Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkamiCiasto czekoladowe z gruszkami shutterstock

Na tortownicę
Przygotowanie: ok. 60 minut

Ciasto czekoladowe z gruszkami - składniki

3-4 gruszki
200 g masła 
100 g kakao 
300 ml mocnej kawy
100 ml brandy lub whisky
150 g cukru
260 g mąki
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
łyżeczka pasty waniliowej
tłuszcz i kakao do formy

Ciasto czekoladowe z gruszkami - przygotowanie

Gruszki, płuczemy, osuszamy, obieramy i kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy kakao, strząsamy nadmiar.

W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut.

W misce mieszamy mąkę z sodą i solą. W drugiej miseczce ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale miksując. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę, wkładamy pokrojone gruszki.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie.