Gdzie taniej kupić winogrona, gdzie pstrąga? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na pierś kurczaka? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - pstrąg

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (25.09.2021), np. za pstrąga filet rodzinna porcja Marinero zapłacimy 3,99 zł za 100 g.

Filet z pstrąga z ziołami gotowany na parze

Filet z pstrąga gotowany na parze z ziołamiFilet z pstrąga gotowany na parze z ziołami shutterstock

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 30 minut

Filet z pstrąga z ziołami gotowany na parze - składniki

4 filety z pstrąga
4 łyżki oliwy
łyżka ziaren czerwonego pieprzu
łyżeczka soli
kilka łodyżek świeżych ziół (np. rozmarynu, estragonu, tymianku)

Filet z pstrąga z ziołami gotowany na parze - przygotowanie

Ryby płuczemy, osuszamy. W miseczce mieszamy oliwę, czerwony pieprz i sól. Mieszanką smarujemy pstrągi. Do dużego garnka wlewamy wodę od połowy jego wysokości i zagotowujemy. Na garnek nakładamy przystawkę do gotowania na parze. Wkładamy ryby i zioła, przykrywamy i gotujemy 20 minut. 

Promocje w Lidlu - pierś kurczaka

Serię tanich produktów do środy (22.09.2021) oferuje Lidl. Taniej kupimy m.in. polskiego kurczaka - filet z piersi w cenie 8,99 zł za kilogram oraz polska cebulę - 5,89 zł za worek 5 kg. 

Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą

Piersi drobiowe zapiekane z mozzarellą i szpinakiemPiersi drobiowe zapiekane z mozzarellą i szpinakiem shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35-40 minut

Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - składniki

4 pojedyncze piersi z kurczaka
sól, pieprz
olej
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 pomidory
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego (opcjonalnie)
150 g startej mozzarelli (jak do pizzy)
ulubione zielone listki

Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - przygotowanie

Piersi oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym cieniutko olejem.

Szpinak, jeśli jest taka potrzeba, płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i krótko udusimy na nim szpinak wraz z czosnkiem. Kiedy szpinak odparuje, doprawiamy go szczyptą soli, pieprzu i odstawiamy. Pomidory myjemy, kroimy w plastry.

Filety smarujemy z wierzchu odrobiną śmietankowego serka (mięso będzie wtedy bardziej soczyste), układamy na nich po 2-3 plastry pomidora, nakładamy duszony szpinak i posypujemy startą mozzarellą (możemy też użyć klasycznej mozzarelli z zalewy, ale podczas pieczenia puszcza dużo wody). Wstawiamy piersi do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 20-25 minut. Podajemy na przykład z grzankami.

Promocje w Aldim - winogrona

Do soboty (25.09.2021) w Aldim taniej kupimy m.in. winogrona ciemne po 6,49 zł za kilogram.

Dżem winogronowy z cytrusami i orzechami

Dżem winogronowyDżem winogronowy Stylizacja: Dorota Biały, zdjęcia: Bogdan Biały

Na 5 słoików po 250 ml
Przygotowanie: ok. 90 minut 

Dżem winogronowy z cytrusami - składniki

2 cytryny lub 3 pomarańcze
100 g orzechów 
1 kg bezpestkowych winogron
750 g cukru
75 ml brandy, rumu lub likieru pomarańczowego

Dżem winogronowy z cytrusami - przygotowanie

Cytryny lub pomarańcze (owoce powinny być ekologiczne) parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Winogrona i cytrusy wkładamy do rondelka, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, często mieszając 1-1 i 1/2 godziny. Dżem jest gotowy, gdy po przeciągnięciu łyżką na jego powierzchni zostanie bruzda. Odstawiamy na kilka minut, dodajemy orzechy i alkohol, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce – nawet na 2 lata. 

Promocje w Carrefourze - kiełbasa

Do Carrefoura do soboty (25.09.2021) warto się wybrać m.in. kiełbasę krucha pieczoną Dubimex, za którą zapłacimy 2,49 zł za 100 g.

Leczo z kiełbasą

Leczo z papryką, pomidorami i kiełbasąLeczo z papryką, pomidorami i kiełbasą shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Leczo z kiełbasą - składniki

2 papryki
4 pomidory
100 g kiełbasy (boczku)
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej papryki

Leczo z kiełbasą - przygotowanie

Papryki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona i nasady, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory płuczemy, kroimy w kostkę, usuwając nasady. Cebulę obieramy, kroimy plastry, czosnek obieramy i siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę. 

Rozgrzewamy głęboką patelnie, wrzucamy kiełbasę. Kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojone papryki i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy 10-15 minut, aż warzywa lekko zmiękną.