Sałatka jabłkowa

Sałatka jabłkowaSałatka jabłkowa ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka jabłkowa - składniki

400-500 g mieszanej sałaty
2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w słupki
1/2 szklanki rodzynek (lub suszonych żurawin)
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Sos:
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
3 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz

Sałatka jabłkowa - przygotowanie

Na sos mieszamy mikserem wszystkie składniki oprócz oliwy i przypraw. Zmniejszamy obroty miksera i powolutku, nie przerywając mieszania, wlewamy oliwę. Na koniec przyprawiamy do smaku i mieszamy.

Odkładamy 1/4 szklanki orzechów. Pozostałe składniki: mix sałat, pokrojone jabłka, rodzynki (lub żurawinę) i resztę orzechów wkładamy do miski, polewamy sosem i mieszamy.  Tak przygotowaną sałatę rozkładamy na talerzach i posypujemy odłożonymi orzechami.

Sałatka z pieczonych owoców na ciepło

Sałatka z pieczonych owocówSałatka z pieczonych owoców Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z pieczonych owoców na ciepło - składniki

antonówka
gruszka
czerwona cebula
gałązka tymianku
3 łyżki oliwy
łyżka musztardy
sól i pieprz
100 g sera koziego

Sałatka z pieczonych owoców na ciepło - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Owoce kroimy na ósemki, wycinając gniazda nasienne (skórkę zostawiamy - dzięki niej owoce się nie rozpadną). Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki, tymianek, skrapiamy oliwą, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Mieszamy, aby owoce pokryły się oliwą i musztardą. Zapiekamy 20-25 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Sałatkę podajemy posypaną pokruszonym kozim serem.

Placki ziemniaczano jabłkowe z łososiem

Placki ziemniaczano jabłkowePlacki ziemniaczano jabłkowe ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Placki ziemniaczano jabłkowe z łososiem - składniki

500 g obranych ziemniaków
cebula pokrojona na cząstki
kawałek (30-50 g) korzenia selera
zielone jabłko (nieobrane, pokrojone na ćwiartki, oczyszczone z pestek)
2 jajka
posiekana dymka (razem ze szczypiorem)
łyżka posiekanego majeranku
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/4 szklanki mąki
olej do smażenia
250 g gęstej, kwaśnej śmietany lub serka homogenizowanego
2 łyżki startego chrzanu
250 g plasterków wędzonego łososia
posiekany szczypiorek

Placki ziemniaczano jabłkowe z łososiem - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Ziemniaki kroimy w kostkę, rozdrabniamy je w malakserze z cebulą, selerem i jabłkiem. Nie miksujemy zbyt drobno! Otrzymaną masę przekładamy na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciskamy nadmiar płynu.

Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Na patelni porcjami rozgrzewamy olej i smażymy niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładamy do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły.

Na sos wymieszamy śmietanę z chrzanem. Placki obkładamy plasterkami łososia, dekorujemy sosem chrzanowym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy od razu.

Kabaczki faszerowane jabłkami

Kabaczki faszerowane jabłkamiKabaczki faszerowane jabłkami ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Kabaczki faszerowane jabłkami - składniki

6 łyżek masła
posiekana cebula
1,5 łyżki curry
2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę
2/3 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
2 spore kabaczki

Kabaczki faszerowane jabłkami - przygotowanie

Dokładnie myjemy kabaczki (lub patisony). Kabaczki kroimy wszerz na 3 części każdy. Wydrążamy miąższ ze środka, pozostawiając około jednego lub półtora centymetra przy brzegach.

Roztapiamy w rondlu łyżkę masła, szklimy cebulę, dodajemy wydrążony i posiekany miąższ z kabaczków i smażymy 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Oprószamy łyżką curry, mieszając, podgrzewamy minutę.

Dodajemy jabłka, sok jabłkowy i rodzynki, gotujemy, aż odparuje cały płyn. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Roztapiamy pozostałe masło, wsypujemy resztę curry, podgrzewamy około minuty. Przygotowane masło wlewamy do miseczki. Częścią tego masła smarujemy dwie blachy, układamy na nich kabaczki. Oprószamy solą i pieprzem, napełniamy farszem, skrapiamy (farsz i warzywa) masłem curry. Pieczemy 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłkaPancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłka Fot. BBS

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym - składniki

Marynata do jabłek:
500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
gwiazdka anyżu
kora cynamonowa
2 duże jabłka

Ciasto:
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
2 jajka
170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
170 ml mleka
olej do smażenia

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym - przygotowanie

Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem.

Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Placki podajemy z musem i gałką lodów waniliowych.

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami

Szaszłyki wieprzoweSzaszłyki wieprzowe Fot. Jarosław Madejski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas marynowania mięsa

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami - składniki

500 g wieprzowiny
łyżka posiekanych liści szałwii
50 ml soku jabłkowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól i świeżo zmielony pieprz
2 jabłka
kilka liści świeżej szałwii

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami - przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę o boku 3 cm. Szałwię mieszamy z sokiem jabłkowym, sokiem i skórką z cytryny, musztardą, olejem, solą i pieprzem. Kawałki mięsa smarujemy j tą mieszanką i wkładamy do miski (uwaga: nie używamy miski metalowej!). Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

Jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Mięso wyjmujemy z miski i nabijamy na szpadki (jeśli używamy drewnianych, moczymy je wcześniej w zimnej wodzie, bo się spalą na grillu) do szaszłyków na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii. Szaszłyki pieczemy na naoliwionym ruszcie przez 12-15 minut, co pewien czas obracając je i smarując marynatą.

Kotleciki cielęce z jabłkami i calvadosem

Kotleciki cielęce z calvadosemKotleciki cielęce z calvadosem Fot. Jarosław Madejski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kotleciki cielęce z jabłkami i calvadosem - składniki

500 g schabu cielęcego z kostką (górka cielęca)
sól, pieprz
2 czerwone jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
kieliszek calvadosu
3/4 szklanki śmietany 30-proc.
3-4 łyżki miodu
garść roszponki

Kotleciki cielęce z jabłkami i calvadosem - przygotowanie

Cielęcinę kroimy na kotleciki, lekko je zbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Jabłka kroimy na dosyć cienkie plastry, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na lekko rozgrzanym maśle przesmażamy mięso po obu stronach. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy w ciepłym miejscu. Odlewamy nadmiar tłuszczu i zalewamy patelnię calvadosem, a następnie śmietanką. Mieszamy i podgrzewamy dalej na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

W tym samym czasie przesmażamy na rozgrzanym miodzie jabłka. Mięso podajemy z lekko skarmelizowanymi jabłkami i roszponką, polane sosem.

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut + czas chłodzenia ciasta

Ciasto z jabłkami - składniki

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
9-10 łyżek lodowatej wody
1 kg kwaskowatych jabłek
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szklanki + 1/2 łyżki cukru
3 łyżki masła pokrojonego na kawałeczki
1,5 łyżki domowej galaretki jabłkowej
szklanka gęstej śmietany tortowej (dobrze schłodzonej)
łyżka cukru pudru
1,5 łyżki calvadosu

Ciasto z jabłkami - przygotowanie

Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy palcami, do momentu aż powstanie kruszonka. Dodajemy wodę, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy, przenosimy na wyłożoną pergaminem blachę albo do formy na tartę. Brzegi ciasta powinny wystawać 3-4 cm poza boki formy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki jeszcze na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 210-220 st.

W tym czasie obieramy jabłka i czyścimy je z pestek, kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem cytrynowym, mieszamy z 1/3 szklanki cukru.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy na nim jabłka, przykrywamy ciastem z brzegów, pozostawiając wolny środek. Jabłka na środku obkładamy masłem, a ciasto smarujemy pędzelkiem umoczonym w wodzie i posypujemy resztą (1/2 łyżki) cukru. Pieczemy 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Rozpuszczamy w rondelku galaretkę jabłkową, smarujemy nią upieczone ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika. Studzimy do temperatury pokojowej, podajemy ze śmietaną ubitą z cukrem i calvadosem.

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkamiTarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami Fot. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami - składniki

Ciasto:
5 łyżek cukru pudru
7 łyżek masła
2 łyżki zmielonych włoskich orzechów
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
tłuszcz do formy

Nadzienie:
3 dojrzałe jabłka z czerwoną skórką
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
70 ml mleka
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
otarta skórka z cytryny (sparzonej i wyszorowanej)

Tarta pełnoziarnista orzechowa z jabłkami - przygotowanie

Na ciasto zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty, formując rant. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Na nadzienie jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki, starannie wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na równe, cienkie (ok. 2 mm) cząstki. Układamy dekoracyjnie na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 15 minut.

Serek homogenizowany mieszamy z jajkami, mlekiem i zmielonymi orzechami włoskimi. Rozprowadzamy na podpieczonym cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy dalej w tej samej temperaturze, aż zalewa się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane skórką otartą z cytrynową.