Promocje w Biedronce - indyk

W Biedronce do środy (10.11) można skorzystać z promocji m.in. na podudzie indyka w cenie 6,99 zł za kilogram.

Cytrynowe podudzia indyka

Cytrynowe podudzia indyka
Cytrynowe podudzia indykaFot. Veronika Galkina / 123rf.com

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Podudzia indyka z kukurydzą - składniki

4-6 podudzi indyka
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
cytryna
łyżka posiekanego rozmarynu
2 ząbki roztartego czosnku
puszka mini kukurydzy
2 gałązki pomidorów koktajlowych

Podudzia indyka z kukurydzą - przygotowanie

Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję grillowania. Cytrynę cieniutko obieramy, wyciskamy sok, skórkę kroimy w paseczki. Podudzia przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny, mieszamy, aby całe mięso było pokryte sokiem i przyprawami. Udka układamy na blasze, dodajemy kukurydzę i pomidory koktajlowe wsuwamy pod rozgrzany grill i pieczemy 15-20 minut, odwracając co 5 minut.

Powstały w czasie pieczenia sos rozprowadzamy resztą soku cytrynowego, dodajemy skórkę z cytryny, rozmaryn i czosnek. Polewamy sosem kawałki indyka i pieczemy pod grillem jeszcze 3-5 minut.

Promocje w Lidlu - banany

W Lidlu warto też zwrócić uwagę na banany premium za 2,49 zł za kilogram.

Muffiny bananowe na palonym maśle

Muffiny bananowe na palonym maśle
Muffiny bananowe na palonym maśle

Na 12 sztuk
Przygotowanie: 30 minut

Muffiny bananowe na palonym maśle - składniki

190 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
3 dojrzałe banany
100 g cukru
50 g cukru trzcinowego
jajko

Kruszonka:
75 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
łyżka zimnego masła

Muffiny bananowe na palonym maśle - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Natłuszczamy wgłębienia w formie do muffiek lub wyściełamy je papilotkami.

W dużej misce łączymy mąkę, sodę, proszek i sól. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się pienić i trochę zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W mniejszej misce mieszamy rozgniecione banany, oba rodzaje cukru, jajko i wystudzone masło. Dodajemy tę masę do suchych składników i krótko mieszamy. Rozkładamy ciasto do foremek.

Wyrabiamy palcami kruszonkę z podanych składników. Posypujemy nią muffinki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zostawiamy na 5 minut w foremkach, wyjmujemy, studzimy.

Promocje w Kauflandzie - makaron i wędliny

Do Kauflandu do wtorku (9.11) warto się wybrać np. po makarony Lubella za 2,99 zł. Z rabatem 25 proc. kupimy też wszystkie wędliny w plastrach sprzedawane zza lady. 

Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą

Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą
Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasąfot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą - składniki

300-400 g makaronu pappardelle
8 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
500 g kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa biała lub polska surowa)
1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
100 g startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
sól, pieprz

Parppadelle (wstążki) z szałwią i kiełbasą - przygotowanie

Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem.

Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.

Promocje w Auchan - krewetki

W Auchan do środy (10.11) krewetki parzone kupimy w cenie 41,99 zł za kilogram.

Aromatyczne curry z krewetkami

Aromatyczne curry z krewetkami
Aromatyczne curry z krewetkamiFot. Marcin Klaban

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Aromatyczne curry z krewetkami - składniki

3 ząbki czosnku
oliwa
2-3 listki curry
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka garam masala
łyżeczka chilli w proszku
1/2 czerwonej cebuli
1/2 puszki (200 g) pomidorów w kawałkach
150 ml mleka kokosowego
garść krewetek

Aromatyczne curry z krewetkami - przygotowanie

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy przyprawy, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, mleczko i cebulę. Gotujemy na średnim ogniu 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy krewetki jeszcze na 2-3 minut.