Ciemny gruszkowiec

Ciemny gruszkowiecCiemny gruszkowiec Fot. Shutterstock

Dla 12 osób
Przygotowanie: 35 minut

Ciemny gruszkowiec - składniki

3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków pszennych
2 łyżki wiórków kokosowych
340 g mąki pszennej typ 450
130 g cukru trzcinowego
125 ml oleju
125 ml mleka
łyżka cynamonu
łyżka kakao
łyżka proszku do pieczenia
łyżka dżemu morelowego
2 łyżki wyłuskanych ziaren dyni
2 łyżki otrąb pszennych
tłuszcz do formy
2 dojrzałe, twarde gruszki

Ciemny gruszkowiec - przygotowanie

Płatki owsiane, pszenne i wiórki kokosowe mieszamy w naczyniu, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Miksujemy mąkę, cukier, olej, mleko, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i dżem. Dodajemy lekko odciśnięte płatki i wiórki, wsypujemy ziarna dyni i otręby, dokładnie mieszamy.

Formę grubo smarujemy tłuszczem. Gruszki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy na dnie formy skóra do góry. Na gruszki wylewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika studzimy około 20 minut i dopiero wtedy ostrożnie wyjmujemy na talerz lub paterę.

Jogurtowy placek z gruszką

Jogurtowy placek z gruszkąJogurtowy placek z gruszką Fot. 123rf.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Jogurtowy placek z gruszką - składniki

4 jajka
200 g cukru
50 g miękkiego masła
200 ml jogurtu
200 g mąki
3-4 gruszki

Jogurtowy placek z gruszką - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy owoce na cząstki lub plasterki

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy z masłem i jogurtem. Dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy ciasto do formy wyściełanej pergaminem, na wierzchu układamy pokrojone gruszki, lekko je dociskając.

Blachę wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 35-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, władając w środek wykałaczkę. Jeśli będzie czysta, ciasto się dopiekło, jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 minut.

Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie

Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winieCiasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie Fot. Shutterstock

Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie - składniki

4 małe gruszki bery
1/2 cytryny
po 500 ml białego i czerwonego wytrawnego wina
2 kawałki cynamonu
250 g cukru
laska wanilii
50 g masła
60 g zmielonych migdałów
odrobina ekstraktu waniliowego
3 żółtka
375 g gotowego ciasta francuskiego
cukier puder do posypania

Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie - przygotowanie

Obieramy gruszki, pocieramy je o rozkrojoną cytrynę, żeby nie ściemniały. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, nacieramy cytryną także od środka. Cieniutko obieramy skórkę z cytryny, miąższ nie będzie już potrzebny.

Wlewamy białe i czerwone wino do dwóch oddzielnych rondelków. Do każdego dodajemy po kawałku cynamonu, 100 g cukru i po połowie skórki z cytryny. Rozcinamy na pół laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy po połowie do obu rondelków, do każdego wrzucamy także połówkę laski. Wino w obu rondelkach gotujemy 5 minut na małym ogniu, mieszając, by cukier się rozpuścił. Do każdego wkładamy po 4 połówki gruszek. Dusimy przez 10 minut, a potem pozostawiamy w winie, aby zupełnie ostygły.

Przygotowujemy masę, ucierając masło z resztą cukru, zmielonymi migdałami, ekstraktem waniliowym oraz żółtkami.

Rozwałkowujemy ciasto francuskie (mrożone wcześniej rozmrażamy) na prostokątny pas o wymiarach 12 x 50 cm. Układamy na blasze i ok. 1 cm od brzegu robimy nożem niezbyt głęboki rowek w cieście, uważając, by nie przeciąć go do końca. Środek ciasta (pomiędzy zaznaczonymi rowkami) nakłuwamy gęsto widelcem, smarujemy masą maślano-żółtkową.

Na masie kładziemy osączone i osuszone połówki gruszek (wino pozostawiamy): na zmianę białą obok czerwonej. Owoce przykrywamy kawałkiem pergaminu przyciętym w taki sposób, aby brzegi poza rowkiem pozostały odkryte.

Pieczemy 20-25 minut w 180 st. na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy jeszcze gorące owoce zalewą winną (białe białą, czerwone czerwoną) i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki pomiędzy gruszkami.

Pieczone owoce z serkiem i rozmarynem

Pieczone owoce z serkiem i rozmarynemPieczone owoce z serkiem i rozmarynem Fot. Magdalena Klimczak

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Pieczone owoce z serkiem i rozmarynem - składniki

2 gruszki
2 duże okrągłe śliwki
3 mniejsze jasne śliwki
gałązka rozmarynu
łyżka roztopionego masła klarowanego
2 łyżeczki syropu imbirowego
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżeczki dowolnego serka z lodówki
4 łyżeczki dżemu z owoców czarnego bzu (może być inny o kwaśnym smaku)
gałązka tymianku cytrynowego

Pieczone owoce z serkiem i rozmarynem - przygotowanie

Umyte, nieobrane gruszki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z syropem imbirowym, oprószamy pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. Upieczone owoce przekładamy do salaterek, najlepiej na porcję serka. Dodajemy po łyżeczce dżemu z owoców czarnego bzu. Dekorujemy listkami tymianku cytrynowego i podajemy polane sosem, który wytworzył się podczas pieczenia owoców.

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowymTartaletki z gruszkami i kremem migdałowym Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut + czas chłodzenia ciasta 30 minut

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - składniki

Ciasto:
175 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła
2 żółtka
40 g cukru pudru

Nadzienie:
2 duże gruszki
50 g masła
75 g cukru pudru
3 jajka roztrzepane
125 g mielonych migdałów
4 łyżki dżemu morelowego
50 g cukru trzcinowego lub płynnego miodu
laska wanilii
gwiazdka anyżu

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - przygotowanie

Na ciasto mąkę i sól przesiewamy na blat, usypując stożek. Masło, żółtka i cukier wrzucamy w zagłębienie i ucieramy dłońmi, by zrobiła się papka. Stopniowo mieszamy ją z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim 4 foremki o średnicy 10 cm z wyjmowanym dnem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 200 st., przykrywając je wcześniej papierem do pieczenia i obciążając fasolą. Zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 5 minut.

Gruszki kroimy wzdłuż na pół. Masło ucieramy z 75 g cukru, stopniowo dodając roztrzepane jajka, dalej ubijając, dodajemy zmielone migdały. Podpieczone tartaletki smarujemy dżemem i układamy na nich krem oraz połówki gruszek.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. 10-12 minut albo do chwili, gdy krem urośnie i stwardnieje.

Cukier trzcinowy (lub miód) wkładamy do rondelka z pociętą na kawałki laską wanilii, gwiazdką anyżu i zalewamy 100 ml wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotujemy, żeby syrop zgęstniał i się zredukował. Powstałym syropem smarujemy gruszki na upieczonych tartaletkach i odstawiamy do ostudzenia.