Chilli con carne

Chilli con carne
Chilli con carne Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Chilli con carne - składniki

3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
500 g mielonej wołowiny
łyżka keczupu
kawałek kory cynamonu
gałązka tymianku
zielone chilli
puszka obranych w kawałkach pomidorów
sól, pieprz
puszka czerwonej fasoli

Do podania:
chipsy nachos

Chilli con carne - przygotowanie

Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe.

Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos lub brązowym ryżem.

Babka ziemniaczana z mięsem

Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana z mięsem Fot. Arkadiusz Ścichocki /Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut

Babka ziemniaczana z mięsem - składniki

500 g ziemniaków
40 g masła
3 jajka

Farsz:
250-300 g zmielonej wołowiny
jajko
2 łyżki masła
duża cebula
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Babka ziemniaczana z mięsem - przygotowanie

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, ugniatamy je, dodajemy masło i szczyptę soli. Ucieramy na gładką masę z żółtkami i łączymy z pianą z białek.

Na farsz mięso mieszamy z podsmażoną na połowie masła cebulą, dodajemy jajko i śmietanę, przyprawiamy.

Żaroodporne naczynie grubo smarujemy resztą masła, na dnie układamy połowę ziemniaków, potem farsz, na koniec resztę ziemniaków. Pieczemy godzinę w temperaturze 170 st.

Klopsiki w stylu hinduskim

Klopsiki w stylu hinduskim
Klopsiki w stylu hinduskim Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Klopsiki w stylu hinduskim  - składniki

200 g ryżu basmati
200 g mielonej jagnięciny
100 g mielonej wołowiny
łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka kuminu
sól i pieprz do smaku
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
150 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru
50 g orzeszków ziemnych
duża garść świeżego szpinaku
ewentualnie do dekoracji kilka listków mięty

Klopsiki w stylu hinduskim - przygotowanie

Ryż basmati dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę mieszamy z wołowiną oraz wszystkimi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki.

Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy klopsiki i smażymy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie drobno mielemy orzeszki ziemne (w blenderze). Do sosu z klopsikami dodajemy posiekany szpinak i zmielone orzeszki, mieszamy i dusimy 5 minut.

Do miseczek nakładamy po porcji ryżu, na ryż kładziemy klopsiki, polewając je obficie sosem. Danie możemy udekorować listkami mięty.

Lazagne po bolońsku

Lazania po bolońsku
Lazania po bolońsku Fot. Shutterstock/stockcreations

Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

Lazagne po bolońsku - składniki

łodyga selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
100 g szynki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu
750 g pomidorów
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
12 płatów zielonej lazanii
50 g masła
150 g mozzarelli w plastrach
100 g tartego parmezanu

Sos beszamelowy:
80 g masła
80 g mąki
litr mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Lazagne po bolońsku - przygotowanie

Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Na sos z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. 

Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200 st.

Singapurskie klopsiki z makaronem

Singapurskie klopsiki z makaronem
Singapurskie klopsiki z makaronem Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Singapurskie klopsiki z makaronem - składniki

400 g mielonej wieprzowiny
kilkucentymetrowy kawałek imbiru
5-6 pieczarek
2 papryczki chilli
sól, pieprz
łyżka sosu ostrygowego
3 łyżki pasty miso
250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
pęczek kolendry

Singapurskie klopsiki z makaronem - przygotowanie

Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm.

Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską
Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską Fot. Jarosław Madejski

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 30 minut

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską - składniki

nieduży kalafior
100 g pekińskiej kapusty
300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
jajko
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki prażonych pestek dyni
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską - przygotowanie

Kalafiora gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy widelcem. Kapustę kroimy na cienkie paseczki. Mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką, pestkami dyni i przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy.