Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Kasza gryczana zapiekana z grzybamiKasza gryczana zapiekana z grzybami Fot. A i M. Wolniakowie

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kasza gryczana zapiekana z grzybami - składniki

2 szklanki kaszy gryczanej palonej
50 dag grzybów leśnych lub pieczarek
duża lub 2 małe cebule
2 łyżki pestek słonecznika
łyżka startego parmezanu
70 g masła
kostka bulionu grzybowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Kasza gryczana zapiekana z grzybami - przygotowanie

Kaszę ugotuj na sypko z bulionem grzybowym i szczyptą soli. Umyte i dokładnie osączone grzyby pokrój na duże kawałki, odparuj na rozgrzanej patelni, dodaj łyżkę masła i obsmaż. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie i przełóż do niego kaszę wymieszaną z grzybami, cebulą, parmezanem, pestkami słonecznika, pieprzem i resztą masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze około 10 minut bez przykrycia.

Bulgur z tofu i warzywami

Bulgur z tofu i warzywamiBulgur z tofu i warzywami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Bulgur z tofu i warzywami - składniki

200 g kaszy bulgur
2 awokado
2 upieczone buraki
4 jajka ugotowane na twardo
200 g tofu
główka sałaty
4 łyżeczki sezamu lub czarnuszki
garść orzechów

Bulgur z tofu i warzywami - przygotowanie

Kaszę płuczemy i gotujemy 15 minut. Awokado i buraki obieramy i kroimy w plasterki. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół. Tofu kroimy w kostkę. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Ostudzoną kaszę z przygotowane składniki rozkładamy do misek, posypujemy sezamem i orzechami. 

Jasna kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowymGryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 5-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Jasna kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym - składniki

2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
300 g pieczarek
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
400 g świeżych liści szpinaku
2 cebulki dymki
2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
sól
1/3 szklanki mleka kokosowego

Jasna kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym - przygotowanie

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Jaglany tabbouleh z grillowanymi warzywami

Jaglany tabbouleh z grillowanymi warzywamiJaglany tabbouleh z grillowanymi warzywami Fot. Justyna Lenart

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Jaglany tabbouleh z grillowanymi warzywami - składniki

300 g kaszy jaglanej
papryka czerwona
papryka zielona
mała cukinia
bakłażan
czerwona cebula

Sos:
pęczek mięty
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
małą łyżeczka miodu leśnego
20 ml soku z cytryny 

Jaglany tabbouleh z grillowanymi warzywami - przygotowanie

Gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie kupujmy kasz w plastikowych torebkach). Kolorową paprykę, cebulkę, cukinię i bakłażana kroimy na małe kawałki - im mniejsze, tym będą smaczniejsze. Smażymy na grillowej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego.

Na sos drobno kroimy zieleninę. wyciskamy czosnek, dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli, miód, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy.

Wystudzone usmażone warzywa dodajemy do wystudzonej kaszy, mieszamy i polewamy sosem. (przepis Agata Gwiazdowska)

Pęczotto z burakami i kurczakiem

Pęczotto z burakami i kurczakiemPęczotto z burakami i kurczakiem Fot. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut

Pęczotto z burakami i kurczakiem - składniki

4 średniej wielkości buraki
2 niewielkie piersi kurczaka
łyżeczka oleju rzepakowego
sól
4 łyżki masła
2 cebule
2 cm świeżego imbiru
3-4 liście buraka liściowego (mangoldu) lub jarmużu
360 g pęczaku (ok. 2 szklanki)
1 i 1/2-2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
200 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 łyżeczki świeżych listków
pieprz
ostry ser do posypania, np. parmezan

Pęczotto z burakami i kurczakiem - przygotowanie

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 30 minut w 180 st. Piersi kurczaka płuczemy, dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, solimy, mieszamy i dokładnie obsmażamy na patelni, odstawiamy.

Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w półplasterki lub na małe kawałki. Cebule i imbir obieramy, kroimy w kosteczkę. Liście buraka lub jarmużu myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, odstawiamy.

W dużym szerokim garnku o grubym dnie roztapiamy 3 łyżki masła i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pęczak i mieszając, chwilę podsmażamy. Do garnka dorzucamy posiekany imbir, buraki i chwilę podsmażamy, mieszając. Doprawiamy suszonym tymiankiem (jeśli mamy świeży, dodajemy go później), solą i pieprzem. Wlewamy do garnka wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Kiedy pęczak wchłonie płyn, zaczynamy dolewać chochlą bulion, dodając następną jego porcję, gdy kasza wchłonie poprzednią. Cały czas mieszając, gotujemy w ten sposób kaszotto na małym ogniu ok. 40 minut.

Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i liście buraka lub jarmużu. Podgrzewamy 2 minuty, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, dorzucamy pozostałe masło i mieszamy. Podajemy posypane tartym serem.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywamiKasza jaglana z warzywami Fot. Marcin Klaban

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut

Kasza jaglana z warzywami - składniki

100 g kaszy jaglanej
mały ogórek
żółta papryka
garść pomidorków cherry
kilka listków mięty
sól i pieprz

Kasza jaglana z warzywami - przygotowanie

Kaszę gotujemy na sypko. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy.