Promocje w Biedronce - indyk
W Biedronce do środy (10.11) można skorzystać z promocji m.in. na podudzie indyka w cenie 6,99 zł za kilogram.
Cytrynowe podudzia indyka
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Podudzia indyka z kukurydzą - składniki
4-6 podudzi indyka
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
cytryna
łyżka posiekanego rozmarynu
2 ząbki roztartego czosnku
puszka mini kukurydzy
2 gałązki pomidorów koktajlowych
Podudzia indyka z kukurydzą - przygotowanie
Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję grillowania. Cytrynę cieniutko obieramy, wyciskamy sok, skórkę kroimy w paseczki. Podudzia przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny, mieszamy, aby całe mięso było pokryte sokiem i przyprawami. Udka układamy na blasze, dodajemy kukurydzę i pomidory koktajlowe wsuwamy pod rozgrzany grill i pieczemy 15-20 minut, odwracając co 5 minut.
Powstały w czasie pieczenia sos rozprowadzamy resztą soku cytrynowego, dodajemy skórkę z cytryny, rozmaryn i czosnek. Polewamy sosem kawałki indyka i pieczemy pod grillem jeszcze 3-5 minut.
Promocje w Lidlu - banany
W Lidlu warto też zwrócić uwagę na banany premium za 2,49 zł za kilogram.
Muffiny bananowe na palonym maśle
Na 12 sztuk
Przygotowanie: 30 minut
Muffiny bananowe na palonym maśle - składniki
190 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
3 dojrzałe banany
100 g cukru
50 g cukru trzcinowego
jajko
Kruszonka:
75 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
łyżka zimnego masła
Muffiny bananowe na palonym maśle - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Natłuszczamy wgłębienia w formie do muffiek lub wyściełamy je papilotkami.
W dużej misce łączymy mąkę, sodę, proszek i sól. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się pienić i trochę zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W mniejszej misce mieszamy rozgniecione banany, oba rodzaje cukru, jajko i wystudzone masło. Dodajemy tę masę do suchych składników i krótko mieszamy. Rozkładamy ciasto do foremek.
Wyrabiamy palcami kruszonkę z podanych składników. Posypujemy nią muffinki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zostawiamy na 5 minut w foremkach, wyjmujemy, studzimy.
Promocje w Kauflandzie - makaron i wędliny
Do Kauflandu do wtorku (9.11) warto się wybrać np. po makarony Lubella za 2,99 zł. Z rabatem 25 proc. kupimy też wszystkie wędliny w plastrach sprzedawane zza lady.
Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą - składniki
300-400 g makaronu pappardelle
8 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
500 g kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa biała lub polska surowa)
1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
100 g startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
sól, pieprz
Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą - przygotowanie
Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem.
Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.
Promocje w Auchan - krewetki
W Auchan do środy (10.11) krewetki parzone kupimy w cenie 41,99 zł za kilogram.
Aromatyczne curry z krewetkami
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut
Aromatyczne curry z krewetkami - składniki
3 ząbki czosnku
oliwa
2-3 listki curry
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka garam masala
łyżeczka chilli w proszku
1/2 czerwonej cebuli
1/2 puszki (200 g) pomidorów w kawałkach
150 ml mleka kokosowego
garść krewetek
Aromatyczne curry z krewetkami - przygotowanie
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy przyprawy, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, mleczko i cebulę. Gotujemy na średnim ogniu 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy krewetki jeszcze na 2-3 minut.