Gdzie taniej kupić cytrusy, a gdzie drób? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na świeży boczek? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - papryka, cytryny i grejpfrutów
W Biedronce do soboty (20.11.2021) można kupić grejpfruty białe w cenie 6,99 zł za kilogram, zaś do środy (17.11.2021) za cytryny zapłacimy za 2,49 zł za 500 gramów. a za czerwoną paprykę za 5,99 zł za kilogram.
Sałatka z krewetkami i cytrusami
Sałatka z krewetkami i cytrusami - idealna na sylwestrową imprezę shutterstock.com
Dla 8 osób
Przygotowanie: 20 minut
Sałatka z krewetkami i cytrusami - składniki
Krewetki:
16 mrożonych krewetek
5 łyżek oliwy
szczypta mielonej kolendry
szczypta chili
łyżka soku z cytryny
Sałatka:
2 pomarańcze lub 4-6 mandarynek
2 grejpfruty
limonka
strąk żółtej papryki
strąk zielonej papryki
cebula szalotka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta mielonego kminku
łyżka posiekanego koperku
Sałatka z krewetkami i cytrusami - przygotowanie
Krewetki rozmrażamy. Z oliwy, kolendry, chili i soku z cytryny robimy zalewę, pokrywamy nią krewetki, odstawiamy.
Pomarańcze (lub mandarynki) i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, zdejmujemy z nich skórkę. Miąższ drobno kroimy. Limonkę parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Szalotkę obieramy, siekamy, mieszamy z papryką i cytrusami. Oliwę mieszamy z pieprzem cayenne i kminkiem, sosem skrapiamy sałatkę.
Krewetki układamy na sicie i ok. 3 minut gotujemy na parze.
Pucharki napełniamy sałatką, każdy ozdabiamy krewetkami, plastrem limonki i posiekanym koperkiem.
Promocje w Lidlu - boczek
Do Lidla warto się też wybrać po świeży boczek bez kości za 9,99 zł za kilogram.
Chrupiący boczek po tajsku
Chrupiący boczek po tajsku Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 i pół godziny + czas marynowania mięsa 12 godzin
Chrupiący boczek po tajsku - składniki
1,2 kg boczku wieprzowego
4 duże cebule (80 dag)
350 ml rosołu mięsnego
1/2 pęczka świeżej kolendry
Marynata:
łyżeczka ziaren kolendry
korzeń świeżego imbiru (8 dag)
6 ząbków czosnku
2 duże strąki papryki chili
100 ml sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki miodu
sól, pieprz
Chrupiący boczek po tajsku - przygotowanie
Skórkę mięsa nacinamy w kratkę. Ziarna kolendry prażymy na suchej patelni i mielimy w blenderze. Siekamy imbir, czosnek i chili, mieszamy z kolendrą, sosem sojowym, olejem i miodem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i marynujemy pod przykryciem w lodówce przez całą noc.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Mięso wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na silnym ogniu w brytfannie (skórką do góry). Dodajemy cebulkę i smażymy razem z mięsem. Następnie boczek odwracamy i wkładamy brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Po 15 minutach dodajemy rosół i pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 175 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i włączamy w piekarniku grill, aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Podczas pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Promocje w Aldim - mango i pierś kurczaka
Do soboty (20.11.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. mango świeże za 4,99 zł za sztukę oraz polędwiczki z piersi kurczaka Mięsne Specjały za 6,39 zł za 400 g.
Sałatka kubańska z kurczakiem, awokado, mango i orzechami
Grillowany kurczak po kubańsku z sałatą, orzechami, awokado i mango Fot. BBS
Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas marynowania kurczaka ok. 1 godziny
Sałatka kubańska z kurczakiem - składniki
Sos pomarańczowy:
szklanka oliwy
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
łyżka skórki otartej z pomarańczy
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
Kurczak:
2 łyżeczki kuminu
6-8 roztartych ząbków czosnku
zielona papryczka chilli (oczyszczona z pestek i posiekana)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki oliwy
3 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki soku z limonki
6 pojedynczych piersi kurczaka
Oraz:
2 pokrojone na kawałki mango
2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
300 g mieszanych drobnolistnych sałat
garść nerkowców (prażonych i solonych)
Sałatka kubańska z kurczakiem - przygotowanie
Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki.
Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki.
Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.
Promocje w Carrefourze - jogurt naturalny i filet z indyka
Do Carrefoura do niedzieli (21.11.2021) warto się wybrać np. po jogurt naturalny Primo Zott za 93 gr za sztukę przy zakupie trzech i filet z indyka za 13,99 zł z aplikacją Carrefour.
Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym
Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym Fot. Jarosław Madejski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas marynowania mięsa ok. 2 godziny
Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym - składniki
500 g mięsa z piersi indyka
120 g masła orzechowego
duży ząbek czosnku
200 ml naturalnego jogurtu
łyżka musztardy Dijon
1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
kilka kropli sosu tabasco
sól i biały pieprz
pęczek dymki
Szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym- przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę (3 cm). Masło ucieramy z posiekanym czosnkiem, 75 ml jogurtu, musztardą, sosami Worcestershire i tabasco, solą oraz pieprzem. Mieszaniną smarujemy kawałki mięsa i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny w chłodne miejsce.
Na sos cebulki (szczypiorek odkładamy do dekoracji) drobno siekamy, łączymy z resztą jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki.
Mięso nabijamy na szpadki i grillujemy (lub smażymy na patelni grillowej) około 10 minut, obracając je co pewien czas. Podajemy z sosem jogurtowym posypanym posiekanym szczypiorem.