Promocje w Biedronce - kurczak i papryka

W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji obowiązuje do środy (10.11.2021), wśród nich są m.in. czerwona papryka za 6,99 zł za kilogram i świeża ćwiartka z kurczaka za 2,99 zł za kilogram.

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiemKasza bulgur z warzywami i kurczakiem Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem - składniki

kilka grzybów suszonych
200 g kaszy bulgur
sól, pieprz
300 g kurczaka
łyżka sosu Worcestershire
łyżka mielonej papryki, najlepiej wędzonej
4 łyżki oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
papryka
marchewka
szczypiorek lub świeże zioła

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem - przygotowanie

Grzyby zalewamy i moczymy. Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. 

Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Mieszamy sos Worcestershire z mielona papryką i połową oliwy. Marynatą pokrywamy kawałki kurczaka.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Paprykę płuczemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, kroimy na małe kawałki. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, drobno kroimy albo ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy 2-3 minuty. Dorzucamy paprykę i marchewkę podsmażamy razem 3 minut. grzyby odsączamy, kroimy i wrzucamy do warzyw.

Rozgrzewamy płaski rondel o grubym dnie i wrzucamy kurczaka z marynatą. Podsmażamy, mieszając, aż kawałki się zezłocą. Zmniejszamy ogień dodajemy warzywa z pierwszej patelni, smażymy razem 5 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowaną kasza. Posypujemy posiekaną zieleniną. 

To danie można też zrobić w wersji wegetariańskiej. Zamiast kurczaka używamy wtedy tofu.

Promocje w Lidlu - pomarańcze i masło

Serię tanich produktów do środy (10.11.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy m.in. masło extra z Polskiej Mleczarni za 3,99 zł za sztukę przy zakupie trzech oraz pomarańcze deserowe za 3,99 zł za kilogram.

Pierogi z pomarańczami

Pierogi z pomarańczamiPierogi z pomarańczami FOT. BBS

Na 30-35 pierogów
Przygotowanie: 30-40 minut

Pierogi z pomarańczami - składniki

4 średniej wielkości pomarańcze (najlepiej bezpestkowe)
1/3 kostki masła
2 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania
ew. 250 ml śmietany
sól

Ciasto:
250 g mąki
małe jajo
ok. 75 ml letniej wody
szczypta soli

Pierogi z pomarańczami - przygotowanie

Obrane pomarańcze dzielimy na cząstki i czyścimy z włókien i pestek.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i cienko je rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek kładziemy cząstkę owocu, ciasto naciągamy, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną, garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy na durszlaku, a potem przekładamy na ciepły półmisek. Podajemy ze zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem pudrem. Do pierogów pasuje też osobno podana gęsta śmietana.

Promocje w Aldim - udka kacze i jabłka

Do soboty (13.11.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. kaczkę świeżą Mięsne Specjały w cenie 11,99 zł za kilogram, jabłka polskie za 1,49 zł za kilogram oraz udko z kurczaka za 8,99 zł za kilogram.

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkamiKacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut (24 godziny macerowania)

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami - składniki

4 udka kacze
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
łyżeczka majeranku

Kapusta do kaczki:
400 g czerwonej kapusty
80 g wędzonego boczku
mała cebula
100 ml czerwonego wina
sok z całej cytryny
łyżeczka mąki
50 g suszonych śliwek

Jabłka do kaczki:
4 jabłka
4 łyżeczki konfitury żurawinowej
sól, pieprz, cukier

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami - przygotowanie

Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem, nacieramy nią udka. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie pieczemy godzinę w temperaturze 170 st., skrapiając wytworzonym sosem.

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, szklimy ją na wytopionym tłuszczu. Odcedzamy kapustę, mieszamy z winem i sokiem z cytryny, dodajemy boczek z cebulką. Oprószamy mąką, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy, mieszając.

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, napełniamy je konfiturą, pieczemy w temperaturze 170 st. Gotowe udka podajemy z gorącą kapustą i ciepłymi jabłkami.

Promocje w Carrefourze - filet z indyka

Do Carrefoura do niedzieli (21.11.2021) warto się wybrać np. po filet z indyka za 13,99 zł z aplikacją Carrefour.

Zielone tagliatelle z fenkułem i indykiem

Zielone tagliatelle z indykiemZielone tagliatelle z indykiem Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Zielone tagliatelle z fenkułem i indykiem - składniki

300 g zielonego makaronu tagliatelle
łyżka oliwy
300 g piersi indyka
fenkuł
obrana pomarańcza
łyżka orzeszków piniowych lub innych
2 łyżki posiekanego koperku
sól

Zielone tagliatelle z fenkułem i indykiem - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente.

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w paseczki i solimy. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy mięso (5 minut). Dodajemy oczyszczony fenkuł i dusimy, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodajemy nieco soli.

Fenkuł wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy na pół, a potem wzdłuż na kilka kawałków. Pomarańczę kroimy w kostkę. Odcedzony makaron mieszamy delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posypujemy orzeszkami piniowymi i koperkiem.

To danie można też zrobić w wersji wegetariańskiej. Zamiast indyka używamy wtedy tofu.