Gdzie taniej kupić sznycle z indyka, a gdzie karkówkę wołową? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na jabłka i masło? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - jabłka

Wiele atrakcyjnych promocji obowiązuje do środy (24.11.2021), wśród nich są m.in. jabłka polskie za 1,49 zł za kilogram.

Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami

jabłka zapiekane z wiśniamijabłka zapiekane z wiśniami fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami - składniki

garść orzechów laskowych
garść ekologicznych, niedosładzanych niczym rodzynek
ok. 500 g mrożonych wiśni bez pestek
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego
kilka gałązek tymianku
6 jabłek

Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami - przygotowanie

Orzechy i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Piekarnika rozgrzewamy do temperatury 180 st.

Wiśnie drylujemy. Przekładamy owoce wraz z sokiem do naczynia do zapiekania. Dodajemy łyżkę gęstego miodu (jeśli używamy miodu płynnego - dodajemy 2 łyżki) i posiekane gałązki tymianku. Jabłka kroimy na połówki i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Układamy owoce w naczyniu do zapiekania.

Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżeczką niewielką porcję miodu. Dodajemy rodzynki i przekrojone na pół orzechy laskowe. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Jeżeli mimo uprzedniego namoczenia, bakalie zaczną rumienić się zbyt mocno, w drugiej połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.

Promocje w Lidlu - karkówka wołowa

Do Lidla warto się też wybrać po karkówkę wołową na pieczeń za 24,99 zł za kilogram.

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą

Karkówka z szałwią glazurowana musztardąKarkówka z szałwią glazurowana musztardą Natalia Nowak - Bratek

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą - składniki

1 kg karkówki bez kości
12 listków świeżej szałwii
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
chilli w proszku
łyżka płynnego miodu
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Nacinamy mięso wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości, rozkładamy je jak książkę. Powstały płat obkładamy 8 posiekanymi listkami szałwii, solimy i pieprzymy. Składamy mięso, tak by wyglądało jak przed rozkrojeniem. Obwiązujemy bawełnianą nicią.

Do brytfanny wlewamy oliwę i 2 łyżki wody. Pieczeń smarujemy z każdej strony musztardą, oprószamy solą i chilli, układamy w brytfannie. Wrzucamy pozostałe listki szałwii. Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i pozostawiamy, aby chwilę odpoczęło.

Do brytfanny, w której piekła się karkówka, wlewamy miód i sok z cytryny. Zagotowujemy, odcedzamy sos, gotujemy bez przykrywki, aż nieco zgęstnieje. Podajemy osobno do karkówki, posypanej natką.

Promocje w Aldim - sznycle z indyka

Do soboty (27.11.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. sznycel z fileta z piersi indyka za 21,99 zł.

Sznycelki z indyka po mediolańsku z pomidorami i z rukolą

Sznycelki z indyka po mediolańsku z pomidorami i z rukoląSznycelki z indyka po mediolańsku z pomidorami i z rukolą Fot. Arkadiusz acichocki / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sznycelki z indyka po mediolańsku z pomidorami i z rukolą - składniki

4 sznycle z piersi indyka
2 jajka
bułka tarta
sól
olej do głębokiego smażenia
2 gałązki pomidorków cherry
opakowanie rukoli
oliwa
ocet balsamiczny

Sznycelki z indyka po mediolańsku z pomidorami i z rukolą - przygotowanie

Sznycle z indyka rozbijamy i zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach i obtaczamy w bułce. Smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor, solimy i kładziemy na papier kuchenny do osączenia z tłuszczu. Odstawiamy do ostudzenia.

Rukolę i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na pół. Na talerzach rozkładamy rukolę i pomidorki, lekko skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym. Na końcu kładziemy sznycle i podajemy.

Promocje w Carrefourze - masło

Do Carrefoura do niedzieli (5.12.2021) warto się wybrać np. po masło extra Lumiko za 5,79 zł za opakowanie. 

Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkoweCiasto marmurkowe Fot. Natalia Nowak-Bratek

Na dwie keksówki 10 x 21 cm
Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia ciasta 50 minut

Ciasto marmurkowe - składniki

Ciasto:
60 g dobrego kakao
90 ml wody

Składniki suche:
380 g mąki pszennej
płaska łyżka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
400 g cukru

Składniki mokre:
230 g miękkiego masła
4 jajka
300 ml maślanki
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
180 ml śmietanki 30-proc.
2 łyżki syropu klonowego
230 g dobrej białej czekolady

Oraz:
masło i mąka do przygotowania form

Ciasto marmurkowe - przygotowanie

Robimy ciasto ucierane: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki.

Keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mieszamy kakao z wodą i zagotowujemy. Łączymy z połową porcji ciasta ucieranego. Resztę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Na dno każdej foremki wlewamy po niewielkiej porcji ciasta kakaowego i waniliowego. Następnie porcję jasnego ciasta przykrywamy odrobiną ciemnego i tak na zmianę. W ten sposób wlewamy masę jeszcze dwa razy, aż wykorzystamy całe ciasto. Wkładamy w masę nóż i przeciągamy go wzdłuż formy, tworząc fale. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st.. Wyjmujemy z foremek, studzimy.

Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę z syropem. Zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią i studzimy. Następnie polewamy wystudzone ciasta.