Duszona dynia

Duszona dyniaDuszona dynia Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Duszona dynia − składniki

1/2 średniej dyni hokkaido
4 łyżki natki pietruszki

Dodatki:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Duszona dynia − przygotowanie

Dynię myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm (obieramy lub nie, według uznania). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry z obydwu stron na złoty kolor. Skrapiamy sosem sojowym, dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie, ok. 5 minut (jeśli sos sojowy odparuje, a dynia nadal będzie twarda, podlewamy ją 2-3 łyżkami wody i jeszcze chwilę dusimy).

Podajemy na ciepło z posiekaną natką, opcjonalnie skrapiamy olejem sezamowym.

Makaron z dynią i bekonem

Makaron z dynią i bekonemMakaron z dynią i bekonem Fot. Shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Makaron z dynią i bekonem - składniki

mała dynia
150 g bekonu pokrojonego w kostkę
5 łyżek masła
500 g makaronu (szerokie wstążki)
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
150 g parmezanu
sól, pieprz

Makaron z dynią i bekonem - przygotowanie

Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni. Dorzucamy pokrojony bekon i smażymy, aż się zarumieni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą. Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i bekon i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i skrapiamy oliwą.

Sałatka z grillowaną dynią, rukolą i serem brie

Sałatka z grillowaną dynią, rukolą i serem brieSałatka z grillowaną dynią, rukolą i serem brie Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Sałatka z grillowaną dynią, rukolą i serem brie - składniki

1/2 średniej dyni hokkaido
1/2 opakowania rukoli
100 g sera pleśniowego
3 łyżki oliwy

Sos:
2 łyżki octu balsamicznego.
4 łyżki oliwy extra vergine.
łyżka miodu.
łyżeczka musztardy dijon.
sok z 1/2 cytryny.
ząbek czosnku starty
sól, świeżo zmielony pieprz

Sałatka z grillowaną dynią, rukolą i serem brie - przygotowanie

Dynię myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy na plastry. Układamy je na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku 20 minut. Dynię można tez smażyć na patelni grillowej.

Robimy sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Można też sos zrobić w małym słoiku, łatwiej go będzie dokładnie wymieszać.

Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Plastry dyni układamy na rukoli, posypujemy je serem. Na koniec polewamy sosem. Gotową sałatkę podajemy z grzanką lub ze świeżą bagietką.

Ostry gulasz wieprzowy z dynią i jarmużem

Ostry gulasz wieprzowy z dynią i mangoldem lub jarmużemOstry gulasz wieprzowy z dynią i mangoldem lub jarmużem Fot: Dagna Napierała/ pndtutura.pl

Dla 10 osób
Przygotowanie: 80 minut

Ostry gulasz wieprzowy z dynią i jarmużem - składniki

3-4 suszone papryczki chilli (można dać więcej, jeśli lubimy bardzo ostre smaki)
10 niedużych pomidorów
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na kawałki
cebula, pokrojona w piórka
2 garści cienko skrojonego jarmużu
łyżeczka soli gruboziarnistej
dynia o wadze około 1 kg

Ostry gulasz wieprzowy z dynią i jarmużem - przygotowanie

Prażymy papryczki na suchej patelni przez 30 sekund, aż zaczną pachnieć. Przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy, aby napęczniały.

Pomidory kroimy na połówki, układamy na wyścielonej pergaminem blasze piekarnika razem z ząbkami czosnku, lekko solimy, skrapiamy oliwą. Włączamy opcję grill, wsuwamy blachę na najwyższy poziom piekarnika, pieczemy 4-6 minut w 180 st. Potem odwracamy pomidory na drugą stronę, pieczemy kolejne 4-6 minut. Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Połowę miksujemy w blenderze razem z czosnkiem. Osączamy chilli, dodajemy je do zmiksowanych pomidorów z czosnkiem, miksujemy jeszcze chwilę, aby powstała gładka pasta. Pozostałe upieczone i obrane pomidory grubo siekamy.

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, na której smażymy przez 10 minut kawałki karkówki razem z cebulą. Co jakiś czas mieszamy, aby mięso przyrumieniło się równomiernie. Dodajemy pastę z pomidorów, czosnku i chilli, wkładamy posiekane pieczone pomidory. Lekko skrapiamy wodą (można bulionem), mieszamy, wrzucamy jarmuż, przyprawiamy do smaku solą.

Na dnie dużego żaroodpornego naczynia kładziemy pokrojony na kawałki miąższ dyni. Na wierzch wykładamy podsmażoną karkówkę z pomidorami i jarmużem, przykrywamy i pieczemy, aż dynia będzie zupełnie miękka (40 minut w 180 st.). Wtedy zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 15 minut - mięso musi się ładnie przyrumienić z wierzchu. Podajemy od razu z ryżem lub kaszą.

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnymDyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym -  składniki

500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
oliwa
sól, pieprz
100-120 g rukoli
ok. 50 g parmezanu
4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
orzechów włoskich

Sos:
skórka + 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
łyżka oleju z pestek dyni
3/4 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
sól, pieprz

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym - przygotowanie

Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 minut w 200 st.

Na sos mieszamy składniki. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki.

Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.

Placek dyniowy z oliwą

Placek dyniowy z oliwąPlacek dyniowy z oliwą Fot. Marcin Klaban

Na formę o średnicy 25 cm
Przygotowanie: 60 minut

Placek dyniowy z oliwą - składniki

4 jajka
200 g cukru trzcinowego
6 łyżek oliwy extra virgin
250 g upieczonej dyni piżmowej
150 g mąki
50 g kaszy manny
6 suszonych fig
2 łyżki orzeszków piniowych
3 łyżki syropu klonowego

Placek dyniowy z oliwą - przygotowanie

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią, dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, następnie polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200 st. i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował.

Ostudzone ciasto można podać ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi. (przepis Tomek Woźniak)

Ciasto dyniowe z cynamonem

Dyniowe ciasto z cynamonemDyniowe ciasto z cynamonem shutterstock

Dla 10 osób
Przygotowanie: 70 minut

Ciasto dyniowe z cynamonem - składniki

450 g oczyszczonego miąższu dyni
4 jajka
100 g cukru
125 ml roztopionego masła
340 g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek

Ciasto dyniowe z cynamonem - przygotowanie

Dynię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło. Następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy.

W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki, wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st., pieczemy 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.