Ciemne gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem

Ciemne gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem
Ciemne gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiemFot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 3 osób
Przygotowanie: 40 minut

Gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem - składniki

szklanka palonej kaszy gryczanej
duże jajko
sól, pieprz
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego)
cebula
2 łyżeczki posiekanego tymianku
3 łyżki grubo pokrojonej natki

Gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem - przygotowania

Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażymy chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc albo gruby ręcznik i odstawiamy na 10-20 minut.

W tym czasie podsmażamy orzechy na połowie masła - przez 5 minut, mieszając. Przesypujemy je do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Marokańska harira

Marokańska harira
Marokańska hariraFot. Shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Marokańska harira - składniki

200 g ciecierzycy
marchew
cebula
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżka słodkiej mielonej papryki
400 g pomidorów krojonych bez skórki (mogą być z puszki)
650 ml bulionu warzywnego
100 g czerwonej soczewicy
100 g zielonej soczewicy
sól

Marokańska harira - przygotowanie

Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Marchew i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy pokrojone warzywa, podsmażamy około 2 minut. Oprószamy kuminem, imbirem, ostrą i słodką papryką, mieszamy, podsmażamy jeszcze 2 minuty. Wkładamy krojone pomidory, doprowadzamy do wrzenia.

Wlewamy gorący bulion, gotujemy ok. 10 minut. Oba rodzaje soczewicy płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, aż soczewica się rozpadnie. Doprawiamy solą. Dodajemy do garnka ugotowaną ciecierzycę, mieszamy, gotujemy razem jeszcze ok. 5 minut.

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem
Makaron ryżowy z warzywami i sezamemFot. Shuttertock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem - składniki

50 g suszonych grzybów mun
300 g makaronu ryżowego
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
po 1/2 strąka pomarańczowej i czerwonej papryki (może być też jedna papryka, np. czerwona)
olej ryżowy do smażenia
50 g orzechów nerkowca (opcjonalnie)
po 100 g mrożonego zielonego groszku i zielonej fasolki szparagowej
pieprz
sos sojowy
2 łyżki ziaren sezamu
skórka otarta z cytryny
olej sezamowy (opcjonalnie)

Makaron ryżowy z warzywami i sezamem - przygotowanie

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia.

Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Głęboką patelnię rozgrzewamy i na oleju szklimy pokrojone ząbki czosnku, zdejmujemy z patelni, odkładamy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryki myjemy, czyścimy, kroimy w cienkie, podłużne paski. Namoczone grzyby odsączamy, kroimy w paseczki. Napęczniały makaron odsączamy.

Ponownie rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju, wykładamy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty, mieszając. Dorzucamy paprykę i smażymy, żeby pozostała chrupiąca, 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy grzyby i smażymy minutę, wrzucamy groszek oraz fasolkę i smażymy 4-5 minut, mieszając. Następnie wrzucamy na patelnię makaron ryżowy, zeszklone wcześniej ząbki czosnku oraz posiekane nerkowce (opcjonalnie), oprószamy danie pieprzem i skórką z cytryny, mieszamy i dusimy minutę. Przekładamy do miski, skrapiamy sosem sojowym i olejem sezamowym (opcjonalnie), mieszamy i od razu podajemy.

Libio, czyli gruzińska potrawa wege

Libio, czyli gruzińska potrawa wege
Libio, czyli gruzińska potrawa wegeFot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Libio, czyli gruzińska potrawa wege - składniki

400 g czerwonej fasoli z puszki lub namoczonej i ugotowanej
2-3 listki laurowe
marchew 
sól 
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju
łyżka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili
łyżka kozieradki
łyżka świeżo zmielonego pieprzu
łyżka czerwonego octu winnego
kilka łodyżek świeżej kolendry 

Libio, czyli gruzińska potrawa wege - przygotowanie

Fasolę odsączamy i wrzucamy do garnka o grubym dnie, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy obrana i pokrojoną marchew, listki laurowe, łyżeczkę soli. Gotujemy 20 minut. Odsączamy (odrobinę wody zostawiamy). Przekładamy do miski.

