Mango, mleko, chia
To doskonała propozycja na śniadanie. Wieczorem zalewamy chia mlekiem i dodatkami, rano dodajemy owoce i gotowe.
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 15 plus 3 godziny
Mango, mleko, chia - składniki
litr mleka roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego*
8 łyżek chia
laska wanilii lub 2 łyżeczki syropu waniliowego
4 łyżki miodu lub syropu z agawy
dojrzałe mango
Mango, mleko, chia - przygotowanie
Do miski wlewamy mleko, dodajemy chia, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką przez minutę, następnie odstawiamy na kwadrans do lodówki. Mieszamy jeszcze raz trzepaczką i przelewamy do przygotowanych szklanek. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia mango kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do puddingu.
*Zamiast w mleku chia możemy namoczyć w płynnym jogurcie, dzięki temu otrzymamy kremowy deser.
Koktajl z mango
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Koktajl z mango - składniki
mango
500 ml mleka lub jogurtu
garść obranych migdałów
Koktajl z mango - przygotowanie
Mango płuczemy, osuszamy. Kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i miksujemy z pozostałymi składnikami.
Kruche babeczki z musem z mango
Około 20 babeczek
Przygotowanie: 40 minut
Kruche babeczki z musem z mango - składniki
Babeczki:
200 g mąki plus do posypania foremek
200 g masła plus do posmarowania foremek
2 jajka
sól
Mus:
dojrzały owoc mango
puszka słodzonego mleka skondensowanego
400 g jogurtu
mango do dekoracji
Kruche babeczki z musem z mango - przygotowanie
Na mus mango kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę, miksujemy z pozostałymi ze skondensowanym mlekiem i jogurtem. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Na ciasto mąkę, masło, jajka i szczyptę soli szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Foremki natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm, szklanką wycinamy koła i wylepiamy nimi przygotowane foremki. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż się zarumienią (10-12 minut). Studzimy.
Babeczki napełniamy musem i dekorujemy drugim mango pokrojonym w kostkę.
Sernik na zimno z mango
Na średnią foremkę
Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Sernik na zimno z mango - składniki
Spód:
150-200 g ciasteczek czekoladowych
100-120 g łuskanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
170-180 g masła + masło do formy
Masa serowa:
5 łyżeczek żelatyny
250 g serka mascarpone
300 g jogurtu naturalnego
cytryna plus sok z 1/2 cytryny
100 ml słodkiego sherry
125 ml cukru
200 ml śmietany kremówki
Galaretka z mango:
500 g dojrzałych owoców mango
2 łyżeczki żelatyny
100 ml soku jabłkowego
Sernik na zimno z mango - przygotowanie
Na spód ciasteczka kruszymy lub miksujemy w blenderze, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód formy.
Na masę serową namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki.
Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki.
Na galaretkę mango kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę, miksujemy. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym, dodajemy zmiksowane mango. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią sernik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kroimy na porcje bezpośrednio przed podaniem.