Czerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśnią

Czerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśniąCzerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśnią Fot. Dominika Wojciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Czerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśnią - składniki

mała główka czerwonej kapusty
2 czerwone cebule
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
100 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur)
sól, pieprz

Czerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśnią - przygotowanie

Kapustę myjemy, usuwamy głąb, kroimy w 2-cm plastry. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Cebule obieramy, kroimy w ósemki. Wkładamy pomiędzy plastry kapusty. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy octem jabłkowym i oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy 30 minut, mieszając w połowie pieczenia. Na 5 minut przed końcem posypujemy rozkruszonym serem z niebieską pleśnią i pieczemy, aż ten lekko się rozpuści. Podajemy na ciepło, np. z ugotowanym al dente makaronem albo z ulubionymi kluskami (śląskimi, kopytkami, szarymi kluskami).

Kapustę możemy podać z razowym makaronem lub innymi kluskami.

Czerwona kapusta z rodzynkami

Czerwona kapusta Czerwona kapusta  Fot. Jarosław Madejski

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut

Czerwona kapusta z rodzynkami - składniki

średnia główka czerwonej kapusty
100 ml octu balsamicznego
200 g rodzynek (np. sułtanek)
200 g dobrego majonezu
100 g miodu wielokwiatowego
sól, pieprz

Czerwona kapusta z rodzynkami - przygotowanie

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy i studzimy, skrapiamy octem i dodajemy rodzynki. Majonez łączymy z miodem. Dokładnie mieszamy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy jako dodatek do mięs bądź jako samodzielną przekąskę.

Czerwona kapusta z pomarańczowym winegretem

Czerwona kapusta z pomarańczowym winegretemCzerwona kapusta z pomarańczowym winegretem Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut + 60 minut oczekiwania

Czerwona kapusta z pomarańczowym winegretem - składniki

2 gruszki
3 łyżki soku z cytryny
500 g czerwonej kapusty
2 marchewki
100 g rodzynek
2 szalotki

Sos:
5 łyżek oleju
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
łyżka octu winnego
zmiażdżony ząbek czosnku
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
łyżeczka cukru
sól, pieprz

Czerwona kapusta z pomarańczowym winegretem - przygotowanie

Olej ucieramy z musztardą, octem i czosnkiem, doprawiamy sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Kapustę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulki kroimy w kostkę. Do miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę lekko podgrzanym sosem i mieszamy.

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżowąSałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową Fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową - składniki

1/2 główki czerwonej kapusty
duże kwaskowe jabłko
120 g komosy ryżowej ugotowanej
pęczek posiekanej natki pietruszki
80 g posiekanych orzechów włoskich

Dodatki:
2 łyżki octu winnego
120 g ugotowanej brązowej soczewicy
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową - przygotowanie

Kapustę czyścimy z wierzchnich liści i szatkujemy, najlepiej na mandolinie. Solimy, dodajemy ocet winny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, by kapusta zmiękła.

Jabłko myjemy, kroimy w słupki. Dodajemy do kapusty razem z komosą ryżową, soczewicą, natką i oliwą. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy orzechami.

Pieczona czerwona kapusta z pomarańczami i kozim serem

Pieczona czerwona kapusta z pomarańczami i kozim seremPieczona czerwona kapusta z pomarańczami i kozim serem Fot. M&K DUKLAS

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczona czerwona kapusta z pomarańczami i kozim serem - składniki

czerwona kapusta
2 pomarańcze (sok i skórka)
4-5 łyżek oleju z orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
szczypta chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki orzechów włoskich
100 g koziego sera(np. rolady)

Pieczona czerwona kapusta z pomarańczami i kozim serem - przygotowanie

Pozbywamy się z kapusty brzydkich liści, a następnie kroimy ją w plastry grubości 1-2 cm. W miseczce mieszamy sok z jednej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, olej z orzechów włoskich i przyprawy: sól, pieprz, chilli oraz cynamon.

Na wyłożoną papierem blaszkę przekładamy plastry kapusty, delikatnie skrapiając ją dressingiem. Następnie pieczemy ją w 180 st. około 15 minut.

W tym czasie podprażamy orzechy włoskie na suchej patelni, wykrawamy z pomarańczy filety. Upieczoną kapustę posypujemy orzechami, filetami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem.

Modra kapusta z boczkiem

Modra kapusta z boczkiemModra kapusta z boczkiem Fot. Łukasz Zandecki

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Modra kapusta z boczkiem - składniki

1 kg czerwonej kapusty
150 g wędzonego boczku
cebula
sól, cukier
pieprz
ocet winny do smaku

Modra kapusta z boczkiem - przygotowanie

Kapustę czyścimy z uszkodzonych zewnętrznych liści. Kroimy na pół, wycinamy głąb, a połówki szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy posoloną wodą i gotujemy do miękkości.

Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupko na suchej patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy tylko tak długo, aż się zeszkli. Dodajemy do osączonej kapusty, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Uwaga: zamiast octu winnego możemy użyć soku z cytryny lub dodać na koniec starte kwaśne jabłko.