Sałatka z pieczonych buraków, sera, orzechów i rukoli

Sałatka z pieczonych buraków, sera i rukoliSałatka z pieczonych buraków, sera i rukoli shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Sałatka z pieczonych buraków - składniki

4 średnie buraki
100 g sera pleśniowego lub dojrzewającego koziego sera 
2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
oliwa
czerwony ocet winny
garść rukoli
sól, pieprz

Sałatka z pieczonych buraków - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Buraki posypujemy pokruszonym serem, orzechami oraz liśćmi rukoli. Skrapiamy oliwą i octem. Ewentualnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 

Pieczone buraki hasselback 

Buraki hasselbackBuraki hasselback Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Pieczone buraki hasselback - składniki

1 kg małych buraków
4 łyżki oleju z pestek winogron
suszony tymianek (opcjonalnie)
sól, pieprz
2 łyżki masła
6 łyżek jogurtu naturalnego
pęczek koperku

Pieczone buraki hasselback - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (grzanie góra-dół). Buraki obieramy i umieszczając każde warzywo w szynach zrobionych z dwóch drewnianych łyżek lub pałeczek do sushi, nacinamy buraki co pół centymetra, tak by dół warzywa został nienacięty i trzymał plasterki razem.

W naczyniu do zapiekania układamy buraki naciętą stroną do góry, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, dobrze nacierając każde warzywo. Na wierzchu każdego układamy po małym kawałku masła i wstawiamy buraki na 30 minut do piekarnika.

Po tym czasie buraki polewamy sokami z pieczenia i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż buraki będą miękkie i upieczone, lekko przyrumienione od góry.

Podajemy gorące z sosem z jogurtu wymieszanym z sokiem z pieczenia buraków i posiekanym koperkiem.

Przepis: Dominika Wójciak

Buraki po burgundzku z selerem

Buraki po burgundzku z seleremBuraki po burgundzku z selerem Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

Buraki po burgundzku z selerem - składniki

średnia bulwa selera 
4–6 ziemniaków
gruboziarnista sól
60 ml mleka
2 łyżki masła
6–8 średnich buraków
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
duża cebula
4 ząbki czosnku
6 łodyżek tymianku
2 listki laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz
250 ml czerwonego wina
250 g małych pieczarek
100 g szalotek
150 ml passaty pomidorowej
4 łodygi selera naciowego
pęczek natki pietruszki

Buraki po burgundzku z selerem - sposób wykonania

Obieramy i myjemy seler korzeniowy oraz ziemniaki. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy z mlekiem i masłem.

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, kładziemy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek, tymianek i listki laurowe. Solimy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki i trochę pieprzu, smażymy parę minut. Wlewamy wino, zwiększamy ogień. Gdy się zagotuje, garnek przykrywamy i gotujemy 30-40 minut, aż buraki lekko zmiękną.

Na blasze układamy umyte i przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojone w ćwiartki szalotki. Dodajemy resztę oliwy, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy . Pieczemy 30 minut w temp. 200 st.

Do podgotowanych buraków dodajemy passatę pomidorową i pokrojony w plastry seler naciowy. Wrzucamy upieczone pieczarki i szalotki, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonym selerem i posiekaną natką.

Przepis: Dominika Wójciak