Promocje w Biedronce - szynka wieprzowa i banany

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (6.11.2021), a do środy (3.11.2021) kupić można np. banany premium za 2,49 zł za kilogram oraz szynkę wieprzową bez kości Kraina Mięs za 8,99 zł za kilogram z kartą Moja Biedronka.

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicąGulasz wieprzowy z bananami i soczewicą Fot. Łukasz Zandecki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas duszenia wołowiny ok. 90 minut

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą - składniki

łyżka oliwy
kilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
duże posiekane cebule
2 zmiażdżone ząbki czosnku
4 goździki
3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki brązowej soczewicy
4 duże niezbyt dojrzałe banany
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą - przygotowanie

Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu.

W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie - nie odcedzając - mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.

Promocje w Lidlu - gęsina

Do Lidla warto się wybrać po tuszkę gęsi za 14,90 zł za kilogram.

Krupnik na gęsinie

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut + czas gotowania rosołu z gęsiny 3-4 godziny

Krupnik na gęsinie - składniki

korpus, skrzydła i podroby z 1 gęsi
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
2 korzenie pietruszki
2 selery korzeniowe
2 marchewki
2 cebule dymki
1/2 kg kaszy jęczmiennej
20 g suszonych grzybów, namoczonych
świeży lub suszony lubczyk do smaku

Krupnik na gęsinie - przygotowanie

Myjemy korpus, skrzydła i podroby gęsi. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozgnieciony czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, aż podroby będą miękkie, a rosół - esencjonalny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru korpus, skrzydła i podroby, a dodajemy pokrojone w jednocentymetrową kostkę warzywa i gotujemy 30 minut do miękkości.

Kaszę i grzyby gotujemy osobno z dodatkiem soli i pieprzu (kaszę według instrukcji na opakowaniu, grzyby - przez godzinę). Odcedzamy i dodajemy do wywaru razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki podrobami oraz gęsiną ze skrzydeł i korpusu. Doprawiamy lubczykiem. Podajemy w miseczkach.

Promocje w Aldim - passata pomidorowa i czosnek

Do soboty (6.11.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. passatę pomidorową Mutti za 5,99 zł oraz czosnek za 1,29 zł za sztukę.

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronemZapiekanka mięsna z drobnym makaronem Fot. Shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem - składniki

400 g drobnego makaronu
cebula
2 ząbki czosnku
olej
150 g wędzonego boczku
listek laurowy
2 goździki
300 g mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
440 g gęstej passaty pomidorowej
sól, pieprz, oregano
4-6 plasterków żółtego sera
100 g startego parmezanu

Zapiekanka mięsna z drobnym makaronem - przygotowanie

Makaron gotujemy nieco krócej niż w instrukcji na opakowaniu (np. zamiast 8 minut 5), odsączamy, studzimy.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dorzucamy listek laurowy, goździki i podsmażamy, żeby tłuszcz z boczku się wytopił. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, mieszając. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie (5-6 minut), dolewamy passatę i dusimy ok. 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Wyjmujemy z patelni listek, sos mięsno-pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy z ugotowanym na półtwardo makaronem. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę mięsno-makaronową. Przykrywamy plastrami sera. Zapiekamy 20-25 minut w 180 st. Posypujemy startym parmezanem.

Promocje w Carrefourze - mąka Szymanowska

W Carrefourze do niedzieli (7.11.2021) będzie można kupić w promocyjnej cenie m.in. mąkę Szymanowską za 2,79 zł za opakowanie.

Drożdżowy placek ze śliwkami

Drożdżowy placek ze śliwkamiDrożdżowy placek ze śliwkami Fot. Krzysztof Duklas

Na blaszkę o wymiarach 22 na 30 cm
Przygotowanie: 60 minut + czas oczekiwania 90-120 minut

Drożdżowy placek ze śliwkami - składniki

Ciasto:
30 g świeżych drożdży
45 g cukru
500 g mąki
250-300 ml mleka
450 g śliwek
2 jajka
żółtko
100 g miękkiego masła
szczypta soli

Kruszonka:
75 g mąki
30 g cukru
50 g masła

Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Kiedy zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy ok. 150 ml ciepłego mleka i dokładnie ucieramy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie myjemy i przekrawamy na pół śliwki.

Na kruszonkę: rozcieramy między palcami mąkę, cukier i masło, przygotowujemy żwirek i wstawiamy go do lodówki.

Pozostałą mąkę i mleko, jajka, żółtko, miękkie masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn drożdżowy przelewamy do dzieży miksera, montujemy hak do wyrabiania ciasta i mieszamy całość 7-8 minut. Ciasto będzie lekko klejące, ale to nic nie szkodzi, właśnie powinno być rzadsze. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 90-120 minut do wyrośnięcia.

Podgrzewamy piekarnik do 160 st. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Przekładamy je do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu śliwki skórkami do dołu, posypujemy kruszonką i odstawiamy na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut, podajemy posypane cukrem pudrem.