Gdzie taniej kupić dynie? W którym sklepie są atrakcyjne promocje na pierś indyka, ziemniaki, por, minikiwi czy sok pomarańczowy? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - dynia

W Biedronce do środy (29.09) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazła się m.in. dynia za 3,99 zł za kilogram.

Jaglotto z dynią, kozim serem i porami

Jaglotto z dynią, kozim serem i poramiJaglotto z dynią, kozim serem i porami Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 3 osób
Przygotowanie: 60 minut

Jaglotto z dynią, serem i porami - składniki

150 g dyni
oliwa
sól, pieprz
por
duża szalotka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
1/4 szklanki posiekanej kolendry
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów

Jaglotto z dynią, serem i porami - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skrapiamy ją oliwą, solimy, pieprzymy. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka - około 20 minut.

W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlewamy bulion, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion.

Do ugotowanej kaszy dodajemy upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszamy, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodajemy kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

Promocje w Lidlu - minikiwi i jogurt

Do soboty (25.09) w Lidlu warto zwrócić uwagę na minikiwi za 2,79 zł za 125 gramów oraz jogurt typu greckiego Pilos za 1,59 zł.  

Jogurtowy placek z minikiwi

Jogurtowy placek z minikiwiJogurtowy placek z minikiwi Fot. Shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Jogurtowy placek z minikiwi - składniki

4 jajka
200 g cukru
50 g miękkiego masła
200 ml jogurtu
200 g mąki
250 g przekrojonych na pół minikiwi

Jogurtowy placek z minikiwi - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy z masłem i jogurtem. Dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy ciasto do formy wyściełanej pergaminem, na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół minikiwi, lekko je dociskając.

Blachę z ciastem wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 35-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, władając w środek wykałaczkę. Jeśli będzie czysta, ciasto się dopiekło, jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 minut.

Promocje w Kauflandzie - ziemniaki i pierś z indyka

Do Kauflandu do środy (29.09) warto się wybrać po pora za 4,99 zł za kilogram, ziemniaki w cenie 3,45 zł za 5 kilogramów oraz filet z piersi indyka za 13,99 zł za kilogram.

Duszona pierś indyka z porami i pieczarkami

Duszona pierś indyka z porami i pieczarkamiDuszona pierś indyka z porami i pieczarkami Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Duszona pierś indyka z porami i pieczarkami - składniki:

2 piersi indyka
400 g pieczarek
2 małe pory pokrojone w krążki
3 łyżki masła
3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
110 ml wytrawnego białego wina
110 ml i śmietanki kremówki
sól, pieprz

Duszona pierś indyka z porami i pieczarkami - przygotowanie

Indyka oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, jeśli jest tak potrzeba, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, grzyby kroimy na plasterki. Pory czyścimy, kroimy w krążki.

W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy mięso, pieczarki, pory. Dodajemy estragon. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, potem wlewamy wino i śmietankę. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Odkrywamy i gotujemy, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Promocje w Auchan

Auchan zachęca co zainstalowania aplikacji Skarbonka i korzystania z rabatów dostępnych do środy (29.09). Wśród nich jest m.in. sok pomarańczowy Wosana za 2,49 zł.

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałoweCiasto pomarańczowo-migdałowe Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut + czas gotowania pomarańczy

Ciasto pomarańczowo-migdałowe - składniki

Ciasto:
pomarańcza
5 jajek
4 łyżki gryczanego miodu
szczypta soli
200 g mielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego
masło do posmarowania formy

Syrop:
pomarańcza
1,5 szklanki soku pomarańczowego
80 g cukru
łyżeczka wody pomarańczowej

Ciasto pomarańczowo-migdałowe - przygotowanie

Robimy ciasto: pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól i migdały, wlewamy likier, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w 180 st.

Robimy syrop: umytą i sparzoną pomarańczę kroimy w cienkie półplasterki. W rondlu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem, wkładamy plastry pomarańczy. Gotujemy 5-10 minut na średnim ogniu, mniej więcej w połowie odwracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut lub do chwili aż syrop zredukuje się o połowę. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy wodą pomarańczową, odstawiamy na 10 minut. Przekładamy plastry na pergamin do wystudzenia, a potem dekorujemy nimi ciasto.