Krem z jarmużu z kaszą jaglaną i musem z gruszki
Krem z jarmużu Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Krem z jarmużu z kaszą jaglaną i musem z gruszki - składniki
Zupa:
1/4 selera
2 ziemniaki
1/2 kg jarmużu
2 cebule
4 ząbki czosnku
20 g masła
serek śmietankowy
sól, pieprz
szczypta kminku
Mus:
gruszka
łyżka soku z cytryny
Selera i ziemniaki obieramy, zalewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy przez 15 minut. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodyżki i siekamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne 10 minut.
Na mus gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy z łyżką soku z cytryny.
Posiekaną cebulę z czosnkiem smażymy na maśle i dodajemy do zupy razem z serkiem śmietankowym. Miksujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z kaszą jaglaną i musem z gruszki.
Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem
Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej fot. M. Kujda
Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem - składniki
300 g piersi indyka
sól, pieprz
olej do smażenia
5 połówek suszonych pomidorów w oleju
ostra papryka
200 g jarmużu
łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
łyżka octu winnego
200 g prażonej kaszy gryczanej na popcorn
Sałatka z popcornem z kaszy gryczanej, indykiem i jarmużem - przygotowanie
Indyka kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem. Pomidory siekamy. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, smażymy indyka ze wszystkich stron. Dodajemy pomidory, mieszamy, smażymy 1-2 minuty. Posypujemy ostrą papryką, zdejmujemy z patelni. Jarmuż myjemy, suszymy, rwiemy na małe kawałki. Łyżkę oleju rozgrzewamy na tej samej patelni, wkładamy jarmuż, smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. Seler naciowy kroimy na małe kawałki. Na sos czosnek siekamy, ucieramy z oliwą, octem winnym, szczyptą soli i pieprzu.
Dużą ilość oleju rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy małe metalowe sitko i wsypujemy łyżkę kaszy. Smażymy kilkanaście sekund - w połowie ziaren łuski się otworzą, reszta stanie się chrupka. Popcorn osączamy na papierowym ręczniku, a do sitka wsypujemy kolejną porcję kaszy i prażymy. Indyka, jarmuż i seler naciowy polewamy sosem, mieszamy. Posypujemy popcornem.
Wegański gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem
Gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Wegański gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem - składniki
2 łyżeczki oliwy
cebula
3 duże bataty
sól i świeżo zmielony pieprz
litr bulionu warzywnego lub wody
2 puszki ciecierzycy lub ugotowanej
kilka liści jarmużu
1/2 łyżeczki chili
łyżeczka czarnuszki, sezamu lub siemienia lnu
łyżka wędzonej papryki (opcjonalnie)
Wegański gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem - przygotowanie
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy do garnka. Chwilę podsmażamy, aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Lekko solimy. Bataty myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli. Podgrzewamy razem około minuty. Wlewamy bulion lub wodę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
Jarmuż płuczemy, wycinamy lub miażdżymy twarde łodygi, kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka jarmuż i odsączoną ciecierzycę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Podajemy posypany chili, czarnuszką, wędzoną papryką.
Czipsy z jarmużu
Czipsy z jarmużu Fot. 123rf.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Czipsy z jarmużu - składniki
200 g jarmużu
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
Czipsy z jarmużu - składniki - przygotowanie
Jarmuż myjemy i osuszamy. Odrywamy liście od łodyg i wkładamy je do miski. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Następnie rozkładamy liście na pergaminie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 10-12 minut.
Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem
Pieczone bataty, kurczak i jarmuż to smakowite trio shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem - składniki
400 g batatów
sól
olej
200 g piersi kurczaka
przyprawa curry
sól
pieprz
łyżka masła
50 g jarmużu
1/2 pomarańczy
Pieczone bataty z kurczakiem i jarmużem - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, solimy, skrapiamy olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Rumienimy na maśle 2-3 minuty i przekładamy do batatów. Całość mieszamy z umytymi, osuszonymi i porwanymi listkami jarmużu i skrapiamy sokiem z pomarańczy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok. 20 minut.
Zupa z jarmużu i zielonego groszku
Zupa z jarmużu i zielonego groszku Fot. Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio / 123rf.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Zupa z jarmużu i zielonego groszku - składniki
2 łyżki oliwy
cebula
ząbek czosnku
1,5 litra wywaru z warzyw
450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki pieprzu
250 g jarmużu
400 ml mleka kokosowego w puszce
Zupa z jarmużu i zielonego groszku - przygotowanie
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Dodajemy groszek (mrożony wcześniej rozmrażamy) i gotujemy około 5 minut, aż zmięknie. Wsypujemy przyprawy.
Jarmuż płuczemy, usuwamy twarde łodygi. Wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Gdy zupa nieco przestygnie miksujemy ją, dodając stopniowo mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku. Zupa świetnie smakuje z grzankami lub świeżą bagietką.
Zielony koktajl z jarmużem
Zielony koktajl z jarmużem Shutterstock
Na 2 porcje
Przygotowanie: 5 minut
Zielony koktajl z jarmużem - składniki
5 liści jarmużu
pół pęczka natki pietruszki
jabłko
pół obranej cytryny
2,5 cm kawałek obranego imbiru
zielony ogórek
3 łodyżki selera naciowego
Zielony koktajl z jarmużem - przygotowanie
Jarmuż, natkę, jabłko, ogórek i seler myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce i warzywa wrzucamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Można też użyć blendera. Wtedy do składników należy dolać trochę wody. (przepis Agata Piasecka)