Gdzie taniej kupić produkty amerykańskie, a gdzie karkówkę? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na świeży boczek? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich. Z produktów w promocyjnych cenach przygotowaliśmy przepisy na pyszne obiady z deserem.

Promocje w Biedronce - winogrona i karkówka

W Biedronce wiele atrakcyjnych promocji obowiązuje do środy (20.10.2021), wśród nich są m.in. winogrona jasne bezpestkowe w cenie 4,99 zł za kilogram oraz karkówka wieprzowa bez kości Kraina Mięs za 8,99 zł za kilogram z kartą Moja Biedronka.

Kotlety z karkówki w winogronowym sosie z szałwią

Kotlety wieprzowe w winogronowym sosie z szałwiąKotlety wieprzowe w winogronowym sosie z szałwią Stylizacja: Dorota Biały, zdjęcia: Bogdan Biały

Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut

 Kotlety z karkówki w winogronowym sosie z szałwią - składniki

8 wieprzowych kotletów po 100-150 g z karkówki
olej
85 ml białego wytrawnego wina
250 ml domowego bulionu drobiowego
300 g ciemnych drobnych winogron
2 łyżki masła
2 łyżeczki miodu
cynamon, sól, pieprz
10 listków szałwii

Kotlety z karkówki w winogronowym sosie z szałwią - przygotowanie

Kotlety nacieramy solą i pieprzem, smażymy na oleju z obydwu stron. Zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową. Na patelnię wlewamy wino, mieszamy z tłuszczem ze smażenia. Wlewamy bulion drobiowy, gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje. Dodajemy umyte grona winogron, masło, miód i szczyptę soli, mieszamy. Dusimy 3 minuty. Sos przyprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, wkładamy kotlety, chwilę podgrzewamy. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, wrzucamy listki szałwii i smażymy, aż będą chrupiące. Układamy na mięsie. Do kotletów możemy podać purée z pasternaka: drobno pokrojony pasternak zalewamy mlekiem (1-2 cm powyżej pasternaka) i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Lekko osączamy, przecieramy przez praskę, mieszamy z 1-2 łyżeczkami masła i mlekiem z gotowania, jeśli potrzeba. Purée przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Promocje w Lidlu - syrop klonowy

Serię tanich produktów do środy (20.10.2021) oferuje Lidl. Do Lidla warto się wybrać po amerykańskie produkty McEnnedy, m.in. syrop klonowy w cenie 11,99 zł.

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym

Brukselka z boczkiem i syropem klonowymBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Olga Yastremska /123rf.com

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym - składniki

kilogram brukselki
łyżka oliwy
200 gram boczku wędzonego w plasterkach
3 łyżki syropu klonowego
sól i pieprz

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym - przygotowanie

Brukselę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i osuszamy.

Osuszoną brukselkę doprawimy solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i syropem klonowym. Wrzucamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i posypujemy pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni, aż syrop klonowy się skarmelizuje, a boczek będzie chrupiący. 

Promocje w Aldim - dynia

Do soboty (23.10.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. dynię hokkaido za 1,99 zł za kilogram.

Wieprzowina z dynią i czosnkiem

Wieprzowina z dynią i czosnkiemWieprzowina z dynią i czosnkiem Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Wieprzowina z dynią i czosnkiem - składniki

8 dużych ząbków czosnku
8 łyżek oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
3 łyżki sosu sojowego
bakłażan
300 g piżmowej dyni
2 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania
Sos:
250 ml greckiego jogurtu
starta na tarce do warzyw cukinia
pęczek dymki

Wieprzowina z dynią i czosnkiem - przygotowanie

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody.

Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.

Promocje w Carrefourze - mąka

Do Carrefoura do niedzieli (24.10.2021) warto się wybrać  po produkty w promocji 2 + 2 gratis. I tak za mąkę Basia zapłacimy 1,65 zł przy zakupie 4 opakowań.

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkamiTarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami Fot. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami - składniki

Ciasto:
5 łyżek cukru pudru
7 łyżek masła
2 łyżki zmielonych włoskich orzechów
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
tłuszcz do formy
Nadzienie:
3 dojrzałe jabłka z czerwoną skórką
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
70 ml mleka
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
otarta skórka z cytryny (sparzonej i wyszorowanej)

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami - przygotowanie

Na ciasto zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty, formując rant. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Na nadzienie jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki, starannie wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na równe, cienkie (ok. 2 mm) cząstki. Układamy dekoracyjnie na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 15 minut.

Serek homogenizowany mieszamy z jajkami, mlekiem i zmielonymi orzechami włoskimi. Rozprowadzamy na podpieczonym cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy dalej w tej samej temperaturze, aż zalewa się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane skórką otartą z cytrynową.