Gdzie taniej kupić łososia, a gdzie ser żółty? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na kaczkę? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce

 W Biedronce do środy (24.11) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazły się m.in. filet z łososia atlantyckiego Marinero za 4,99 zł za 100 gramów

Łosoś w papilotach

Dla 2 osób

Przygotowanie: 40 minut

Łosoś w papilotach z warzywami - składniki:

4 marchewki

4 minicukinie

cytryna

centymetrowy kawałek świeżego imbiru

łyżka posiekanej, świeżej natki

300 g filetu z łososia

szczypta soli

świeżo mielonym czarny pieprz

białko jajka

Dodatki:

papier do pieczenia

Łosoś w papilotach z warzywami - jak przygotować:

Marchewki i cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie paski – np. obieraczką do warzyw. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cytrynę dokładnie myjemy, szorując. Ścieramy 1/2 łyżeczki skórki, dodajemy do warzyw wraz z imbirem, natką i mieszamy. Warzywa podzielone na dwie porcje układamy na dwóch prostokątnych kawałkach papieru do pieczenia – umieszczamy bliżej jednego brzegu, żeby potem móc złożyć papier na pół. Rybę dzielimy na dwie porcje, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem, układamy na warzywach skórą do góry. Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w białku. Papier składamy na pół i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy brzegi białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy (miejsca, które się nie przykleiły, poprawiamy kolejną porcją białka – paczka powinna być bardzo szczelna). Papiloty układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 20 minut. Delikatnie odcinamy górną część papieru, odwracamy rybę mięsem do góry, dekorujemy ją kilkoma plasterkami cytryny i od razu podajemy, np. z brązowym ryżem.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Lidlu

Serię tanich produktów do soboty (20.11) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy kaczka Cedrob za 7,99 zł za kilogram.

Kaczka po pomorsku

5-6 porcji

czas przygotowania: 3,5 godziny i 12 godzin oczekiwania

Kaczka po pomorskuKaczka po pomorsku fot. Miód Malina Studio

Kaczka po pomorsku - składniki:

1 kaczka (ok. 2 kg)

pieprz

sól

majeranek

Farsz:

700 g mielonego chudego mięsa wieprzowego

300 g mielonych podrobów z kaczki

bułka pszenna,

2-3 jajka,

gałka muszkatołowa

2 jabłka

200 g suszonych śliwek

pęczek włoszczyzny

Kaczka po pomorsku - przygotowanie:

Kaczkę luzujemy, czyli usuwamy z tuszki kości, nie dzieląc jej na części i nie nacinając skóry. Z zewnątrz i od wewnątrz nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na całą noc do lodówki.

Na farsz mieszamy mięso wieprzowe z podrobami. Dodajemy namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę oraz żółtka, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy ubite na sztywna pianę białka i dokładnie mieszamy.

Gotowym farszem wypełniamy wnętrze kaczki. Do środka wkładamy również obrane, pokrojone w ósemki jedno jabłko i połowę suszonych śliwek.

 Zszywamy tuszkę, umieszczamy w brytfannie, nakłuwamy skórę. Podlewamy odrobiną wody, obkładamy obranymi, pokrojonymi w kawałki warzywami z włoszczyzny, resztą pokrojonych, ale nieobranych jabłek i śliwek. Pieczemy ok. 2 godziny (godzina na każdy kilogram wagi kaczki), przez pierwsze pół godziny w 180 st., później zwiększamy temperaturę do 200 st. Kilkukrotnie polewamy tuszkę wodą i wytapiającym się tłuszczem. Po godzinie kaczkę odwracamy – po upieczeniu jej skóra powinna z każdej strony być złocistobrązowa.

Przepis: Monika Jankowska-Kapica

Promocje w Kauflandzie

Do Kauflandu do środy (24.11) warto się wybrać po białą kapustę za 1,29 zł za kilogram.

Faszerowana kapusta włoska

dla 4-6 osób

czas przygotowania 1,5 godziny

Faszerowana kapusta włoskaFaszerowana kapusta włoska Fot. Łukasz Kozyra

Faszerowana kapusta włoska- składniki:

1 kapusta włoska (średniej wielkości)

1 średnia cebula

2-3 łyżki oleju

1 kg mielonego mięsa (najlepiej zmielić samemu np. łopatkę wieprzową)

2 jajka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

pęczek natki

sól, pieprz

kminek (jeśli ktoś lubi)

słodka mielona papryka

2 l bulionu warzywnego

Do gotowania:

duży kawałek gazy lub cienka bawełniana ścierka

Faszerowana kapusta włoska - przygotowanie:

Całą główkę kapusty sparzamy wrzącą wodą; nie wycinamy głąba. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso mielone mieszamy z jajkami, cebulą, koncentratem oraz posiekaną natką i doprawiamy do smaku. Kapustę kładziemy na stole i odchylamy pojedynczo liście. Środkowe małe listki wycinamy razem z kawałkiem głąba, ale tak aby pozostałe liście trzymały się razem. W miejsce wyciętych listków wkładamy małą kulkę z mięsa. Następnie zamykamy pierwszą warstwę liści. Obkładamy ją cieniutko mięsem i zamykamy następną warstwę. Czynności te powtarzamy aż do zamknięcia wszystkich liści. Kapustę układamy na gazie lub cienkiej bawełnianej ścierce i związujemy ją ciasno po przekątnej. Tak zawiniętą główkę gotujemy około godziny w bulionie warzywnym na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy z garnka, zdejmujemy gazę lub ściereczkę i kroimy jak tort. Można podać z sosem grzybowym

Przepis: Monika Jankowska-Kapica

Promocje w Auchan

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do środy (24.11). Wśród nich są m.in. marchewka za 1,49 zł za kilogram.

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Dla 4 osób

Przygotowanie: 40 minut

Zupa marchewkowa z pomarańcząZupa marchewkowa z pomarańczą Fot. Shutterstock

Zupa marchewkowa z pomarańczą - składniki:

600 g marchwi

duża pomarańcza

4 łyżki oleju arachidowego

sól

crème fraîche lub kwaśna śmietana

Zupa marchewkowa z pomarańczą - przygotowanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i smażymy 5 minut. Wlewamy 500 ml wody i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Marchew zestawiamy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.

Pomarańczę myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę.

Marchew miksujemy na gładką masę, dodajemy skórkę i sok z całej pomarańczy, doprawiamy solą. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przelewamy do ogrzanych talerzy, dekorujemy crème fraîche.

Przepis: Anna Gaik