Gdzie taniej kupić doradę i paprykę? W którym sklepie są atrakcyjne promocje na figi, jaja, oliwę i żółty ser? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - dorada i papryka

W Biedronce do soboty (2.10.2021) za świeżą doradę patroszoną zapłacimy 3,29 zł za 100 gramów, a za paprykę słodką polską - 4,49 zł za kilogram.

Dorada z kaszą bulgur, papryką i fenkułem

Pieczona ryba z kaszą bulgurPieczona ryba z kaszą bulgur Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Dorada z kaszą bulgur - składniki

500 g dorady (wypatroszonej i oczyszczonej)
pomarańcza
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pęczek oregano
oliwa
200 g bulguru (możemy zastąpić kaszą pęczak)
czerwona papryka
fenkuł (koper włoski)

Dorada z kaszą bulgur - przygotowanie

Do wnętrza ryby wkładamy plastry sparzonej wrzątkiem pomarańczy i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanym oregano, skrapiamy oliwą. Kładziemy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 25 minut w 180 st.

W tym czasie gotujemy kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kroimy paprykę w drobną kostkę, a fenkuł w cienkie piórka i dodajemy do ugotowanego bulguru. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną rybę podajemy z kaszą. Do bulgur możemy również dodać uprażone, posiekane pestki dyni oraz słonecznika.

Promocje w Lidlu - figi i sery francuskie

Do środy (29.09.2021) w Lidlu kupimy figi w promocyjnej cenie - 69 groszy za sztukę. Warto też się tam wybrać po produkty francuskie, np. sery kozie.

Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim seremTarta z figami i kozim serem Fot. Łukasz Zandecki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut + czas chłodzenia ciasta 40 minut

Tarta z figami i kozim serem - składniki

Ciasto:
220 g mąki
100 g masła
jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
szczypta soli

Nadzienie:
200 g miękkiego koziego sera (twarożku)
jajko
200 ml śmietany 18-proc.
sól, pieprz
8 świeże figi

Tarta z figami i kozim serem - przygotowanie

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty.

Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30 minut w 180 st.

Promocje w Aldim - jajka i pieczarki

Do soboty (25.09.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. jajka z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik w cenie 5,29 zł za 10 sztuk oraz pieczarki w cenie 3,49 zł za 500 gramów.

Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami

Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkamiOmlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami Fot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami - składniki

masło klarowane
12 małych pieczarek
pieprz
1/2 czerwonej cebuli
100-200 g świeżego szpinaku
4 jajka
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki tartego sera np. dziugasa (opcjonalnie)

Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami - przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują i przysmażą się (3-5 minut). Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, przesmażamy ją i dodajemy szpinak. Mieszamy, aż listki zmięknie i odparują. Odkładamy na talerz z pieczarkami. Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i łączymy ją z masą jajeczną.

Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy na nią ciasto i równo rozprowadzamy. Na wierzchu rozkładamy pieczarki, szpinak i smażymy omlet ok. 3 minut. Po tym czasie odwracamy delikatnie na druga stronę i dopiekamy go przez 3 minuty. Zdejmujemy na talerz, posypujemy tartym serem i dzielimy na porcje.

Promocje w Carrefourze - ser żółty i oliwa

Do Carrefoura do soboty (2.10.2021) warto się wybrać m.in. po oliwy marki Carrefour, za wszystkie zapłacimy o 20 proc. mniej i ser żółty Gouda, w cenie 1,79 za 100 g.

Quesadilla z kurczakiem

QuesadillaQuesadilla Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Quesadilla z kurczakiem - składniki

pierś kurczaka
zioła prowansalskie do smaku
łyżka oliwy
awokado
pomidor
sok z 1 cytryny
zielona papryczka chilli
sól i pieprz
4 pszenne tortille
łyżka musztardy
4 plastry żółtego sera (może też być starty na tarce o grubych oczkach)
4 łyżki gęstej śmietany

Quesadilla z kurczakiem i serem  - przygotowanie

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy solą i pieprzem.

Tortille smarujemy musztardą, na dwóch układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałymi plackami i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160 st.). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, żeby ser się stopił). Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.