Gdzie taniej kupić cytrusy, a gdzie drób? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na świeży boczek? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - papryka, cytryny i grejpfrutów

W Biedronce do soboty (20.11.2021) można kupić grejpfruty białe w cenie 6,99 zł za kilogram, zaś do środy (17.11.2021) za cytryny zapłacimy za 2,49 zł za 500 gramów. a za czerwoną paprykę za 5,99 zł za kilogram.

Sałatka z krewetkami i cytrusami

Sałatka z krewetkami i cytrusami - idealna na sylwestrową imprezęSałatka z krewetkami i cytrusami - idealna na sylwestrową imprezę shutterstock.com

Dla 8 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z krewetkami i cytrusami - składniki

Krewetki:
16 mrożonych krewetek
5 łyżek oliwy
szczypta mielonej kolendry
szczypta chili
łyżka soku z cytryny

Sałatka:
2 pomarańcze lub 4-6 mandarynek
2 grejpfruty
limonka
strąk żółtej papryki
strąk zielonej papryki
cebula szalotka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta mielonego kminku
łyżka posiekanego koperku

Sałatka z krewetkami i cytrusami - przygotowanie

Krewetki rozmrażamy. Z oliwy, kolendry, chili i soku z cytryny robimy zalewę, pokrywamy nią krewetki, odstawiamy.

Pomarańcze (lub mandarynki) i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, zdejmujemy z nich skórkę. Miąższ drobno kroimy. Limonkę parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Szalotkę obieramy, siekamy, mieszamy z papryką i cytrusami. Oliwę mieszamy z pieprzem cayenne i kminkiem, sosem skrapiamy sałatkę.

Krewetki układamy na sicie i ok. 3 minut gotujemy na parze.

Pucharki napełniamy sałatką, każdy ozdabiamy krewetkami, plastrem limonki i posiekanym koperkiem.

Promocje w Lidlu - boczek

Do Lidla warto się też wybrać po świeży boczek bez kości za 9,99 zł za kilogram.

Chrupiący boczek po tajsku

Chrupiący boczek po tajskuChrupiący boczek po tajsku Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 i pół godziny + czas marynowania mięsa 12 godzin

Chrupiący boczek po tajsku - składniki

1,2 kg boczku wieprzowego
4 duże cebule (80 dag)
350 ml rosołu mięsnego
1/2 pęczka świeżej kolendry

Marynata:
łyżeczka ziaren kolendry
korzeń świeżego imbiru (8 dag)
6 ząbków czosnku
2 duże strąki papryki chili
100 ml sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki miodu
sól, pieprz

Chrupiący boczek po tajsku - przygotowanie

Skórkę mięsa nacinamy w kratkę. Ziarna kolendry prażymy na suchej patelni i mielimy w blenderze. Siekamy imbir, czosnek i chili, mieszamy z kolendrą, sosem sojowym, olejem i miodem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i marynujemy pod przykryciem w lodówce przez całą noc.

Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Mięso wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na silnym ogniu w brytfannie (skórką do góry). Dodajemy cebulkę i smażymy razem z mięsem. Następnie boczek odwracamy i wkładamy brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Po 15 minutach dodajemy rosół i pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 175 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i włączamy w piekarniku grill, aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Podczas pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Promocje w Aldim - mango i pierś kurczaka

Do soboty (20.11.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. mango świeże za 4,99 zł za sztukę oraz polędwiczki z piersi kurczaka Mięsne Specjały za 6,39 zł za 400 g.

Sałatka kubańska z kurczakiem, awokado, mango i orzechami

Grillowany kurczak po kubańsku z sałatą, orzechami, awokado i mangoGrillowany kurczak po kubańsku z sałatą, orzechami, awokado i mango Fot. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas marynowania kurczaka ok. 1 godziny

Sałatka kubańska z kurczakiem - składniki

Sos pomarańczowy:
szklanka oliwy
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
łyżka skórki otartej z pomarańczy
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
sól i pieprz

Kurczak:
2 łyżeczki kuminu
6-8 roztartych ząbków czosnku
zielona papryczka chilli (oczyszczona z pestek i posiekana)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki oliwy
3 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki soku z limonki
6 pojedynczych piersi kurczaka

Oraz:
2 pokrojone na kawałki mango
2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
300 g mieszanych drobnolistnych sałat
garść nerkowców (prażonych i solonych)

Sałatka kubańska z kurczakiem - przygotowanie

Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki.

Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki.

Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.

Promocje w Carrefourze - jogurt naturalny i filet z indyka

Do Carrefoura do niedzieli (21.11.2021) warto się wybrać np. po jogurt naturalny Primo Zott za 93 gr za sztukę przy zakupie trzech i filet z indyka za 13,99 zł z aplikacją Carrefour.

Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym

Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowymSzaszłyki z indyka z sosem jogurtowym Fot. Jarosław Madejski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas marynowania mięsa ok. 2 godziny

Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym - składniki

500 g mięsa z piersi indyka
120 g masła orzechowego
duży ząbek czosnku
200 ml naturalnego jogurtu
łyżka musztardy Dijon
1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
kilka kropli sosu tabasco
sól i biały pieprz
pęczek dymki

Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym- przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę (3 cm). Masło ucieramy z posiekanym czosnkiem, 75 ml jogurtu, musztardą, sosami Worcestershire i tabasco, solą oraz pieprzem. Mieszaniną smarujemy kawałki mięsa i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny w chłodne miejsce.

Na sos cebulki (szczypiorek odkładamy do dekoracji) drobno siekamy, łączymy z resztą jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.

Mięso nabijamy na szpadki i grillujemy (lub smażymy na patelni grillowej) około 10 minut, obracając je co pewien czas. Podajemy z sosem jogurtowym posypanym posiekanym szczypiorem.