynamonowe - składniki

Ciasto:
700 g mąki pszennej
25 g drożdży
1/2 kostki (100 g) masła
szklanka (250 ml) mleka
1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
łyżeczka mielonego kardamonu
jajko
sól

Nadzienie:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Szkliwo:
jajko
2 łyżki wody
cukier perłowy

Ślimaki cynamonowe - przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w misce z cukrem pudrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy na 10 minut. W garnku roztapiamy masło, dolewamy pozostałe mleko i lekko podgrzewamy (mieszanina nie powinna być gorąca). Mąkę mieszamy z kardamonem i przesiewamy. Formujemy kopczyk, robimy w nim dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając mleko z roztopionym masłem przez 10-15 minut (można użyć robota kuchennego). Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5-1 cm, wielkością przypominający kartkę A4 .

Na nadzienie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy placki nadzieniem i zwijamy ciasto jak roladę. Następnie kroimy je w ok. 1-cm ślimaczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by zachować odstępy, bo bułeczki będą rosły podczas pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

W miseczce roztrzepujemy jajko, dolewamy wodę i mieszamy. Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem perłowym. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy ok. 10 minut. Podajemy lekko ciepłe.

Francuskie brioche

Francuskie briocheFrancuskie brioche Fot. matka_Wariatka /123rf.com

Na 10 sztuk
Przygotowanie: 60 minut + czas rośnięcia ciasta 12 godzin

Francuskie brioche - składniki

1/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka soli
20 g drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
500 g mąki pszennej
2 jajka
125 g masła pokrojonego na kawałki
żółtko do posmarowania wierzchu
oliwa do natłuszczania blachy

Francuskie brioche - przygotowanie

W głębokim naczyniu ucieramy cukier, sól, drożdże, ciepłą wodę i szklankę mąki na gładką masę. Ucierając mikserem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo jajka i kawałki masła, a następnie pozostałą mąkę. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstego masła, odstawiamy do wyrośnięcia. Delikatnie przekładamy ciasto do dobrze natłuszczonego oliwą naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce, aż dwukrotnie zwiększy objętość. Następnie ostrożnie wyjmujemy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 10 godzin.

Delikatnie układamy ciasto na obsypanej mąką stolnicy, odrywamy po kawałku,formujemy kulki i układamy je w natłuszczonej formie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 45 minut, aby brioche urosły dwukrotnie. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do gorącego piekarnika (200 st.). Pieczemy w aż się zrumienią. Podajemy z miodem lub konfiturą.

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniemRogaliki z nadzieniem Fot. 123rf.com

Na 10 sztuk
Przygotowanie: 45 minut

Rogaliki z nadzieniem - składniki

1/2 kg mąki tortowej
200 g masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
konfitura na nadzienie

Rogaliki z nadzieniem - przygotowanie

Mąkę siekamy z masłem i solą, następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Rozkruszone drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier, mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Dzielimy na 5 części, każdą cienko rozwałkowujemy, formując koło, które dzielimy na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy porcję konfitury, zawijamy od zewnątrz koła do środka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. około 25-30 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.