Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami - składniki
duży brokuł
ok. 40 ciemnych winogron
1/2 ogórka
czerwona cebula
100 g majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz
60 g migdałów
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami - przygotowanie
Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody lub gotujemy krótko na parze. Ważne, aby brokuły były al dente!
Do miski wkładamy brokuły, umyte, przekrojone na pół winogrona, pokrojonego ogórka (usuwamy pestki), pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie mieszamy.
W miseczce łączymy majonez z sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy posiekanymi migdałami (wcześniej możemy je uprażyć na suchej patelni).
Brokuły z fetą i migdałami
Brokuły z fetą i migdałami Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Brokuły z fetą i migdałami - składniki
brokuł
1/2 opakowania sera feta
garść płatków migdałów
łyżeczka soku z cytryny
łyżka oliwy
sól
pieprz
Brokuły z fetą i migdałami - przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, osączamy. Gotujemy na parze 10 minut. Fetę kroimy w kostkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Wystudzone różyczki brokułu wkładamy do miski, dodajemy fetę i posypujemy płatkami migdałów.
Na sos rozcieramy sól w soku z cytryny, dodajemy odrobinę pieprzu, wlewamy oliwę i wszystko mieszamy. Jeśli korzystamy z fety pokrojonej w zalewie, do sosu możemy użyć oliwy ze słoika. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami Fot. 123rf.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Sałatka z brokułami i pieczonymi warzywami - składniki
3 ziemniaki
duża marchew
korzeń pietruszki
1/2 selera
papryka czerwona i pomarańczowa (lub żółta)
brokuł
150 g mieszanej zielonej sałaty
opcjonalnie: po łyżce kiełków lub uprażonych na patelni orzechów piniowych albo płatków migdałowych
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Sałatka z brokułami i pieczonymi warzywami - przygotowanie
Warzywa dokładnie myjemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne Ziemniaki szorujemy, nie obieramy ich. Brokuł dzielimy na różyczki, a pozostałe warzywa kroimy w kawałki (kostkę lub paseczki).
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej warzywa, polewamy je oliwą, skrapiamy octem, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut (aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące).
Na półmisku układamy sałatkę, a na niej upieczone warzywa. Całość możemy posypać kiełkami i/lub uprażonymi orzeszkami bądź płatkami migdałów.
Mus z brokuła i cebuli
Mus z brokuła i cebuli Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Mus z brokuła i cebuli - składniki
brokuł (średniej wielkości)
cebula
120 g śmietanki 36-proc.
3 jajka
sól, pieprz
Mus z brokuła i cebuli - przygotowanie
W osolonej wodzie gotujemy łodygę brokuła i cząstki cebuli. Gdy łodyga będzie miękka, dorzucamy różyczki brokuła. Po 2 minutach odcedzamy, odkładamy 4 różyczki, a resztę miksujemy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krem rozlewamy do miseczek i do każdej wkładamy po jednej różyczce brokuła. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. w kąpieli wodnej. Podajemy z grzankami z bagietki lub grahamki.
Zupa kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem
Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem - składniki
500 g kalafiora
500 g brokułów
4 łyżki płatków migdałowych
pęczek bazylii
garść świeżo startego parmezanu
garść pokruszonego dowolnego sera z niebieską pleśnią
Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem - przygotowanie
Kalafiora i brokuły pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na różyczki. Do garnka wypełnionego wodą wrzucamy kawałki pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki).
Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego i odrobiną oliwy.
Zapiekanka z mozzarellą i brokułami
Zapiekanka z mozzarellą i brokułami Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanka z mozzarellą i brokułami - składniki
500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
6-8 jajek
4 łyżki oliwy
200 g mozzarelli
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zapiekanka z mozzarellą i brokułami - przygotowanie
Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty, wrzucamy na sitko i hartujemy chwilę pod zimną wodą.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią połowę jajek, a na nie nakładamy rozdrobnioną mozzarellę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.
Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 15 minut. Chwilę studzimy i podajemy.
Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami
Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami Fot. Łukasz Zandecki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami - składniki
500 g makaronu linguini
300 g brokułów
200 g wędzonego boczku
120 g pieczarek
400 ml śmietany 30-proc.
Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami - przygotowanie
Wrzucamy makaron na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy kilka minut i odcedzamy, zanim będzie al dente (później podgotujemy go jeszcze w sosie). Wykładamy makaron na płaską blachę, polewając niewielką ilością oliwy. Mieszamy, żeby się nie skleił i żeby szybko wystygł.
Brokuły blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku, osączamy je i hartujemy w zimnej wodzie (dzięki temu nie stracą koloru). Pokrojony w paski boczek prażymy na suchej patelni (bez tłuszczu), dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy 4-5 minut. Dodajemy brokuły, mieszamy i zalewamy śmietaną. Gotujemy, a gdy śmietana zacznie wrzeć, dodajemy makaron. Podgotowujemy, aż sos się zagęści. Aby wzbogacić smak, możemy dodać świeżo mielony twardy ser, np. grana padano lub parmezan. Dekorujemy bazylią.
Penne z brokułami i sosem serowym
Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami Fot. Marcin Klaban
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Penne z brokułami i sosem serowym - składniki
400 g makaronu penne
brokuł
cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml 12-proc. śmietany
200 g sera typu roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Penne z brokułami i sosem serowym - przygotowanie
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 minuty, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).