Tymiankowa zupa krem z brukwi i dyni

Tymiankowa zupa krem z brukwi i dyni
Tymiankowa zupa krem z brukwi i dyni Fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Tymiankowa zupa krem z brukwi i dyni - składniki

dynia odmiany Hokkaido
brukiew
2 duże szalotki albo 2 białe cebule
oliwa extra vergine
kopiasta łyżeczka kurkumy
kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka)
płaska łyżeczka ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka)
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pieprz świeżo utłuczony w moździerzu
sól
3 pomidory malinowe
2 garście listków tymianku (wraz z miękkimi łodyżkami)

Do padania:
garść orzechów laskowych
mała garść listków mięty

Tymiankowa zupa krem z brukwi i dyni - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. Z dyni usuwamy gniazdo nasienne. Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry. Dynię i obraną ze skóry brukiew kroimy na nieduże kawałki. Kawałki brukwi powinny być mniejsze niż kawałki dyni, ponieważ dynia szybciej się upiecze. Szalotki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Przekładamy warzywa do dużej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, dodajemy kurkumę, pimenton, kmin, pieprz i sól. Mieszamy tak, by warzywa dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut (lub nieco dłużej) w zależności od wielkości kawałków warzyw.

Upieczone warzywa przekładamy do blendera. Dodajemy pomidory malinowe, tymianek oraz ok. litra wody. Miksujemy, aż uzyskamy gładki krem. Jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta, dodajemy więcej wody. Próbujemy i doprawiamy, jeśli uznamy, że jest taka potrzeba.

Przed podaniem podgrzewamy zupę. Podajemy skropioną oliwą i posypaną grubo posiekanymi orzechami oraz miętą. (przepis Szymon Kubicki)

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Zupa marchewkowa z pomarańczą
Zupa marchewkowa z pomarańczą Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa marchewkowa z pomarańczą - składniki

600 g marchwi
duża pomarańcza
4 łyżki oleju arachidowego
sól
crème fraîche lub kwaśna śmietana

Zupa marchewkowa z pomarańczą - przygotowanie

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i smażymy 5 minut. Wlewamy 500 ml wody i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Marchew zestawiamy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.

Pomarańczę myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę.

Marchew miksujemy na gładką masę, dodajemy skórkę i sok z całej pomarańczy, doprawiamy solą. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przelewamy do ogrzanych talerzy, dekorujemy crème fraîche.

Kremowa zupa z ziemniaków i porów

Kremowa zupa z ziemniaków i porów
Kremowa zupa z ziemniaków i porów Fot. Giedré Barauskiené

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kremowa zupa z ziemniaków i porów - składniki

110 g ziemniaków
3 pory (tylko biała część; jakieś 300 g)
cebula
55 g masła
odrobina białego wytrawnego wina
290 ml bulionu warzywnego
sól i świeżo zmielony pieprz
290 ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Do podania:
cebula
kawałek masła
sól do smaku
garść natki pietruszki

Kremowa zupa z ziemniaków i porów - przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Pora kroimy w paseczki, cebulę w kostkę.

Roztapiamy masło w rondlu. Wrzucamy cebulę i pora, dusimy do miękkości 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy odrobinę białego wina, ziemniaki, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy, aż składniki się połączą.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, aż się przyrumieni; doprawiamy solą. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz.

Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy chrupiącą cebulą i posiekaną natką. (przepis Giedré Barauskiené)

Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów
Zupa z pieczonych pomidorów Fot. Jacek Ura

Dla 8 osób
Przygotowanie: 35 minut + czas pieczenia pomidorów i czosnku ok. 60 minut

Zupa z pieczonych pomidorów - składniki

2 kg przekrojonych na połówki pomidorów
6 nieobranych ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
posiekana cebula
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 szklanki 36-proc. śmietany
sól, pieprz

Zupa z pieczonych pomidorów - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Na blasze układamy pomidory (stroną przecięcia do góry) i ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy około godziny, wyjmujemy blachę z piekarnika, czosnek obieramy z łupin.

W dużym garnku o grubym dnie dusimy na maśle cebulę, oregano i cukier przez 5 minut, stale mieszając. Dodajemy pomidory, czosnek i bulion, przykrywamy, gotujemy 20 minut na małym ogniu. Zupę miksujemy i przecieramy przez sitko. Mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą

Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą
Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą Fot. Shutterstock

Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą - składniki

2 cebule
5 ząbków czosnku
papryczka chili
marchewka
pietruszka
2 ziemniaki
1/2 selera
oliwa
po łyżeczce utartych ziaren kuminu i kolendry
400 g soczewicy (żółtej lub czerwonej)
1 i 1/2-2 l bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz
świeży tymianek

Zupa z warzywami korzeniowymi i soczewicą - przygotowanie

Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, papryczkę chili (zostawiamy kilka paseczków do dekoracji) oraz pozostałe przyprawy. Smażymy 2 minuty.

Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy ok. 5 minut, mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut i dorzucamy soczewicę. Gotujemy ok. 20 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem, lekko rozgniatamy w zupie warzywa i soczewicę za pomocą tłuczka, mieszamy. Można też użyć blendera, wtedy zupa będzie miała bardziej kremową konsystencję. Porcje zupy rozlewamy do kubeczków, posypujemy tymiankiem lub kolendrą, paseczkami papryczki chili i skrapiamy oliwą.