Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Fot. Shutterstock
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - składniki
1 kg ziemniaków
4 jajka
400 g kiełbasy
50 g masła
2 szklanki śmietany
2 łyżki startego żółtego sera
1/4 kostki masła
sól, pieprz
2 łyżki tartej bułki
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy na plasterki. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy i również kroimy na plasterki. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w kostkę,
W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, jajka i kiełbasę, posypując niedużą ilością sera i polewając śmietaną. Między warstwy wkładamy plasterki masła i równomiernie posypujemy solą. Ostatnią, górną warstwę powinny stanowić ziemniaki, posypane resztą sera, skropione tłuszczem oraz śmietaną i posypane bułką tartą.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 st.. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Kulki ziemniaczane z sosem pomidorowym
Kulki warzywne z sosem pomidorowym Natalia Nowak Bratek
Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Kulki ziemniaczane z sosem pomidorowym - składniki
Sos:
łyżka sklarowanego masła
łyżeczka startego imbiru
szczypta chilli
po łyżeczce kurkumy i mielonego kuminu
1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
150 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
chilli
Kulki:
300 g ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
150 g warzyw (kukurydza z puszki, gotowana marchewka, rozmrożony i obgotowany zielony groszek); * 1 duża kajzerka okrojona ze skórki i pokrojona w kostkę
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po łyżeczce mielonych kuminu i kolendry
1/2 łyżeczki chilli
sól
60 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
łyżka posiekanych rodzynków
olej do smażenia
Kulki ziemniaczane z sosem pomidorowym - przygotowanie
Robimy sos: na maśle podgrzewamy imbir i chilli przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kumin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i przecieramy przez sito (jeśli sos jest za rzadki, chwilę odparowujemy). Studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Robimy kulki: rozgniecione ziemniaki mieszamy z warzywami (marchewkę trzeba pokroić w kosteczkę), bułką i śmietaną. Przyprawiamy, wyrabiamy, lepimy kulki, spłaszczamy je. Pośrodku każdego placuszka kładziemy po porcji orzechów i rodzynków. Sklejamy i ponownie formujemy kulki.
Rozgrzewamy olej do 180 st,. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z lekko podgrzanym sosem.
Ziemniaczana zupa krem
Ziemniaczana zupa krem Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Ziemniaczana zupa krem - składniki
500 g ziemniaków
pęczek włoszczyzny
2 cebule
100 g wędzonego boczku
łyżka oleju
800 ml wywaru warzywnego
5 gałązek majeranku
100 ml kremówki
sól, pieprz
Ziemniaczana zupa krem - przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Obieramy i kroimy włoszczyznę. Cebulę siekamy, a boczek kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i 2/3 boczku. Dodajemy ziemniaki i włoszczyznę, smażymy przez chwilę. Wlewamy wywar, wrzucamy 2 gałązki majeranku. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy bez pokrywki około 15 minut, a potem wyjmujemy gałązki majeranku.
Pozostały boczek smażymy na chrupko na suchej patelni. Zupę miksujemy i łączymy ze śmietanką. Zagotowujemy jeszcze raz, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy. Posypujemy skwarkami boczku i listkami pozostałego majeranku.
Do przygotowania babki, placków, pyz czy kopytek najlepsze są ziemniaki mączyste, zawierające dużo skrobi.
Kopytka
Kopytka Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Kopytka - składniki
1,25 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemyj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy lekko przestygną, przepuszczamy przez praskę i studzimy.
Masę ziemniaczaną przekładamy na posypaną mąką stolnicę, w środku robimy dołek, wbijamy do niego jajka i przesiewamy przez sitko mąkę. Kilka razy mieszamy łyżką, a potem jak najszybciej zagniatamy dłonią. Ciasto dzielimy nożem na sześć równych kawałków i przekładamy do miski. Na stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne "kopytka".
W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kopytka partiami do osolonego wrzątku, mieszamy, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerywamy mieszanie i zmniejszamy ogień. Kopytka gotujemy 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy. Podajemy z sosami: grzybowym, pomidorowym, mięsnym lub z przysmażonym boczkiem.
Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami
Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami Fot. Marcin Kiełbiewski
Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami - składniki
1,5 kg ziemniaków
sól (najlepiej gruboziarnista)
8 małych udek z kurczaka
pieprz
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
3 listki laurowe
2 czerwone papryczki chilli
4 główki czosnku
2 cytryny
2 zielone papryki
kilka gałązek świeżego tymianku
Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami - przygotowanie
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki i udka. Wrzucamy listki laurowe, papryczki chilli w całości (czyli razem z pestkami), polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (czyli po 30-35 minutach), wkładamy główki czosnku (lekko tylko obrane z wierzchu), pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.