Gdzie taniej kupić jajka, a gdzie jagnięcinę? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na cytryny? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce
W Biedronce do środy (24.11) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazły się m.in. pigwa za 11,99 zł za kilogram.
Pasta z pigwy do serów
czas przygotowania: 2,5 godziny
Pasta pigwowa do serów shutterstock
Pasta z pigwy do serów - składniki
2 kg pigwy (owoce umyte, obrane, bez gniazd nasiennych, grubo pokrojone)
laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
2 kawałki cienko obranej skórki cytrynowej (1x5 cm)
3 łyżki soku z cytryny
ok. 800 g cukru
trochę masła
Pasta z pigwy do serów - przygotowanie
Pigwy wkładamy do dużego garnka o grubym dnie i zalewamy taką ilością wody, aby owoce były przykryte. Wkładamy wanilię i skórkę cytrynową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż owoce będą miękkie (30-40 minut).
Odcedzamy pigwy, usuwamy wanilię, pozostawiając skórkę cytrynową. Miksujemy lub mielemy, sprawdzamy, jaką objętość purée udało nam się uzyskać - na każdą szklankę masy bierzemy szklankę cukru.
Purée owocowe podgrzewamy i łączymy z cukrem, gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Wtedy łączymy z sokiem cytrynowym. Gotujemy dalej na małym ogniu przez 60-90 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowa masa powinna mieć głęboko pomarańczową barwę.
Rozgrzewamy piekarnik do 50-55 st. Kwadratową blachę o boku 20 cm wyściełamy pergaminem, natłuszczamy papier niedużą ilością masła. Wlewamy pastę, wyrównujemy wierzch, wkładamy na godzinę do piekarnika, a potem studzimy. Kroimy na kawałki. Gotową pastę podajemy rozsmarowaną na kawałkach ostrego sera. Resztę pasty zawijamy w przezroczystą folię kuchenną i przechowujemy w lodówce.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu
Serię tanich produktów do soboty (27.11) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą jaja Złota Nioska w cenie 3,99 zł za 10 sztuk przy zakupie trzech opakowań.
Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem shutterstock.com
Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem - składniki:
2 szalotki lub cebula
200 g pieczarek
2-3 łyżki masła lub oliwy
3-4 liście czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
4 plastry szynki
ok. 180 ml śmietany 22-proc.
120 g żółtego dość ostrego sera
gałka muszkatołowa
4 jajka
pomidor (opcjonalnie)
świeży tymianek
Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem - jak przygotować:
Szalotki lub cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na maśle szklimy cebule, dodajemy pieczarki i dusimy ok. 10 minut. Liście czosnku myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do pieczarek już po zdjęciu ich z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Foremki wykładamy plastrami szynki. Na dno wlewamy 1-2 łyżki śmietany, nakładamy 1-2 łyżki startego sera, odrobinę gałki muszkatołowej i 2-3 łyżki duszonych pieczarek z czosnkiem. Na to znów trochę tartego sera, 1-2 łyżki śmietany i odrobinę gałki muszkatołowej. Na koniec wbijamy jajko i układamy po 2-3 kawałki pomidora (opcjonalnie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., foremki z jajkami ustawiamy w brytfance z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej 10-12 minut. Przed podaniem dekorujemy tymiankiem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Kauflandzie
Do Kauflandu do środy (1.12) warto się wybrać po cytryny w cenie 3,75 zł za kilogram.
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania 2 godziny
Ciasto cytrynowe Fot. Łukasz Zandecki
Ciasto cytrynowe - składniki
Ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2,25 szklanki cukru
8 dużych jajek (o temp. pokojowej)
1/4 szklanki skórki otartej z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
450 g masła (stopionego i schłodzonego)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Syrop cytrynowy
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru
Lukier
2 szklanki przesianego cukru pudru (lub więcej, jeśli trzeba)
8-10 łyżek soku z cytryny
Ciasto cytrynowe - przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Natłuszczamy dwie keksówki (12 x 22 cm), wykładamy spód pergaminem i również go natłuszczamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy cukier, jajka, skórkę i sok. Dodajemy masło i miksujemy. Wlewamy śmietanę i wanilię, miksując pulsacyjnie. Do powstałej masy dodajemy 1/3 mąki, delikatnie mieszając. W ten sposób dodajemy kolejne dwie porcje. Rozlewamy ciasto do form. Pieczemy 20 min na środkowej półce. Zamieniamy keksówki miejscami, zmniejszamy temp. do 160-165 st i pieczemy 30-35 min. Studzimy 15 min. Robimy syrop. W rondelku podgrzewamy sok z cytryny wraz z cukrem. Od chwili, kiedy cukier się rozpuści, gotujemy 3 min. Wystudzone ciasta układamy na pergaminie, nakłuwamy wykałaczką i nasączamy syropem, kiedy wsiąknie, ponownie smarujemy. Studzimy przynajmniej 30 min. Robimy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i 4 łyżki soku. Glazura ma być gęsta, ale płynna. W razie potrzeby dodajemy trochę soku lub cukru. Polewamy oba ciasta.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Ragout z jagnięciny z pappardelle
dla 8-10 osób
czas przygotowania 2,5 godziny
Ragout z jagnięciny z pappardelle - składniki
1,5-2 kg udźca jagnięcego
sól, pieprz
odrobina oliwy
2 kieliszki białego wina
1 gałązka rozmarynu
1 główka czosnku
2 szalotki
20 dag karczochów
10 dag suszonych pomidorów
1 pęczek pietruszki
1 garść startego parmezanu
skórka z 1 cytryny
500 g makaronu pappardelle
Ragout z jagnięciny z pappardelle - przygotowanie
Udziec jagnięcy nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy do brytfanny, zalewamy winem i dodajemy rozmaryn oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. 40 min w temp. 180°C, Następnie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aby wierzch się przypiekł. Kiedy mięso wystygnie, oddzielamy je od kości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekane drobno szalotki, dodajemy udziec, pokrojone karczochy, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę. W tym czasie we wrzącej osolonej wodzie gotujemy pappardelle (na półtwardo). Odcedzamy makaron i mieszamy z przygotowanym ragoût. Podajemy od razu, posypane parmezanem i skórką z cytryny.
Przepis: Magazyn Kuchnia