Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicąZupa z soczewicą shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie:

Zupa z soczewicą - składniki

cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
marchew
2 pomidory
300 g brązowej soczewicy
liść laurowy
natka pietruszki
ostra papryka
sól, pieprz

Zupa z soczewicą - przygotowanie

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i rumienimy na maśle. Marchew i pomidory kroimy w kostkę. Soczewicę zalewamy litrem wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut). Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy marchew, po 10 minut - pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z natką pietruszki.

Do zupy można również dodać inne warzywa, np. fasolkę szparagową.

Zupa z pieczarkami

Zupa z pieczarkamiZupa z pieczarkami shutterstock

Zupa z pieczarkami - składniki

500 g pieczarek
łyżka oleju
2 łyżeczki pasty curry
litr bulionu 
500 ml mleka kokosowego
200 g czerwonej soczewicy
łyżeczka cukru
cukier, imbiru, sól, chili

Zupa z pieczarkami - przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy.

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i, mieszając, chwilę smażymy na małym ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe i wsypujemy wypłukaną i osączoną soczewicę. Gotujemy razem 10-15 minut, co kilka chwil mieszając. Dodajemy pieczarki, doprawiamy cukrem, solą i imbirem, chili. Gotujemy 6-8 minut.

Zupa z dyni

Zupa z pieczarkamishutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zupa z dyni - składniki

800 g dyni
250 g ziemniaków
25 g masła
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy w proszku
sól
łyżeczka świeżego startego imbiru
400 ml bulionu
2-3 suszone pomidory
250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
pestki dyni i grzanka do podania

Zupa z dyni - przygotowanie

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na plasterki.

W dużym garnku na maśle szklimy posiekane cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, wsypujemy kurkumę i dodajemy imbir. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Wlewamy gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 10 minut. Suszone pomidory kroimy na paski i dodajemy do zupy. Zupę miksujemy w blenderze z dodatkiem mleka, zagotowujemy.

Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz grzankami.

Zupa z brokułu

Zupa z brokułuZupa z brokułu shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa z brokułu - składniki

500 g brokułów
300 g zielonego groszku
garść pestek dyni lub innych nasion
pęczek natki
100 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz

Zupa z brokułu - przygotowanie

Brokuły na różyczki, łodygę kroimy. Groszek płuczemy. W garnku doprowadzamy do wrzenia osolone 1 i 1/2 litra wody. Wrzucamy brokuły i groszek i gotujemy mniej więcej 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wlewamy mleczko, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, a także płatkami drożdżowymi lub startym parmezanem.