Gdzie taniej kupić gruszki, a gdzie tołpygę? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na skrzydełka z kurczaka? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - gruszki

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (30.10.2021), np. gruszki kupimy w cenie 4,99 zł za kilogram

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

dla 5 osób

czas przygotowania: 40 minut

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa - składniki

3 duże pietruszki

1 ziemniak

1 gruszka

2 szalotki

3 łyżki oliwy

2 szklanki wody

sól, pieprz

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

1 szklanka śmietanki 36%

1 szklanka mleka 3,2%

kilka gałązek kolendry

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa  - przygotowanie

Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Przepis: Monika Jankowska-Kapica

Promocje w Lidlu - imbir

Serię tanich produktów do środy (27.10.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy m.in. imbir w cenie 1,99 zł za 100 gramów.

Napój imbirowy z miętą

Dla 2 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Napój imbirowy z miętąNapój imbirowy z miętą Fot. Nedim Bajramovic / 123rf.com

Napój imbirowy z miętą – składniki

12 cm świeżego imbiru

sok z cytryna

skórka otarta z cytryny

2 łyżki miodu

kilka listków mięty

1/2 litra wody

Napój imbirowy z miętą - przygotowanie

Imbir obieramy, kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, by puścił sok. Gdy woda przestygnie, dodajemy do naczynia z imbirem sok wyciśnięty z jednej cytryny i jej skórkę, a  następnie miód i kilka listków mięty. Podajemy ciepły, nie gorący.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Aldim - skrzydełka kurczaka

Do soboty (30.10.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in.  skrzydełka kurczaka Mięsne Specjały za 5,99 zł za kilogram. 

Skrzydełka sezamowe

na 5 porcji

czas przygotowania 40 minut

Skrzydełka sezamoweSkrzydełka sezamowe Shutterstock

Skrzydełka sezamowe - składniki

2 łyżki oleju

1 duży ząbek czosnku

3/4 łyżeczki soli

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu hoisin

2 łyżki miodu

1 łyżeczka oleju sezamowego

szczypta chilli w proszku

1,5 kg skrzydełek kurczaka

1,5 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu

posiekany szczypior z 1 dymki

Skrzydełka sezamowe  - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją olejem. Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy sos sojowy, sos hoisin, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, układamy na blasze. Pieczemy 35 minut, odwracając raz w połowie czasu pieczenia. Upieczone skrzydełka obtaczamy w sezamie i posiekanej dymce, od razu podajemy.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Promocje w Carrefourze - mąka

Do Carrefoura do niedzieli (7.11.2021) warto się wybrać np. po mąkę Szymanowską w cenie 2,79 zł za opakowanie

Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną

czas przygotowania 50 minut

Puszysty placek ze śliwkami i żurawinąPuszysty placek ze śliwkami i żurawiną SHUTTERSTOCK

Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną - składniki

500 g śliwek węgierek

3 jajka

300 g cukru

2-3 łyżki oleju słonecznikowego

375 ml śmietany 18-proc.

aromat waniliowy lub rumowy

500 g mąki pszennej tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 garście suszonej żurawiny

Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną -  przygotowanie

Umyte, pozbawione pestek śliwki kroimy w cząstki. Jajka miksujemy z cukrem, olejem, śmietaną, aromatem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do sporej natłuszczonej blachy do pieczenia (lub dwóch mniejszych form). Na wierzchu układamy pokrojone w cząstki śliwki, między nimi rozsypujemy żurawin. Pieczemy 35 minut w do 190 st. 

Przepis: Magazyn Kuchnia