Dahl paprykowo-pomidorowy

Dahl paprykowo-pomidorowyDahl paprykowo-pomidorowy Malgorzata Minta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Dahl paprykowo-pomidorowy - składniki

3 papryki
200 g czerwonej soczewicy
oliwa
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
chili mielone
po 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kuminu i kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
400 g pomidorów bez skórki z puszki (w sezonie świeżych)
800 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
natka lub kolendra

Dahl paprykowo-pomidorowy - przygotowanie

W piekarniku rozgrzanym do 190 st. opiekamy papryki, aż skórka silnie się przypali. Przekładamy je do foliowego woreczka i zawiązujemy na 10 minut (łatwiej usuniemy skórkę). Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.

Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, szczyptę chili oraz przyprawy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy paprykę, pokrojone pomidory i warzywny bulion.

Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką lub kolendrą i skrapiamy oliwą.

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa z jarmużemZupa fasolowa z jarmużem shuterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Zupa fasolowa - składniki

puszka białej fasoli 
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
2 marchewki
pietruszka
puszka pomidorów
2-3 liście jarmużu
3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
pieprz, sól
3-4 ziemniaki
1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku
2-3 łyżki oliwy

Zupa fasolowa - przygotowanie

Fasolę osaczamy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 20 minut.

Cebule i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 3 maśle klarowanym w dużym rondlu. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla i podsmażamy wraz z cebulą, by warzywa się lekko zrumieniły. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy.

Zawartość rondla przekładamy do garnka z fasolą, wypłukując go częścią wywaru fasolowego, gotujemy jeszcze 20 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i kroimy ziemniaki, liście jarmużu płuczemy i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki, jarmuż i pomidory wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 20 minut. Zupę doprawimy majerankiem lub tymiankiem  i w razie potrzeby solą, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, mieszamy, podajemy.

Solianka

Solanka z kiszonymi ogórkami - rosyjska tradycyjna zupaSolanka z kiszonymi ogórkami - rosyjska tradycyjna zupa shutterstock.com

Dla 8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Solianka - składniki

200 g kiełbasy, np. myśliwskiej
125 g wędzonego boczku
cebula
2 duże marchewki
pietruszka
mały seler lub połowa dużego
por (jasna część)
5 kiszonych ogórków
łyżka masła
ok. 35 g kaparów (czubata łyżka)
100 g czarnych oliwek
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
Do podania:
śmietana 18-proc.
cytryna
natka lub koperek

Solianka - przygotowanie

Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w cienkie paski. Wędliny wrzucamy do dużego garnka i podsmażamy kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Cebulę drobno siekamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę, pora tniemy w talarki, ogórki w plasterki. Do smażących się wędlin dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną cebulę. Podsmażamy, co chwilę mieszając – ok. 5 minut – lub do momentu, gdy cebula się zeszkli.

Do garnka wrzucamy posiekane warzywa i smażymy ok. 10 minut, żeby zmiękły. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, czubatą łyżkę kaparów, oliwki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, czosnek i zalewamy 1 i 1/2 l wody. Do zupy dodajemy także koncentrat pomidorowy. Dokładanie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut i doprawiamy zupę solą i pieprzem – powinna być lekko słona i jednocześnie kwaśna.  Soliankę podajemy z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny, posypaną natką lub koperkiem.