Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowymZupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym shutterstock.com

Dla 5 osób
Przygotowanie: 40 minut

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym - składniki

500 g oczyszczonej dyni piżmowej
cebula
marchew
2 łyżki oliwy
łyżka masła
70 g świeżego imbiru
pomarańcza
800 ml bulionu warzywnego 
150 ml mleczka kokosowego
sól, biały pieprz
pestki dyni
papryczka chili lub chili w płatkach

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym - przygotowanie

Dynię kroimy w małą kostkę. Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy marchew i dynię, masło, smażymy 4 minuty. Imbir obieramy, siekamy, dodajemy do garnka. Z pomarańczy wyciskamy sok, skrapiamy nim warzywa w garnku, mieszamy. Zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, mieszając, wlewamy stopniowo mleczko kokosowe. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Porcje posypujemy pestkami dyni, posiekaną papryczką lub chili w płatkach.

Zupa z łososiem i z kaszą jęczmienną

Zupa łososiowa z kaszą jęczmiennąZupa łososiowa z kaszą jęczmienną shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa z łososiem i z kaszą jęczmienną - składniki

300 g świeżego łososia
2 łyżki soku z cytryny
2-3 pokruszone nitki szafranu
sól
cebula
ząbek czosnku
4 ziemniaki
marchewka
pomidor
oliwa
łyżeczka skórki startej z pomarańczy
liść laurowy
4 łyżki kaszy jęczmiennej
2 łyżki posiekanego koperku 
2 źdźbła szczypiorku

Zupa z łososiem i z kaszą jęczmienną - przygotowanie

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokruszony szafran, posypujemy solą, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Cebulę, czosnek, marchewkę, pomidor i ziemniaki obieramy, drobno kroimy, podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy skórkę pomarańczową i liść laurowy, smażymy 5 minut.

Wlewamy półtora litra wody, dodajemy łososia, gotujemy 5-10 minut. Rybę wyjmujemy. Wsypujemy opłukaną kaszę, solimy, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z kawałkami łososia, koperkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa serowa z brokułami ze śmietaną

Zupa serowa z brokułamiZupa serowa z brokułami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa serowa z brokułami ze śmietaną - składniki 

brokuł podzielony na różyczki
3 łyżki masła
1,25 l bulionu warzywnego
250 ml mleka
sól, pieprz
200 g śmietany
80-100 g sera (mogą być zeschnięte resztki)

Zupa serowa z brokułami i ze śmietaną - przygotowanie

W  rondlu o grubym dnie podsmażamy na maśle podzielone na różyczki brokuły (3 minuty). Wlewamy powoli bulion i mleko ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę nie dopuszczając do wrzenia. Dodajemy śmietanę i ser, mieszamy. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, aż ser się roztopi. Podajemy z grzankami.

Zupa z fenkułem i orzechami włoskimi

Zupa z fenkułem i orzechami włoskimiZupa z fenkułem i orzechami włoskimi Fot. Paweł Kiszkiel

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa z fenkułem i orzechami włoskimi - składniki

duża bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
por (biała część) 
50 g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
kilka różyczek kalafiora
500 ml bulionu
120 ml mleka
2 łyżki wytrawnej sherry
50 g pokruszonego sera stilton lub roquefort
drobno posiekana skórka cytrynowa
łyżka posiekanego szczypiorku

Zupa z fenkułem i orzechami włoskimi - przygotowanie

Fenkuł i por płuczemy, obieramy i kroimy - fenkuł w ćwiartki, por - plasterki. Orzechy trochę rozdrabniamy i prażymy chwilę na suchej patelni.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojony fenkuł, aż się ładnie zrumieni. Studzimy i kroimy w paski grubości 1 cm.

Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy pora i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy kalafiora oraz bulion i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z podsmażonym fenkułem.

Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy z serem wymieszanym ze skórką cytryny. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.

Afrykańska zupa Pepe

Afrykańska zupa PepeAfrykańska zupa Pepe Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Afrykańska zupa Pepe - składniki

700 g tłustej wołowiny
2 cebule
50 ml oliwy
200 g pomidorów
400 g bakłażanów
1,5 l wody
4 łyżki słodkiej papryki
sól

Afrykańska zupa Pepe - przygotowanie

Mięso myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry Obrane ze skórki pomidory kroimy w ćwiartki, bakłażany w kostkę. W rondlu o grubym dnie wszystko razem smażymy przez chwilę na rozgrzanej oliwie, a następnie zalewamy wodą, dodajemy mieloną paprykę, sól i gotujemy ok. 50 minut. Podajemy z ryżem.