Gdzie taniej kupić przepiórki, a gdzie jajka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na grejpfruty? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. Z produktów w promocyjnych cenach przygotowaliśmy pomysły na tani obiad.
Promocje w Biedronce - przepiórki
W Biedronce do środy (20.10) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazła się m.in. przepiórka świeża w cenie 9,90 zł za 300 gramów.
Przepiórki faszerowane
dla 4 osób
czas przygotowania 60 minut plus 8 godzin oczekiwania
Przepiórki faszerowane - składniki:
4 przepiórki (po 15 dag) pozbawione kości mostka
4 łyżki masła
sól
Do przybrania:
4 plastry piernika
2 łyżki śliwowicy
Farsz:
20 dag mięsa bażanta bez kości
8 śliwek suszonych bez pestek
4 suszone morele
4 łyżki startego albo pokruszonego czerstwego piernika
10-12 łyżek brandy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
sól
Marynata:
1 marchewka
1 cebula
po 2 dag pietruszki i selera
1 szklanka białego wytrawnego wina
3 łyżki białego octu winnego
Przepiórki faszerowane - przygotowanie:
Przygotuj marynatę: warzywa oczyść, umyj, pokrój, zagotuj z winem wymieszanym z octem i ostudź. Przepiórki umyj, odsącz, ciasno ułóż w naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na 8 godzin w chłodzie. Przygotuj farsz: śliwki i morele umyj, odsącz, pokrój w małą kostkę. Mięso bażanta umyj, odsącz i przepuść przez maszynkę. Dodaj pokruszony piernik, przyprawę do piernika, pokrojone owoce oraz brandy i wymieszaj. Przepiórki wyjmij z marynaty, nadziej farszem, obwiąż białą bawełnianą nicią lub zepnij szpilkami do mięsa, oprósz solą. Potem ułóż w brytfannie, polej roztopionym masłem i piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjmij z piekarnika i zdejmij nitki. Przepiórki podawaj ułożone na plastrach piernika nasączonych śliwowicą.
Promocje w Lidlu - gruszki
Serię tanich produktów do soboty (23.10) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą gruszki deserowe w cenie 2,99 zł za kilogram
Ciemny gruszkowiec
Przygotowanie: 35 minut
Ciemny gruszkowiec - składniki:
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków pszennych
2 łyżki wiórków kokosowych
340 g mąki pszennej typ 450
130 g cukru trzcinowego
125 ml oleju
125 ml mleka
łyżka cynamonu
łyżka kakao
łyżka proszku do pieczenia
łyżka dżemu morelowego
2 łyżki wyłuskanych ziaren dyni
2 łyżki otrąb pszennych
tłuszcz do formy
2 dojrzałe, twarde gruszki
Ciemny gruszkowiec - przygotowanie:
Płatki owsiane, pszenne i wiórki kokosowe mieszamy w naczyniu, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Miksujemy mąkę, cukier, olej, mleko, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i dżem. Dodajemy lekko odciśnięte płatki i wiórki, wsypujemy ziarna dyni i otręby, dokładnie mieszamy.
Formę grubo smarujemy tłuszczem. Gruszki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy na dnie formy skóra do góry. Na gruszki wylewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika studzimy około 20 minut i dopiero wtedy ostrożnie wyjmujemy na talerz lub paterę.
Promocje w Kauflandzie - grejpfruty czerwone
Do Kauflandu do środy (27.10) warto się wybrać grejpfruty czerwone w cenie 4,79 zł za kilogram.
Galaretka z czerwonych grejpfrutów
na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut plus 12 godzin w lodówce
Galaretka z czerwonych grejpfrutów - składniki:
1 opakowanie (20 g) żelatyny
4 szklanki przecedzonego soku z czerwonych grejpfrutów (można użyć pół na pół soku z grejpfrutów i pomarańczy; galaretka będzie mniej wytrawna)
3 łyżki cukru lub więcej, jeśli wolimy słodszą galaretkę
szczypta soli
Do podania:
2 szklanki tortowej (36%) śmietany
po 2 łyżki cukru i brandy
Galaretka z czerwonych grejpfrutów - Przygotowanie:
Robimy galaretkę: do miseczki wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Podgrzewamy szklankę soku - mocno, prawie do wrzenia, wlewamy go do napęczniałej żelatyny, dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Dodajemy resztę soku, mieszamy i już nie podgrzewamy. Wlewamy do wypłukanej zimną wodą formy o dowolnym kształcie, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zanurzamy formę na parę sekund w gorącej wodzie, lekko potrząsamy i wyjmujemy galaretkę na talerz. Ubijamy śmietanę z cukrem, a gdy będzie sztywna, mieszamy z brandy. Podajemy do galaretki.
Promocje w Auchan - jajka
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do niedzieli (31.10). Wśród nich jest są jajka z wolnego wybiegu 20 sztuk za 13,99 zł.
Pasta z jajek na twardo
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Pasta z jajek na twardo - składanki:
8 jajek na twardo
łyżka majonezu
łyżka chrzanu
łyżka siekanego szczypiorku
sól, pieprz
Pasta z jajek na twardo - przygotowanie:
Jajka obieramy, siekamy. Dodajemy majonez, chrzan i szczypiorku. Doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba, faszerujemy nią świeżego wydrążonego ogórka, pomidora lub paprykę.