Ciasto z jabłkami i białą czekoladą

Jabłkowe blondieJabłkowe blondie shutterstock

Na formę 24 x 28 cm
Przygotowanie: 70 minut

Ciasto z jabłkami i białą czekoladą - składniki

2-3 jabłka
150 g białej czekolady
2 duże jajka
150 g oleju
260 g mąki
100 g cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Ciasto z jabłkami i białą czekoladą - przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. 100 g czekolady topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy i studzimy. 50 g czekolady siekamy na drobne kawałki.

W misce mieszamy 2 jajka z olejem. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól. Dodajemy jajka wymieszane z olejem, ciepłą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Na koniec wrzucamy pokrojone jabłka, kawałki białej czekolady i mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40-45 minut w 180 st. Studzimy i kroimy na kawałki.

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowaTarta gruszkowa Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Na dużą formę do tarty lub 5-6 małych
Przygotowanie: 30 minut + czas oczekiwania: 60 minut

Tarta gruszkowa - składniki

Ciasto:
250 g mąki
70-80 g cukru
szczypta soli
jajko
60 g zimnego masła startego na wiórki

Krem:
500 ml mleka
laska wanilii
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
50 g mąki ziemniaczanej
100 g surowej masy marcepanowej
3-4 gruszki
50 g konfitury morelowej

Tarta gruszkowa - przygotowanie

Na ciasto mieszamy mąkę z cukrem i solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę lub formę na tartę o wyższych brzegach. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut, a potem pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st.

Na krem zagotowujemy mleko z nadkrojoną laską wanilii, cukrem i solą. Ucieramy jajka z żółtkami i mąką ziemniaczaną, wlewamy do mleka, zagotowujemy, odstawiamy. Wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy pokruszony marcepan i mieszamy, aż powstanie gładki krem.

Przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozsmarowujemy na natłuszczonym spodzie. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy na cząstki i układamy na kremie marcepanowym. Smarujemy podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą. Gdy konfitura zastygnie, ciasto jest gotowe.

Brioszka ze śliwkami

Brioszka ze śliwkamiBrioszka ze śliwkami Krzysztof Duklas

Na formę 24 x 28 cm
Przygotowanie: 60 minut + czas oczekiwania: 90 minut

Brioszka ze śliwkami - składniki

50 g drobnego cukru do wypieków
175 g mąki
szczypta soli
4 g drożdży suszonych
łyżka mleka
2 jajka
100 g miękkiego masła plus 20 g do formy
12-14 śliwek

Brioszka ze śliwkami - przygotowanie

W misce mieszamy 25 g cukru, przesianą mąkę i sól, robimy dołek. Wsypujemy do niego drożdże, a następnie wlewamy mleko i łyżkę ciepłej wody, niech zaczyn pracuje przez 5 minut. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto co najmniej 5 minut. Kiedy stanie się bardzo elastyczne, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby urosło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce układamy na cieście bez naciskania przecięciem do góry i posypujemy pozostałym cukrem. Pieczemy 30 minut (ostatnie 3 minuty z funkcją grill, żeby cukier się skarmelizował). Ciasto podajemy ciepłe lub ostudzone.

Placek z winogronami i figami

Placek z winogronami i figamiPlacek z winogronami i figami Fot. Paweł Kiszkiel /AG

Na formę 10 x 35 cm
Przygotowanie: 40 minut + czas oczekiwania 30 minut

Placek z winogronami i figami - składniki

Ciasto:
175 g mąki
40 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
75 g masła
2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
2-3 duże figi (najlepiej świeże, ale mogą też być suszone)
kiść ciemnych winogron
jajko do smarowania ciasta
masło do smarowania formy

Masa migdałowa:
1/4 szklanki + 3 łyżki cukru
4 łyżki masła
duże jajo
1/2 szklanki obranych i uprażonych migdałów
łyżka mąki
szczypta soli
1/2 laski wanilii

Placek z winogronami i figami - przygotowanie

Na ciasto na stolnicy wysypujemy mąkę, cukier i sól. Starannie mieszamy, tworząc kopczyk. W środku kopczyka robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, dodając na początku do żółtek i masła tylko trochę mąki, a potem - stopniowo - zagarniając jej coraz więcej. Ciasto powinno być miękkie i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Na masę migdałową miksujemy 1/4 szklanki cukru z masłem. Dodajemy jajko (powinno mieć temperaturę pokojową) i znów dokładnie miksujemy. Migdały mielimy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do masy. Dodajemy także mąkę, szczyptę soli i ziarenka z połowy laski wanilii (trzeba przekroić laskę wanilii na pół i wyskrobać ziarenka). Wszystkie składniki jeszcze raz miksujemy na jednolitą masę.

Oddzielamy ok. 1/5 ciasta i odkładamy, a resztę rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę. Na cieście rozprowadzamy masę migdałową, a na niej w rządkach układamy cząstki owoców (winogrona kroimy na pół, a świeże figi na ok. 6 cząstek, suszone - na ćwiartki). Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego listki, na każdym tępą stroną noża "rysujemy" żyłkowanie. Roztrzepanym jajem smarujemy brzeg ciasta i przyklejamy listki, smarując ich wierzch resztą jaja. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zrumieni - 30-40 minut. Podajemy z pleśniowym serem.

Cobbler z pigwą

CobblerCobbler Fot. Łukasz Zandecki

Na formę 10 x 35 cm
Przygotowanie: 45 minut

Cobbler z pigwą - składniki

200 ml porto
200 g suszonych żurawin
2 obrane, bez pestek, pokrojone w cząstki pigwy

Ciasto:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
2 łyżki stopionego masła
masło do formy
cukier puder do posypania

Cobbler z pigwą - przygotowanie

Połowę porto gotujemy w rondelku z żurawinami, resztę z pigwami w drugim rondelku. Zdejmujemy z ognia, kiedy prawie cały alkohol z obu rondelków odparuje.

Na ciasto mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i masło, mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Dodajemy do niego żurawinę.

Żaroodporną formę smarujemy masłem, wlewamy ciasto żurawinowe, przykrywamy cząstkami pigwy. Pieczemy 30 minut w temp. 200 st. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.