Siekamy obrane cebule i czosnek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. 

Orzechy rozdrabniamy nożem lub w blenderze.  

W moździerzu miażdżymy razem suszoną kolendrę, szczyptę soli i pieprz oraz rozdrobnione orzechy.  

W miseczce mieszamy łyżkę wody z gotowania fasoli, olej oraz ocet winny, dodajemy do moździerza, mieszamy.  

Do garnka z fasolą dodajemy mieszankę orzechową i czosnek z cebulą. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy chili, dekorujemy świeżą kolendrą. 

Risotto z grzybami i rozmarynem

Risotto z grzybami i rozmarynem
Risotto z grzybami i rozmarynemFot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Risotto z grzybami i rozmarynem - składniki

300 g mieszanki świeżych grzybów leśnych lub ok. 40 g suszonych
400 g ryżu arborio
4 łyżki solonego masła
150 ml białego wina
2 łyżki posiekanego rozmarynu

Risotto z grzybami i rozmarynem - przygotowanie

Świeże grzyby czyścimy, kroimy na spore kawałki i gotujemy w 3/4 litra wody, która potem będzie dolewana do ryżu, grzyby odcedzamy (jeśli używamy suszonych grzybów, moczymy je w 3/4 litra ciepłej wody, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z moczenia, aż będą miękkie, odcedzamy, wodę zachowujemy).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy ugotowane grzyby i smażymy, aż płyn odparuje. Wsypujemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste. Wlewamy wino, odparowujemy i stopniowo dodajemy po łyżce gorącego grzybowego wywaru. Gotujemy na średnim ogniu 20 minut, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna patelni (na początku niemal bez przerwy, potem coraz rzadziej). Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany, świeży rozmaryn i pozostałe masło, mieszamy i lekko podgrzewamy.

Makaron z czosnkiem i natką

Makaron z czosnkiem i natką
Makaron z czosnkiem i natkąFot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Makaron z czosnkiem i natką - składniki

400 g makaronu spaghetti, tagliatelle
sól
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 60 ml dobrej oliwy

Makaron z czosnkiem i natką - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni, dorzucamy do niej czosnek i podgrzewamy, uważając, żeby się nie przypalił.

Ugotowany makaron odsączamy, przekładamy na patelnię z czosnkiem, podgrzewamy minutę, mieszając. Na koniec dodajemy natkę, mieszamy i rozkładamy na talerze. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.

Warzywa stir-fry z tofu

Warzywa stir-fry z tofu
Warzywa stir-fry z tofuFot. Marcin Klaban

Dla 3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Warzywa stir-fry z tofu - składniki

2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
3 łyżki oleju
cebula
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
250 g brokułów
czerwona papryka
150 g wędzonego lub naturalnego tofu
garść orzechów nerkowca
200 g chińskiego makaronu pszennego

Warzywa stir-fry z tofu - przygotowanie

Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje.

Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.

Gulasz z tofu w sosie curry

Gulasz z tofu w sosie curry
Gulasz z tofu w sosie curryFot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Gulasz z tofu w sosie curry - składniki

500 g tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
szklanka ryżu
400 ml bulionu wegetariańskiego
2 listki laurowe
2 średnie jabłka
2 papryczki chilli
duże opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki curry
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ziarna sezamowego
sól

Gulasz z tofu w sosie curry - przygotowanie

Szklankę ryżu zalewamy 2 szklankami wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i owijamy garnek kocem, aby ryż doszedł.

Tofu kroimy w kostkę, pory w krążki grubości 1 cm, cebule w plastry. Rumienimy cebulę i tofu na oleju, polewamy bulionem. Dodajemy pory, papryczki, listki laurowe. Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Dodajemy do gulaszu. Mąkę ziemniaczaną łączymy z jogurtem i z curry, wlewamy do rondla z tofu. Przyprawiamy solą i cytryną. Posypujemy sezamem. Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.