Smażona pierś kaczki z sosem śliwkowym

Smażona pierś kaczki z sosem śliwkowymSmażona pierś kaczki z sosem śliwkowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Smażona pierś kaczki z sosem śliwkowym - składniki

pierś kaczki ze skórą
2 łyżki oliwy
200 g śliwek
garść owoców leśnych
sól, pieprz

Smażona pierś kaczki z sosem śliwkowym - przygotowanie

Pierś kaczki oczyszczamy, odkrawamy mały filecik mięsa u spodu piersi oraz nadmiar skóry. Wyrywamy też resztki piór. Nacinamy pierś od strony skóry w kratkę lub w paski. Ważne, abyśmy przecięli samą skórę, a nie mięso. Zostawiamy mięso na godzinę w temperaturze pokojowej.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy na małe kawałki. Do rondelka wlewamy oliwę i wsypujemy śliwki, owoce leśne oraz szczyptę soli. Gotujemy, aż śliwki zmiękną, ale się nie rozpadną. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Kaczkę kładziemy na delikatnie rozgrzaną patelnię (ciepłą, nie gorącą). Po czym rozgrzewamy patelnię mocniej i smażymy 7-8 minut. Możemy polewać ją wytapiającym się tłuszczem. Zlewamy z patelni do miseczki wytopiony z kaczej skórki tłuszcz i obracamy pierś na drugą stronę. Smażymy mięso kolejne 7-8 minut.

Usmażoną pierś przekładamy na deskę, by odpoczęła 4-5 minut w temperaturze pokojowej. Doprawiamy sola i pieprzem. Kroimy na porcje i podajemy z ciepłym sosem.

Deser z mascarpone i figami

Deser z mascarpone i figamiDeser z mascarpone i figami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Deser z mascarpone i figami - składniki

mała paczka herbatników
200 g mascarpone
4 łyżki jogurtu
łyżeczka pasty waniliowej
100 g zmielonych lub zmiksowanych migdałów
2-3 figi

Deser z mascarpone i figami - przygotowanie

Herbatniki rozgniatamy wałkiem w foliowym, szczelnie zamkniętym, woreczku lub miksujemy. Mascarpone miksujemy z jogurtem i pastą waniliową. Do szklanek wsypujemy warstwę herbatników, nakładamy porcję serka, dodajemy kolejną warstwę herbatników, i znów mascarpone, następnie warstwę migdałów, kolejną porcję serka i na koniec nakładamy figi pokrojone w cząstki.