Gdzie taniej kupić karpia, filety śledziowe i zębacza? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na majonez czy ser sernikowy? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - karp

W Biedronce do środy (8.12) można skorzystać m.in. z promocji na płaty świeżego karpia ze skórą Marinero za 3,49 za 100 gramów.

Karp z woka

Karp z wokaKarp z woka Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Karp z woka - składniki

300 g filetów z karpia
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
cienki por
duża marchewka
100 g groszku cukrowego (płaskie strączki; jeśli nie uda się kupić, można zastąpić mrożonym groszkiem, ale strączki są ładniejsze)
kawałek (20 g) korzenia imbiru
łodyga trawy cytrynowej
3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
posiekany szczypiorek do posypania

Karp z woka - przygotowanie

Ryby myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki o boku 4 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem ukośnie na dwucentymetrowe kawałki. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie plastry (można obieraczką do warzyw). Strączki groszku kroimy ukośnie na połówki, a jeśli używamy groszku mrożonego - rozmrażamy go. Obieramy i siekamy imbir, trawę cytrynową lekko miażdżymy i kroimy na kawałeczki.

W woku rozgrzewamy łyżkę zwykłego oleju, podsmażamy kawałki karpia z obu stron (w sumie 3-4 minuty). Wyjmujemy, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Do woka wlewamy pozostały olej, dodajemy kolejno w półminutowych odstępach: marchewkę, pora, groszek, imbir i trawę cytrynową. Wlewamy olej sezamowy, sos sojowy i ocet, dodajemy przyprawę "Pięć smaków". Gdy wszystko się zagotuje, ponownie wkładamy do woka kawałki podsmażonego karpia. Podgrzewamy, przekładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.

Promocje w Lidlu - zębacz

Serię tanich produktów do soboty (4.12) oferuje Lidl m.in. zębacza za 2,99 zł za 100 gramów.

Gulasz rybny

Brudet - gulasz rybnyBrudet - gulasz rybny Fot. BBS

Dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Gulasz rybny - składniki

1 kg różnych ryb (zębacz, dorada, okoń morski, lucjan, skorpena, konger)
2-3 duże cebule
100 ml oliwy
3-4 ząbki czosnku
3 duże dojrzałe pomidory (ewentualnie puszka pomidorów pelati)
łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
100-300 ml wytrawnego białego wina
sól, pieprz
szczypta cukru
1-2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Gulasz rybny - przygotowanie

Ryby myjemy, oczyszczamy i kroimy na równe, duże kawałki. Siekamy cebulę i szklimy na oliwie w garnku, który pomieści wszystkie ryby. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy i dusimy 10 minut.

Dodajemy ryby, wlewamy wino, ocet i tyle wody, by pokryła ryby. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru; nie przykrywamy, nie mieszamy, lecz potrząsamy garnkiem od czasu do czasu. Chwilę gotujemy na dużym ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż ryby będą miękkie. Pod koniec wsypujemy natkę. Podajemy jako danie główne z chlebem lub polentą.

Danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki (škampi) i małże.

Promocje w Kauflandzie - płaty śledziowe

Do Kauflandu do środy (8.12) warto się wybrać po płaty śledzia ze skórą za 1,69 zł za 100 gramów oraz majonez dekoracyjny Winiary za 6,99 zł za opakowanie.    

Śledzie curry

Śledzie curryŚledzie curry Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut +2 godziny oczekiwania

Śledzie curry - składniki

4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy Dijon
łyżka żółtej pasty curry
łyżeczka curry Madras w proszku
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 szalotki
6 korniszonów
3 łyżki kaparów z zalewy + dodatkowe do podania
10 filetów śledziowych
1-2 kwaśne zielone jabłka
sól i pieprz
cienki szczypiorek

Śledzie curry - przygotowanie

Mieszamy śmietanę, majonez, musztardę, przyprawy, posiekane szalotki i korniszony oraz kapary. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Śledzie kroimy w 2-centymetrowe paski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Jabłka (ze skórką) kroimy w półcentymetrowe plastry, a następnie w paseczki. Delikatnie mieszamy ze śledziami, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Podajemy z chlebem na zakwasie.

Promocje w Auchan - ser sernikowy

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do niedzieli (12.12). Wśród nich są m.in. ser sernikowy lub ser twarogowy President za 9,99 zł.

Sernik bez spodu

Najpyszniejszy sernik domowyNajpyszniejszy sernik domowy shutterstock.com

Na 12 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Sernik bez spodu - składniki

rodzinki wg uznania
500 g twarogu (najlepiej sernikowego)
2 gotowane ziemniaki
100 g masła plus do wysmarowania formy
4 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
tarta bułka do formy

Sernik bez spodu - przygotowanie

Rodzynki moczymy. Twaróg dwukrotnie mielemy wraz z ziemniakami. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy startą skórkę cytrynową oraz roztopione masło. Partiami dodajemy zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i proszek - miksujemy, żeby nie było grudek. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy i pieczemy 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Gdy wystygnie, możemy np. polać ciasto polewą czekoladowa.