Gdzie taniej kupić ziemniaki, a gdzie schab? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na udka z kurczaka? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - ziemniaki
W Biedronce do soboty (2.10.2021) za ziemniaki zapłacimy 1,49 zł za kilogram.
Tortilla po chłopsku
Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Tortilla po chłopsku- składniki
6 jaj
25 dag ziemniaków
pół szklanki oliwy
cebula
sól
Tortilla po chłopsku- przygotowanie:
Myjemy i dokładnie obieramy ziemniaki, kroimy je w cienkie plastry lub kostkę. Cebulę drobno siekamy i smażymy. Kiedy zmięknie dodajemy ziemniaki i dusimy je do miękkości.
W misce roztrzepujemy jaja z solą, mieszamy z uduszonymi ziemniakami. Całość wlewamy na patelnię. Smażymy najpierw z jednej strony. Gdy tortilla się zarumieni, przykrywamy ją drugą patelnią, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Podajemy w całości lub pokrojoną w trójkąty jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - gruszki
Do soboty (2.10.2021) w Lidlu kupimy gruszki za 2,99 zł za kilogram.
Dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem
Na 4-5 słoiki o poj. 300 ml
Przygotowanie: 100 minut
Dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem shutterstosk.com
Dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem - składniki:
2 kg gruszek
2 cytryny
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
500 g cukru
szczypta kardamonu
Dżem gruszkowy z imbirem i kardamonem - przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok, wlewamy go do garnka, dodajemy pokrojone owoce i gotujemy ok. 30 minut, mieszając i rozgniatając widelcem.
Przekładamy zawartość garnka do płaskiego rondla lub na dużą patelnię. Dodajemy imbir, cukier i smażymy, mieszając, ok. godziny, aż dżem zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę świeżo mielonego kardamonu. Gorący dżem przelewamy do słoików, odwracamy je do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Kauflandzie - schab
W Kauflandzie w sobotę (2.10. 2021) kupimy schab wieprzowy bez kości za 8,99 zł za kilogram .
Jaskółcze gniazda - śląskie rolad
Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut
Jaskółcze gniazda - śląskie rolady na Wielkanoc Natalia Nowak-Bratek
Jaskółcze gniazda - śląskie rolady - składniki:
6 jajek
600 g schabu
6 plastrów wędzonego boczku
łyżka musztardy
łyżka przecieru pomidorowego
średnia cebula
60 g smalcu
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz
natka
Jaskółcze gniazda - śląskie rolady - przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Schab myjemy, osuszamy, kroimy na 6 plastrów. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i smarujemy musztardą. Na każdy plaster schabu układamy plaster boczku, boczek smarujemy przecierem pomidorowym. Cebulę obieramy, drobno siekamy, układamy na plastrach boczku, a na nią jajko. Całość owijamy schabem i obwiązujemy nicią kuchenną. Powstałe rolady obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przykładamy do ronda. Dodajemy przyprawy, skrapiamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 50 minut, uzupełniając sos wodą. Pod koniec duszenia posypujemy mięso natką. Podajemy np. z kluskami śląskimi.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Auchan - mascarpone
W Auchan do środy (6.10.2021) mascarpone marki własnej kupimy za 5,59 zł
Ciasteczka Lady Makaretti
Na 50 ciasteczek (25 złożonych)
Przygotowanie: 45 minut
Ciasteczka Lady Makaretti z kremem z białej czekolady i mascarpone Fot. Aneta Flis
Ciasteczka Lady Makaretti - składniki:
100 g białek
szczypta soli
225 g cukru pudru
łyżeczka pasty z wanilii
łyżeczka octu
130 g startych dowolnych orzechów lub ich mieszanki
Krem:
60 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
kilka kropli pasty z wanilii
cukier puder do posypania
Ciasteczka Lady Makaretti - przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W misce miksera umieszczamy białka i szczyptę soli. Ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Dosypujemy go stopniowo, łyżka po łyżce, w odstępach półtoraminutowych. Następnie dodajemy pastę z wanilii i ocet i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ciastka, zachowując między nimi odstępy po ok. 1 cm.
Odstawiamy blaszki na 10-15 minut i tuż przed pieczeniem posypujemy ciastka przesianym cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnia na 11-13 minut, aż się zarumienią, a wierzch będzie twardy. Studzimy i ściągamy z blaszek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie ubijamy serek z wanilią, aż się rozluźni i nabierze puszystości.
Stopniowo, powoli wlewamy lekko przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy. Jeśli krem będzie zbyt luźny, możemy wstawić go do lodówki, żeby stężał. Ale, uwaga! Na krótko, żeby nie był zbyt gęsty. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem na spód ciasteczka i sklejamy go ze spodem drugiego ciastka.
Przepis: Marieta Marecka