Gdzie taniej kupić przepiórki, a gdzie jajka? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na grejpfruty? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. Z produktów w promocyjnych cenach przygotowaliśmy pomysły na tani obiad.

Promocje w Biedronce - przepiórki

W Biedronce do środy (20.10) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazła się m.in. przepiórka świeża w cenie 9,90 zł za 300 gramów.

Przepiórki faszerowane

dla 4 osób

czas przygotowania 60 minut plus 8 godzin oczekiwania

Przepiórki faszerowane - składniki:

4 przepiórki (po 15 dag) pozbawione kości mostka

4 łyżki masła

sól

Do przybrania:

4 plastry piernika

2 łyżki śliwowicy

Farsz:

20 dag mięsa bażanta bez kości

8 śliwek suszonych bez pestek

4 suszone morele

4 łyżki startego albo pokruszonego czerstwego piernika

10-12 łyżek brandy

1 łyżeczka przyprawy do piernika

sól

Marynata:

1 marchewka

1 cebula

po 2 dag pietruszki i selera

1 szklanka białego wytrawnego wina

3 łyżki białego octu winnego

Przepiórki faszerowane - przygotowanie:

Przygotuj marynatę: warzywa oczyść, umyj, pokrój, zagotuj z winem wymieszanym z octem i ostudź. Przepiórki umyj, odsącz, ciasno ułóż w naczyniu, zalej marynatą i pozostaw na 8 godzin w chłodzie. Przygotuj farsz: śliwki i morele umyj, odsącz, pokrój w małą kostkę. Mięso bażanta umyj, odsącz i przepuść przez maszynkę. Dodaj pokruszony piernik, przyprawę do piernika, pokrojone owoce oraz brandy i wymieszaj. Przepiórki wyjmij z marynaty, nadziej farszem, obwiąż białą bawełnianą nicią lub zepnij szpilkami do mięsa, oprósz solą. Potem ułóż w brytfannie, polej roztopionym masłem i piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjmij z piekarnika i zdejmij nitki. Przepiórki podawaj ułożone na plastrach piernika nasączonych śliwowicą.

 Promocje w Lidlu - gruszki

Serię tanich produktów do soboty (23.10) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą gruszki deserowe w cenie 2,99 zł za kilogram

Ciemny gruszkowiec

Przygotowanie: 35 minut

Ciemny gruszkowiec
Ciemny gruszkowiec Fot. Shutterstock

Ciemny gruszkowiec - składniki:

3 łyżki płatków owsianych

3 łyżki płatków pszennych

2 łyżki wiórków kokosowych

340 g mąki pszennej typ 450

130 g cukru trzcinowego

125 ml oleju

125 ml mleka

łyżka cynamonu

łyżka kakao

łyżka proszku do pieczenia

łyżka dżemu morelowego

2 łyżki wyłuskanych ziaren dyni

2 łyżki otrąb pszennych

tłuszcz do formy

2 dojrzałe, twarde gruszki

Ciemny gruszkowiec - przygotowanie:

Płatki owsiane, pszenne i wiórki kokosowe mieszamy w naczyniu, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Miksujemy mąkę, cukier, olej, mleko, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i dżem. Dodajemy lekko odciśnięte płatki i wiórki, wsypujemy ziarna dyni i otręby, dokładnie mieszamy.

Formę grubo smarujemy tłuszczem. Gruszki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy na dnie formy skóra do góry. Na gruszki wylewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika studzimy około 20 minut i dopiero wtedy ostrożnie wyjmujemy na talerz lub paterę.

Promocje w Kauflandzie - grejpfruty czerwone

Do Kauflandu do środy (27.10) warto się wybrać grejpfruty czerwone w cenie 4,79 zł za kilogram. 

Galaretka z czerwonych grejpfrutów

na 4 porcje

czas przygotowania: 30 minut plus 12 godzin w lodówce 

Galaretka z czerwonych grejpfrutów
Galaretka z czerwonych grejpfrutów Fot. Jarosław Madejski

Galaretka z czerwonych grejpfrutów - składniki:

1 opakowanie (20 g) żelatyny

4 szklanki przecedzonego soku z czerwonych grejpfrutów (można użyć pół na pół soku z grejpfrutów i pomarańczy; galaretka będzie mniej wytrawna)

3 łyżki cukru lub więcej, jeśli wolimy słodszą galaretkę

szczypta soli

Do podania:

2 szklanki tortowej (36%) śmietany

po 2 łyżki cukru i brandy

Galaretka z czerwonych grejpfrutów - Przygotowanie:

Robimy galaretkę: do miseczki wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Podgrzewamy szklankę soku - mocno, prawie do wrzenia, wlewamy go do napęczniałej żelatyny, dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Dodajemy resztę soku, mieszamy i już nie podgrzewamy. Wlewamy do wypłukanej zimną wodą formy o dowolnym kształcie, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zanurzamy formę na parę sekund w gorącej wodzie, lekko potrząsamy i wyjmujemy galaretkę na talerz. Ubijamy śmietanę z cukrem, a gdy będzie sztywna, mieszamy z brandy. Podajemy do galaretki.

Promocje w Auchan - jajka

Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych do niedzieli (31.10). Wśród nich jest są  jajka z wolnego wybiegu 20 sztuk za 13,99 zł.

Pasta z jajek na twardo

Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 minut

Pasta jajeczna
Pasta jajeczna shutterstock/Cesarz

Pasta z jajek na twardo - składanki:

8 jajek na twardo

łyżka majonezu

łyżka chrzanu

łyżka siekanego szczypiorku

sól, pieprz

Pasta z jajek na twardo - przygotowanie:

Jajka obieramy, siekamy. Dodajemy majonez, chrzan i szczypiorku. Doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba, faszerujemy nią świeżego wydrążonego ogórka, pomidora lub paprykę.